Neringa Putinaitė ir Valdas Adamkus / Fb.com archyvo nuotr.

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas nusprendė Patriotų premijos neskirti filosofei Nerijai Putinaitei, kurios kandidatūrą su dar dviem buvo patvirtinusi premijos komisija.

“Kiek žinau, tai tik iš komisijos narių, kurie teikia ministrui (siūlymą), ir ministerija jau buvo paskelbusi tinklapyje dėl to, kad yra komisijos sprendimas. (…) Ir čia, aš suprantu, ministras priėmė asmeninį politinį sprendimą nepasirašyti. Kitas dvi pasirašė, o šitos ne”, – ketvirtadienį BNS sakė Nerija Putinaitė.

Krašto apsaugos ministerija anksčiau paskelbė, kad jos knyga “Nugenėta pušis: ateizmas kaip asmeninis apsisprendimas tarybų Lietuvoje” bus apdovanota už gaivų oro gūsį į sovietmetį.

Pagal premijos nuostatus, pateiktas knygas atrenka ir vertina konkurso vertinimo komisija. Premijas komisijos teikimu skiria krašto apsaugos ministras.

Krašto apsaugos ministro atstovas Vaidotas Linkus BNS ketvirtadienio vakarą negalėjo pakomentuoti situacijos dėl premijos. Pats Juozas Olekas su darbo vizitu yra išvykęs į Ukrainą.

N.Putinaitė sako esanti tikra, kad ministro sprendimas neskirti jai premijos yra susijęs su kritika poetui Justinui Marcinkevičiui.

“Aš įsivaizduoju, kad dėl to, jog kažkam nepatinka mano išvados iš mano tyrimų ir dėl to kažkas nori bent jau ideologiškai izoliuoti, neįvertinti. Aišku, kad čia viskas dėl J.Marcinkevičiaus vertinimo”, – kalbėjo filosofė.

“Aš labai puikiai žinau, kur gyvenu, kad tai yra posovietinė visuomenė su visomis tam būdingomis konvulsijomis: yra dalis žmonių, matančių laisvės perspektyvas, yra dalis žmonių, kurie yra visiškai nedesovietizavęsi ir galvoja, kad dabartinė Lietuva yra tęstinumas sovietinės. Man tai yra labai charakteringa – dabartinės posovietinės Lietuvos prieštarų paveikslas”, – sakė N.Putinaitė.

Premija šiemet taip pat skirta autorių leidybiniam kolektyvui, parengusiam Lietuvos miestų architektūros gidų leidybos projektą ir knygą “Kaunas 1918-2015. Architektūros gidas” bei rašytojai Kristinai Gudonytei už knygą”Jie grįžta per pilnatį”.

Konkurse dalyvavo 42 knygos, jas vertino speciali komisija. Patriotų premijos dydis – po 1500 eurų.

Laureatai bus apdovanoti Vilniaus knygų mugėje vasario 25 dieną. Patriotų premijų konkursas surengtas šeštą kartą.

Rekomenduojame

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: