© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Vienas Didžiosios Britanijos istorikas antradienį paskelbė suradęs vienintelį garsiojo dramaturgo Williamo Shakespeare’o (Viljamo Šekspyro) portretą, sukurtą dar jam gyvam esant, nors tą pareiškimą kai kurie vertina skeptiškai.

Botanikas ir istorikas Markas Griffithsas (Markas Grifitsas) aptiko jauną dailų vyrą vaizduojantį portretą 1 484 puslapių knygoje apie augalus “Žolynas” (The Herball), išleistoje XV amžiuje.

“Tai pirmasis kartas, kai radome jo įvardytą portretą, sukurtą kai jis dar buvo gyvas”, – sakė Markas Hedgesas (Markas Hedžesas), žurnalo “Country Life” redaktorius, kalbėdamas apie straipsnį, kuris bus paskelbtas trečiadienį.

“Vieninteliai du kiti autentiški Shakespeare’o portretai buvo sukurti jau po jo mirties. Taigi tai išties milžiniškas pasaulinis proveržis – sužinoti, kaip atrodė garsiausias anglų literatūros rašytojas”, – pridūrė jis.

Raižinys, kuriame, anot M.Griffithso, matomas 33 metų W.Shakespeare’as, vaizduoja keturis žmones. Anksčiau manyta, kad jie yra išgalvoti personažai.

M.Griffithsas argumentuoja, kad tie portretai vaizduoja tikrus žmones, o prie jų nupieštos gėlė ir augalai yra kodas, atskleidžiantis tikrąją jų tapatybę. Tokie galvosūkiai buvo populiarūs karalienės Elizabeth I (Elzbietos I) valdymo laikais.

W.Shakespeare’as atpažįstamas pagal tai, kad jis apsirengęs kaip poetas ir laiko margutę ir kukurūzą – augalus, kurie, kaip teigia M.Griffithsas, yra užuomina apie jo poemą “Venera ir Adonis” (Venus and Adonis) bei pjesę “Titas Andronikas” (Titus Andronicus).

W.Shakespeare’o laurų vainikas simbolizuoja jam įkvėpimą teikusius klasikos poetus, o lotyniškas skaičius po portretais gali būti iššifruotas kaip “Williamas Shakespeare’as”, tikina M.Griffithsas.

Tyrėjas sakė, kad kiti trys pavaizduoti žmonės yra tos knygos autorius Johnas Gerardas (Džonas Džerardas), garsus flamandų botanikas Rembertas Dodoensas (Rembertas Dodunsas) ir karalienės Elizabeth I iždininkas lordas Burghley (Berlis).

Tačiau kai kurie ekspertai šiuos teiginius vertina atsargiai.

“Manęs tai visiškai neįtikina. Nemačiau išsamių argumentų, bet “Country Life” tikrai nėra pirmasis leidinys, paskelbęs tokių pareiškimų”, – sakė Birmingamo universiteto Shakespeare’o instituto profesorius Michaelas Dobsonas (Maiklas Dobsonas).

“Negaliu įsivaizduoti jokios priežasties, kodėl Shakespeare’as turėtų būti pavaizduotas botanikos vadovėlyje”, – pridūrė jis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: