Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Grupė valdančiajai koalicijai priklausančių parlamentarų mano, kad Seimas turėtų paraginti išlaisvinti kalinamą buvusią Ukrainos premjerę Juliją Tymošenko, o jos paleidimas turėtų būti vienas esminių kriterijų siekiant rudenį pasirašyti Asociacijos sutartį su Ukraina.

Daugiau nei dvi dešimtys “darbiečių”, “tvarkiečių” bei socialdemokratų parengė ir įregistravo Seimo rezoliucijos projektą dėl J.Tymošenko paleidimo į laisvę.

Dokumente primenama, kad Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja yra priėmusi rezoliuciją, kuria pareikštas susirūpinimas, jog J.Tymošenko byloje taikomi dar sovietiniais laikais priimti įstatymai, kuriais remiantis leidžiamas baudžiamasis persekiojimas politiniu pagrindu. Taip pat priminta, kad šių metų balandį Europos Žmogaus Teisių Teismas konstatavo, jog Ukrainos ekspremjerės kardomasis įkalinimas buvo savavališkas ir jo teisėtumas nebuvo tinkamai peržiūrėtas, jos teisė į laisvę buvo apribota, ji neturėjo galimybės gauti kompensaciją už neteisėtą laisvės atėmimą.

Lietuvos Seimui siūloma akcentuoti būtinybę užtikrinti pagarbą žmogaus teisėms, demokratijai bei teisinės valstybės principams Ukrainoje, siekiančioje integruotis į Europą bei paraginti Ukrainą paleisti J.Tymošenko.

“(Seimas – BNS) ragina Ukrainos Vyriausybę išlaisvinti buvusią premjerę Juliją Tymošenko, remiantis Europos Žmogaus Teisių Teismo 2013 metų balandžio mėnesio verdiktu, kad kaltinimai yra politizuoti ir selektyvūs”, – rašoma rezoliucijos projekte.

Be to, Lietuvos parlamentarai Europos Sąjungos valstybėms narėms siūlo ir “toliau nuosekliai laikyti Julijos Tymošenko išlaisvinimą vienu iš esminių kriterijų siekiant pasirašyti asociacijos sutartį su Ukraina 2013 metais Vilniuje vyksiančiame Rytų partnerystės viršūnių susitikime Lietuvoje”.

Nuo liepos 1-osios Lietuva pirmininkauja Europos Sąjungai Tarybai. Rytų partnerystės šalių vadovų susitikimas Vilniuje vyks lapkričio 28-29 dienomis.

Ukraina tikisi jame pasirašyti asociacijos ir laisvos prekybos sutartį su ES.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: