interjeras
eglidesign.lt archyvo nuotr.

Kiekvienais metais interjero dizaineriai pateikia rekomendacijas, patarimus, kurie padeda žmonėms įsirengti ne tik stilingus, tačiau ir madingus namus. Nors interjerai kinta, sukasi ratu, tačiau kai kuriems svarbu, kad jų kuriamas interjeras atitiktų tuo metu vyraujančias tendencijas.

Jūsų dėmesiui – koks interjero dizainas turi būti komplektuojamas 2020-2021-ais metais? Patarimai bei rekomendacijos – tarptautinių interjero dizainerių.

Neutralios spalvos

Šiais bei ateinančiais metais siūloma rinktis spalvines gamas, kurios nerėžia akies, atrodo kukliai. Kodėl išpopuliarėjo toks paprastumas, kuris gali būti vadinamas skandinaviškos stiliaus įtaka? Dėl minimalistinių namų, kurie dažniausiai yra mažos kvadratūros, tad šviesios spalvos vizualiai erdvių neapkrauna, priešingai, padaro jas dar didesnėmis.

Žinoma, neutrali spalva tikrai nereiškia tik pilkos. Puikiai atrodo ir smėlio spalvos atspalviai, rusva. Daugiau dėmesio siūlome skirti šviesiems, mažiau – šaltiems atspalviams.

Grįžta kiliminė danga!

Šiais metais vėl garsiau kalbama apie kiliminę dangą, kuri vėl grįžta į madą. Ilgą laiką karaliavusios medinės grindys, žinoma, mėgstamos, tačiau siūloma bent jau dalį jų dengti skoninga, puošnia ir svarbiausia – marga kilimine danga. Tai gali būti neįprasti raštai. Pavyzdžiui, kilimai, kurie atrodo kaip rankšluostis, tokie, kuriuose dekoruojami unikalūs akcentai. Jie nėra dideli, tačiau gali būti svarbiausias kambario akcentas. Ypač tokiu atveju, kai komponuojamos vienos spalvos aplinkos, kuriose dominuoja minimalizmas. Tuomet ryškus akcentas yra būtinas. Galbūt tai gali būti kiliminė danga?

velvetiniai audiniai
eglidesign.lt archyvo nuotr.

Velvetiniai audiniai

Ne tik drabužiai, tačiau ir interjero akcentai, baldai turėtų būti gaminami iš velveto, kuris vadinamas viena jaukiausių medžiagų. Šiais ir kitais metais – ji ypač madinga. Ir nors akcentuojamos neutralios spalvos, tačiau jų visumoje visada skoningai atrodo keli ryškūs akcentai, kurie apdengti velvetiniu audiniu (sofos, pufai ir kiti).

Daugeliui žmonių velvetas siejasi su prabanga, aksomu, elegancija. Visgi, šis akcentas skoningai atrodo ir klasikinio, ir modernaus stiliaus namuose. Galbūt tik daugiau dėmesio reikia skirti spalvoms ir papildomoms dekoracijoms, kurios paprastą daiktą padaro įmantresniu.

Vitražiniai akcentai

Vitražas, kaip interjero akcentas, labiausiai vertinamas dėl savo universalumo. Jis puikiai atrodo ir moderniuose, ir klasika kvepiančiuose namuose. Vienintelis minusas, kad tokį akcentą priderinti – labai sunku. Įmanoma, tačiau dažniausiai reikalingas interjero dizaineris, kuris patartų – kokios spalvos ir kokie kiti akcentai turėtų būti derinami greta. Nuo skonio link kičo – plona linija.

Marmuro akcentai

Gal kiek drąsūs pasirinkimas, tačiau tikrai labai skoningas – marmuras. Tikrai ne tik šiais metais, tačiau ir kitais ir galbūt dar kelis metus po, kadangi tai yra niekada iš mados neišeinanti klasika, kuri kvepia prabanga. Žinoma, taip pat džiugina ir patvarumu, kuris yra ilgaamžis. Tiesa, marmuras dažniausiai rekomenduojamas erdvesniuose namuose, kadangi ir taip mažuose jis gali sukurti dar sunkesnio stiliaus vaizdą, tad būti juose gali būti nebemalonu. Žinoma, skoningiausiai atrodo stalviršiai, galima iškloti juo sienas, net grindis. Kas svarbiausia? Rinktis geros kokybės medžiagą, kuri sertifikuota, originali. Taip pat ir įvertinti spalvines gamas. Marmuras gali būti įvairus, tad siūlome nesirinkti labai tamsaus arba labai margo. Dažniausiai tokiam reikia ypač daug erdvės, jis sunkus, masyvus, galiausiai, dažnai sunku derinti greta esančius baldus.

Žalios spalvos dėsningumai

Apie žalios spalvos komponavimą namuose paskutiniu metu kalbama labai daug. Laikas eina, tendencijos kinta, tačiau žalia spalva turi galią išlaikyti savo pozicijas. Juolab, jos akcentai montuojami labai skirtingose erdvėse nuo miegamojo iki svetainės zonų, net vonios kambario. Kodėl? Turbūt dėl gyvybės, kurią gali užtikrinti jos atspalviai. Jeigu greta žalios sofos dar bus komponuojami ir lapiniai augalai – derinys bus dar skoningesnis, juolab, pavyks džiaugtis harmonija, gyvybe, ramybe, kurios dažniausiai ir tikimasi namuose.

žalios spalvos dėsningumas
eglidesign.lt archyvo nuotr.

Žalia spalva buvo ypač populiari 2017-ais metais ir panašu, kad šiais bei kitais metais mes vėl turėtume grįžti prie jos. Svarbiausia atsiminti, kad žalia namuose turi dominuoti per akcentus: pagalves, užuolaidas ir panašiai, o ne per esmę – sienas, lubas, grindis.

Kamštinė medžiaga

Dar vienas kiek neįprastas pasirinkimas yra kamštinė medžiaga, kuri iki šiol daugeliui dizainerių kelia abejonių dėl jos funkcionalumo. Paprasčiausiai tokio tipo medžiagą derinti interjere labai sunku. Tai lyg ir moderni medžiaga, tačiau tuo pačiu skoningai dera klasikinio tipo namuose, net ir tokiuose, kur kuriamas kaimiškas interjeras. Su šia medžiaga kuriamas interjero dizainas atrodo drąsiai, tačiau tuo pačiu kukliai, paprastai, galbūt net ir šiltai. Drąsesni ją komponuoja miegamojo erdvėse, tie, kuriems ji patinka, tačiau nedrįsta montuoti dideliuose kambariuose – klijuoja koridoriuose.

Natūralumo poreikis

Kadangi šiuo metu vis labiau plinta ekologija, natūralu, kad žmonės stengiasi kurti ne tik gamtai draugiškus namus, tačiau ir tokius, kuriuose dominuotų tam tikri gamtos akcentai. Tai gali būti šiaudinės arba net ergonominės kėdės, taip pat – džiovintų gėlių puokštės, didelės medienos kombinacijos namuose, kurios skirtos tik estetinei funkcijai. Svarbu atsiminti, kad tokie akcentai gražiai atrodo tik klasikinio stiliaus interjere, tad moderniuose – siūlome vengti tokių papuošimų.

Margaspalviai deriniai

Pasteliniai atspalviai nebūtinai turi būti vienos spalvos. Lygiai taip pat kaip ir neutralios spalvos. Štai todėl dizaineriai teigia, kad puikus pasirinkimas yra drąsūs akcentai minimalistinio stiliaus kambariuose. Pavyzdžiui, jeigu minėtas neutralus stilius Jums tinkamas ir juo dažomos sienos, lubos, tokiu atveju suteikti patalpai daugiau unikalumo siūlome per akcentus, kurie nebūtinai ryškūs, tačiau būtinai – margi. Ir jokio skirtumo, kad už lango sninga – drugeliai, gėlės bei įvairūs raštai ant jūsų lovos pledo – tikrai visada atrodys puikiai.

margaspalviai audiniai
eglidesign.lt archyvo nuotr.

3D tapetai

Į madą vėl grįžo 3D tapetai, tačiau jie ne tokie kičiški kaip kad buvo prieš gerus 10 metų, kai juos pirko visi. Šiuo metu gaminami 3D tapetai vaizduoja ne pležus, tačiau iškilius vaizdus, tokius, kurie atrodo drąsiai, tokius, kuriuose matyti tik abstrakcija. Tapetai dažniausiai komplektuojami tik tam tikrose zonose, yra maži. Žinoma, jiems paryškinti labai puikiai pasiteisina ir geras apšvietimas, taip pat – greta derinamos žalios gėlės, kurios tarsi įprasmina tapetą, suteikia jam daugiau iškilumo. Svarbiausia – saikas ir derinimas su kitais patalpoje esančiais akcentais.

Daugiau dėmesio gėlėms

Kaip jau minėjome – vis daugiau dėmesio skiriama ekologijai, tad tuo pačiu kuriamas toks namų interjeras, kuris atrodytų „arčiau gamtos“. Didelės, masyvios gėlės skoninguose vazonuose puikiai atrodo greta marmuro akcentų, taip pat – velvetinių audinių. Žinoma, reikia daugiau dėmesio skirti vazonams, kurie turi derėti visumoje. Taip pat dažniau kambariuose komponuojami mini sodai. Derinamos gėlės, kurias dažniausiai vienija žalia spalva, taip pat – skirtingi dydžiai. Taip išlaikoma harmonija, sukuriamas mini sodas, kuris dažniausiai „paryškinamas“ su akcentiniu šviestuvu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: