Savanoriška veikla
savaplatforma.lt archyvo nuotr.

Vis daugiau žmonių savo gyvenime, savo kasdienybėj ieško tokios veiklos, kuri ne tik neštų pinigus, tačiau ir moralinį pasitenkinimą. Kadangi daugelio darbai yra skirti verslo puoselėjimui, o ne dvasiniams dalykams, natūralu, kad atsisukama į savanorystę, kurios galimybės šiuo metu yra plačios kaip niekada.

Apskritai savanoriška veikla sulaukia vis daugiau dėmesio. Ir džiugu, kad ne tik iš jaunimo, kurie dažniausiai turi daugiau entuziazmo bei laiko, tačiau ir vyresnių žmonių, kurie supranta, kad padėdamas kitam – gali padėti ir sau.

O kur savanoriauti?

Žinoma, džiugu, kad kiekvienas žmogus, kuris ieško dvasingo kelio – gali rinktis tą, kuri jam labiausiai patinka. Kol vieni dažniausiai renkasi veiklas su gyvūnais, kadangi patys jų turėti namuose negali, tad gerai, jog yra vietos, kur galima daugiau laiko su jais praleisti, tuo tarpu kiti renkasi vaiku ugdymo stovyklas, medicinines įstaigas, visas kitas vietas, kurios padeda ne tik skurstantiems, tačiau ir kitoms socialinėms klasėms. Iki šiol klaidingai galvojama, kad savanorystė yra veikla susijusi su pagalba tiems, kuriems reikia patenkinti savo fizinius poreikius. Tikrai ne. Šiuo metu tikrai galima rasti daug savanorystei tinkamų vietų, kurios ugdo tam tikrus žmogaus gebėjimus, padeda išmokti naujų dalykų, galiausiai, atrasti naujų draugų.

Man trūksta laiko

Kalbant apie savanorišką veiklą bene labiausiai galima akcentuoti laiko trūkumą, kuris yra siejama su jau vyresnio amžiaus žmonėmis. Visgi, kai kurie spėja auginti vaikus, dirbti ir tuo pačiu užsiimti savanoryste, kuri neša naudą tam tikrai socialinei grupei. Natūralu, kad tokie žmonės paprasčiausiai moka geriau planuoti laiką, kadangi visi turime tas pačias 24 valandas per parą, tačiau jas skirstome labai įvairiai.

Taip pat reikia suprasti, kad savanoriškai veikla nėra darbas. Taigi, kiekvienas žmogus gali pats nuspręsti – koks grafikas jam labiausiai tinka ir tuo pačiu kokia veikla – geriausiai atitinka jo poreikius. Jeigu sutiksite dirbti neatlygintinai – tikrai turėsite daugiau teisių organizacijoje nei darbuotojai, kadangi jūsų indėlis yra labai svarbus, tad kiekviena VŠĮ bei kitos organizacijos visada stengiasi jį išlaikyti.

Moralinis pasitenkinimas

Dažniausiai savanoriška veikla įtraukia tuos, kurie ieško prasmės kasdienybėje. Žinoma, džiugu, kad žmonės renkasi tokį savo laiko realizavimo būdą. Paprasčiausiai moralinis pasitenkinimas šiuolaikiniam žmogui yra labai svarbus, kadangi ypač daug kalbama apie visuomenę, kuri daug dirba, daug skuba, tačiau pamiršta paprastus dalykus, kurie mus supa.

Žmonės, kurie jau seniai savanoriauja labai dažnai sako, kad tokia veikla yra tarsi psichologas. Dažnai su psichologinėmis problemomis susiduria tie žmonės, kurie nebemato prasmės savo gyvenimuose, darbuose, kuriuos atlieka kasdien. O jeigu bent kartą per savaitę bus daromas toks darbas, kuris neša naudą, džiugu, kad bus galima kur kas geriau jaustis ir tuo pačiu tai suteiks daugiau pasitikėjimo savimi ir visuomene.

Žinoma, ne visada pavyksta jautis taip, kaip tikimasi, kad bus. Tad paprasčiausiai reikia išbandyti kuo daugiau veiklų ir žiūrėti – kuri Jums labiausiai tinka.

Savanorystė ir gyvenimo aprašymui

Galiausiai, savanoriška veikla taip pat yra labai puikus pasirinkimas tokiu atveju, kai reikia papildyti savo CV, tačiau darbinės patirties dažniausiai yra mažai. Darbdaviai dažniausiai labai palankiai žiūri į tuos, kurie yra iniciatyvūs, tokius, kurie sutinka dirbti ir be atlygio, kad tik būtų daromas geras darbas. Tai yra puikus pasirinkimas tiems, kurie nori papildyti savo gyvenimo aprašymą ir parodyti galimiems darbdaviams, kad jais galima pasitikėti.

Rekomenduojame

Tomas Morkūnas - reklamos vadybininkas besidomintis reklama internete, SEO, socialine rinkodara, IT naujovėmis... Laisvalaikiu užsiima internetinių projektų kūrimu bei jų reklama internete.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: