© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Pasak Seimo opozicijos lyderio Andriaus Kubiliaus, po šį pirmadienį Vyriausybės strateginiame komitete vykusio Visagino atominės elektrinės (VAE) projekto aptarimo valdančiųjų nuomonė dėl projekto ateities taip ir liko neaiški. Iš viešai po posėdžio paskelbtų energetikos ministro Jaroslavo Neverovičiaus vadovaujamos darbo grupės išvadų santraukos atrodė, kad strateginis komitetas neprieštaravo, jog projektas gali būti plėtojamas toliau, jei būtų įvykdytos kelios sąlygos.

Tačiau vėliau, po Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus apsilankymo Seimo socialdemokratų frakcijoje, jau buvo aiškinama, kad „konservatorių ir liberalų Vyriausybės“ plėtotas VAE projektas socialdemokratams nepriimtinas, prieš jį buvo pasisakyta rinkiminės kampanijos metu, projektas nebuvo suderintas tarp pozicijos ir opozicijos.

Tuo pat metu Ministras Pirmininkas aiškino, kad įmonė Visagino atominė elektrinė įpareigota derėtis su japonų „Hitachi“ ir regioniniais partneriais „ieškant įvairiausių variantų“.

„Vyriausybės ir paties Ministro Pirmininko blaškymasis jau seniai nieko nebestebina. Būtų padaryta neleistina klaida, jei sprendimas dėl VAE projekto būtų padarytas remiantis ne valstybės ilgalaikiais strateginiais interesais, bet atskirų energetikos sektoriuje veikiančių interesų grupių lobistinėmis įtakomis“, – sakė A. Kubilius.

Kaip teigiama žiniasklaidoje, šalies vadovams Lietuvos energetikos instituto darbuotojai pristatė ir kitą, nebranduolinį scenarijų, kuris pagrįstas biokuro kogeneracinių jėgainių tinklo plėtra bei elektros importu, tačiau pažeidžia valstybes energetinį saugumą.

„Vyriausybei pateikti įvairūs Lietuvos elektros energetikos ateities scenarijai dar kartą patvirtino, kad pasirinkimas yra iš esmės tarp dviejų alternatyvų: turėsime nacionalinę branduolinę energetiką ar tapsime Karaliaučiuje statomos rusiškos branduolinės elektrinės priedėliu ir eksporto rinka“, – konstatavo Seimo opozicijos lyderis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: