Baro kamera
gyduolisspa.lt archyvo nuotr.

Sveikata – investicija į laimingą gyvenimą. Ar kada susimąstėte, kodėl kai kurie žmonės, atrodo turėdami viską, ko tik širdis geidžia – vis tiek jaučiasi nepatenkinti? Atsakymas gali būti paprastesnis nei manome – sveikata. Būtent ji lemia mūsų gyvenimo kokybę, suteikia galimybę mėgautis kiekviena akimirka ir pasiekti užsibrėžtų tikslų.

Deguonies terapija pastaruoju metu sulaukia vis daugiau dėmesio tiek tarp profesionalų sportininkų, tiek tarp mėgėjų. Teigiama, kad papildomas deguonis gali padidinti ištvermę, pagreitinti atsigavimą po treniruotės ir net pagerinti sportinius rezultatus. Tačiau ar tai tiesa?

Kaip veikia deguonies terapija?

Deguonies terapija – tai medicininė procedūra, kurios metu pacientas aktyviai įkvepia gryną deguonį naudojant specialią įrangą, tokią kaip kaukė, nosies kandiklis arba deguonies koncentratorius. Šis metodas leidžia padidinti deguonies koncentraciją organizme.

Visi žino, jog deguonis yra gyvybiškai svarbus mūsų organizmui, nes jis dalyvauja visose ląstelių metabolizmo procesuose. Papildomas deguonis padeda pagerinti deguonies tiekimą visiems organams ir audiniams, ypač kai jų aprūpinimas deguonimi yra sutrikęs dėl įvairių ligų. Taip pat deguonis skatina ląstelių regeneraciją, todėl padeda greičiau užgydyti žaizdas, nudegimus ir kitus audinių pažeidimus, jis turi priešuždegiminį poveikį, todėl gali padėti sumažinti raumenų skausmus, sąnarių uždegimus ir kitus uždegiminius procesus organizme, galiausiai, deguonis padeda pagerinti kraujotaką, mažina kraujospūdį ir širdies darbo krūvis ir geba stiprinti imuninę sistemą, todėl organizmas tampa atsparesnis infekcijoms.

Deguonis yra būtinas normaliam smegenų veikimui. Papildomas deguonis gali pagerinti atmintį, koncentraciją ir bendrą kognityvinę funkciją. Minėta  terapija gali padėti sumažinti nuovargį, padidinti energijos lygį ir pagerinti bendrą savijautą, taip pat deguonis padeda geriau išsimiegoti, todėl dieną jaučiamės žvalesni ir energingesni.

Deguonies terapija – tai saugus ir efektyvus gydymo metodas, kurio metu pacientas aktyviai įkvepia gryną deguonį, taip siekiant pagerinti deguonies tiekimą audiniams ir paspartinti gijimo procesus. Šis metodas plačiai naudojamas įvairių ligų gydymui.

Ar deguonies terapija gali pagerinti sportinius rezultatus?

Individualūs skirtumai organizmo reakcijoje į deguonies terapiją yra labai įvairūs. Tai priklauso nuo daugelio veiksnių, tokių kaip amžius, bendra sveikatos būklė, lėtinių ligų buvimas ir netgi genetika. Pavyzdžiui, žmonės sergantys lėtinėmis obstrukcinėmis plaučių ligomis (LOPL) – dažnai patiria deguonies trūkumą ir gali labai pasinaudoti papildomu deguonies tiekimu. Tuo tarpu sveikiems žmonėms, kurie neturi kvėpavimo problemų – deguonies terapijos poveikis gali būti mažiau ryškus.

Nors deguonies terapija turi daug teigiamų savybių – jos poveikis sportiniams pasiekimams nėra visiškai aiškus. Kai kurie tyrimai rodo, kad deguonies terapija gali šiek tiek pagerinti ištvermę ir sumažinti raumenų nuovargį, ypač po intensyvių treniruočių. 

Kodėl tyrimų rezultatai tokie skirtingi? Kiekvieno žmogaus organizmas reaguoja į deguonies terapiją skirtingai. Deguonies terapija gali būti naudingesnė atliekant ilgalaikes, mažos arba vidutinės intensyvumo treniruotes, o ne trumpalaikes, didelio intensyvumo treniruotes. Galiausiai, juk ši terapija negali kompensuoti netinkamos mitybos ir nepakankamo poilsio.

Deguonies terapija gali būti naudinga sveikatai, tačiau jos poveikis sportiniams pasiekimams nėra visiškai aiškus. Jei svarstote apie deguonies terapiją – pasitarkite su savo gydytoju arba sporto medicinos specialistu. Svarbu nepamiršti, kad nėra jokio stebuklingo būdo pagerinti sportinius rezultatus. Lygiai taip pat giriama baro kamera – padeda, labai naudinga, tačiau irgi tikrai nėra panacėja. Sėkmingi sportiniai pasiekimai reikalauja nuoseklaus darbo, tinkamos mitybos, pakankamo poilsio ir gerai suplanuotų treniruočių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: