Kaunas.lt archyvo nuotr.

Vasarai įsibėgėjant miestą užplūdo aktyvaus gyvenimo ritmo pasiilgę žmonės. Dviračiai, paspirtukai, riedlentės, riedučiai ir kitos darnaus judumo priemonės tapo neatsiejama laisvalaikio dalimi. Impulsą tokiam kokybiniam šuoliui davė ir Kaune jau ketverius metus tęsiama iniciatyva „Like Bike“.  

Dar daugiau patogaus judėjimo

Per pastaruosius dvejus metus dviratininkų žemėlapio takų ilgis išaugo iki 106 kilometrų, o pernai buvo papildytas net keturiomis naujomis trasomis. Miestiečių patogumui įrengtas bendras pėsčiųjų ir dviračių takas Taikos pr., atkarpoje nuo Ateities pl. iki pat Pramonės pr.  Dar du nauji takai nutiesti nuo Pramonės pr. iki Kovo 11-osios g. bei nuo K. Baršausko g. iki Partizanų g. Jų bendras kilometražas siekia daugiau nei 4 km.

Patogesnio susisiekimo sulaukė ir Dainavos mikrorajone gyvenantys kauniečiai. Nauja trasa dviratininkams nutiesta A. ir J. Gravrogkų gatvėje. Ja sujungta K. Baršausko gatvė su Trijų Mergelių tiltu, vedančiu į Panemunės miško šilą. Tai nauja alternatyva norintiems ne tik nueiti, bet ir įminti į šią dviratininkų pamiltą žaliąją miesto oazę. Planuose – ir 1,5 km ilgio dviračių takas nuo Pramonės iki Savanorių prospektų.

Taip pat kauniečiams įrengiama ir 3,5 km ilgio dviračių tako atkarpa nuo Savanorių iki Pramonės prospekto ir 1 km ilgio Europos pr. atkarpa su jau integruotu keliu darnaus judumo šalininkams.

Susisiekimas centre taip pat tapo saugesnis ir efektyvesnis – lygiagrečiai atnaujintos Kęstučio gatvės vingiuoja naujutėlaitis 1,3 km ilgio dviračių takas. Ši atkarpa padės sumažinti ženkliai išaugusius dviratininkų srautus Laisvės alėjoje.

Kaunas.lt archyvo nuotr.

Aktyvios pramogos ir laisvalaikis

Pasak Kauno mero pavaduotojo Andriaus Palionio, projektas „Like Bike“ miestiečiams siūlo daug smagių veiklų – konkursus, tolimiausių maršrutų rinkimus, kas savaitę vykstančius naujus iššūkius bei kitas atrakcijas. Tai savaime tampa papildoma motyvacija kelionėms rinktis ekologiškas transporto priemones, burti bendraminčių kompanijas ir leistis į naujus nuotykius.

„Džiugu, kad kauniečiai yra aktyvūs ir laiką leidžia gryname ore. Tai tik dar labiau motyvuoja inicijuoti įdomius bei netradicinius sprendimus, kurie paskatintų kelionėms kuo dažniau rinktis dviratį ar paspirtuką. Jaučiame, jog žmonės pastebi pokyčius ir aktyviai į juos įsitraukia, tad judumo revoliucija kuo toliau, tuo labiau įgauna pagreitį“, – komentuoja vienas iš projekto ambasadorių vicemeras A. Palionis.

Prie atrakcijų, kurias paruošė projektas, aktyvistai  kviečiami išbandyti ir dviračių maršrutus aplankant miesto fontanus, parkus ar paplūdimius. O jei šių idėjų kelionėms pasirodytų per mažai, dviračiams pritaikytus maršrutus siūlo ir beveik penkerius metus gyvuojanti iliustruotų teminių Kauno žemėlapių serija „It’s Kaunastic“.

Riedančioms transporto priemonėms ir pasivaikščiojimams skirti žemėlapiai vingiuoja įvairiomis gatvėmis, kuriose galima pamatyti tiek populiariausias žaliąsias erdves, tiek ir gatvės menu papuoštas sienas.

Nesustojant gerinama infrastruktūra

Aktyvistų bendruomenei augti padeda ir nuolat atnaujinama dviračių takų infrastruktūra, kuri keliones mieste paverčia dar malonesnėmis ir saugesnėmis.

Naujosios dviračių takų trasos tiesiamos naudojant spalvotą dangą, kuri padeda iš anksto pamatyti taką kertančius šalutinius kelius bei aiškiai atskirti dviratininkų ir pėsčiųjų zonas.

„Kauniečiai vis dažniau į centrą ar čia pat esančią gamtą keliauja ekologiškomis transporto priemonėmis, todėl kasmet geriname dviračių takų infrastruktūrą ir rūpinamės, kad aktyviam laisvalaikiui pritaikytos atkarpos būtų patogios ir saugios. Visą miestą išraižęs dviračių tinklas jau perlipo 106 kilometrus, tačiau tai –tik pradžia. Judame teisinga linkme, todėl žingsnis po žingsnio Kaunas tampa jaukesniu ir labiau pritaikytu visiems riedantiems bei minantiems“, – pasakojo vicemeras  A. Palionis.

Kaunas.lt archyvo nuotr.

Dėmesys skiriamas ne tik kelių dangai, pločiui ar atstumui, tačiau ir jų funkcionalumui. Aktyviai įrenginėjamos dviračių takų jungtys, kurių Kauno mieste greitu metu turėtų padaugėti. Pati naujausia, jau dabar įrenginėjama, nuo naujojo Tvirtovės al. ir Nuokalnės g. dviračių tako į  Varnių ir Jonavos gatves.

Vilijampolėje, dešiniajame Neries krante esančiame parke, rekonstrukcijos darbai taip pat vyksta  nesustodami. Per visą parko ilgį vingiuojantis dviračių takas liks išskirtinai riedantiems – dviratininkams bei paspirtukininkams. Greta jo bus nutiesta nauja 1,5 m juosta pėstiesiems. Tokiu sprendimu siekiama atskirti besimaišančius srautus ir užtikrinti saugų judėjimą visiems.

Dviratininkų miestas

Dviračiais besinaudojantiems kauniečiams susisiekimas su miesto centru tampa patogesnis iš daugelio Kauno vietovių. Per pastaruosius trejus metus dviračių takai įrengti Šilainiuose (Baltų prospekte ir Rasytės gatvėje), Aleksote (Veiverių ir J. Pabrėžos gatvėse) bei Vilijampolėje (Panerių gatvėje).

Ant dviejų ratų iš Senamiesčio kiekvienas gali patogiai nuvykti iki pat Panemunės šilo, kadangi Smetonos alėja irgi driekiasi takas su patogia, atnaujinta danga. Vaizdingais maršrutais abipus Nemuno galima minti ir į Kačerginę bei Kulautuvą ar pasiekti Lapes. Tai vieni populiariausių kauniečių savaitgalio maršrutų.

Reklama: Riedučiai, paspirtukai, riedlentės ir dviračiai – Sportvision.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: