© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė buvo apdovanota Karolio Didžiojo prizu, kuris suteikė unikalią galimybę pasauliui pristatyti Lietuvą. Per mėnesį Acheno mieste surengta per 40 renginių – organizuotos įvairios parodos, diskusijos, rodomi šalį pristatantys kino filmai, rengiami koncertai, skaitomos paskaitos, pasakojama apie verslo galimybes Lietuvoje.

Čia surengtos net kelios Lietuvą pristatančios parodos. Praėjusią savaitę miesto bibliotekoje atidaryta paroda skirta lietuvių kalbai. Per tūkstantį žmonių kas dieną sutraukianti Acheno biblioteka yra labiausiai lankoma institucija visame mieste, todėl tikimasi, kad parodą aplankys dešimtys tūkstančių žmonių.

Vietos gyventojus ir miesto svečius su lietuvių kalba supažindino ir poetas, vertėjas, rašytojas ir literatūros tyrinėtojas Tomas Venclova, skaitęs savo kūrybos eiles.

Acheno prekybos rūmuose šio regiono verslininkai buvo supažindinti su Lietuvos ekonomikos perspektyvomis ir verslo galimybėmis mūsų šalyje.

Renginiuose apie Lietuvą diskutavo Europos Parlamento narys, buvęs atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis. Vilniaus Gaono žydų muziejaus direktorius pasakojo apie žydų kultūros paveldą Lietuvoje. Šių metų prizo gavėjos – Lietuvos Respublikos Prezidentės portretą miesto visuomenei ir svečiams pristatė žinomas dienraščio „Frankfurter Allgemeine” žurnalistas Robertas von Lucius.

Išskirtinio dėmesio sulaukė mūsų šalies kino režisieriaus Arūno Matelio filmo „Prieš parskrendant į žemę”.

Lietuvai skirtų renginių ciklą šią savaitę užbaigs Acheno muzikos mokyklos orkestras, atliksiantis Lietuvių kompozitorių kūrybą ir chorinę mūsų šalies muziką pristatysiantis miesto choras.

„Politikos Oskaru” dar vadinamas Karolio Didžiojo prizas laikomas vienu svarbiausiu už politinius nuopelnus skirtu apdovanojimu. Lietuvos Respublikos Prezidentei Daliai Grybauskaitei jis bus įteiktas už ypatingą indėlį stiprinant Europos Sąjungą ir kuriant ekonominį stabilumą bei išskirtinę lyderystę ES ir Baltijos regione.

Karolio Didžiojo apdovanojimas Acheno rotušės karūnavimo salėje Lietuvos Prezidentei bus įteiktas Europos dieną – gegužės 9-ąją.

Prie Achene vykusių renginių aktyviai prisijungė ir 150 mieste gyvenančių lietuvių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: