Organizatorių archyvo nuotr.

Dar viena erdvė Kaune netrukus sulauks ryškių pokyčių. Po beveik pusantrų metų trukusios pertraukos įžiebta žalia šviesa galutiniam Nemuno ir Neries santakos parko atnaujinimui. Kauno savivaldybė sudarė rangos darbų sutartį su konkursą laimėjusia bendrove „Autokausta“. 13,5 hektarų plote bus atlikti darbai už beveik 3,25 mln. eurų. Parko rekonstrukciją tikimasi užbaigti iki 2022 metų.

Naujas upių sandūros veidas

Parko atnaujinimas kardinaliai pakeis dešiniajame Nemuno krante esantį Daugirdo amfiteatrą su viršutine terasa. Ši kauniečių ir turistų dažnai lankoma vieta jau senokai praradusi reprezentacinę išvaizdą.

Krantinėje ties Senąja prieplauka bus įrengti turėklai – tokie patys, kaip ir visos Nemuno krantinės atitvarai, o link amfiteatro ves patogūs nauji laipteliai. Šalia Vytauto bažnyčios esanti erdvė transformuosis į pusapvalę apžvalgos aikštelę.

Remonto sulauks Santakos gatvė, o tarp Popiežiaus kalnelio ir vadinamojo Santakos stadiono nusidrieks naujas dviračių takas. Juo bus atskirtos pėsčiųjų ir dviratininkų zonos: link vaizdingos Nemuno ir Neries santakos vedantis pagrindinis takas liks ramiems pasivaikščiojimams, o dviratininkai „nukirs“ gabaliuką, riedėdami jiems skirto Nemuno krantinės tako link.

Aktyvaus laisvalaikio erdvės

Sveiką ir aktyvų gyvenimo būdą mėgstančius kauniečius atnaujintas Santakos parkas pasitiks patraukliomis laisvalaikio erdvėmis. Guminės dangos bėgimo takai apjuos atgimstantį Santakos parko futbolo stadioną. Aplink jį bus įrengtas drenažas, kad po smarkesnių liūčių bėgimo takelių nesemtų vanduo.

Čia pat bus išlygintas gretimas žemės plotas ir naujai patiesta natūrali žalios vejos danga. Ji pasitarnaus dar kelioms mobilioms futbolo aikštelėms, kitoms sporto šakoms, renginiams.

Greta baiginėjamų Krepšinio namų lauks „Žalgirio“ sirgalių verta krepšinio aikštelė.

Netoliese numatyta įrengti naujas treniruoklių ir vaikų žaidimų aikšteles, o senosios iškeliaus į miesto bendruomenių kiemus. Moderniems sportiško laisvalaikio ir žaidimų įrenginiams parinkta patogesnė erdvė, esanti atokiau nuo judraus tako. Prieplaukos krantinės gyventojams praeivių klegesį ir kitą aplinkos triukšmą slopins šalia namų pasodinti želdiniai.

Kliūčių neliko – veiksmas tęsiasi

Nemuno ir Neries santakos parko atnaujinimo projektas užstrigo, o galiausiai ir priverstinai stabtelėjo dėl sutartį pažeidinėjusio rangovo. Statybų bendrovė „LitCon“ atliko nemažai darbų, tačiau nesilaikė  terminų ir kitų įsipareigojimų, neištaisė akivaizdaus broko. Dėl to sutartis galiausiai nutraukta. Už netinkamus darbus miestas nemokėjo, o defektams šalinti iš buvusių rangovų paimta 100 tūkst. eurų suma.

„Įvertinus visus jau atliktus darbus, teko pakoreguoti techninį projektą. Konkursą laimėjusi „Autokausta“ privalės ne tik pratęsti pradėtus darbus, bet ir ištaisyti buvusios įmonės paliktus defektus. Dabar visos pirkimų procedūros ir teisiniai ginčai baigti. Tikimės, kad nuo šiol viskas vyks sklandžiai ir pagal planą, o darbai prasidės jau ankstyvą pavasarį“, – kalbėjo Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Santakos parko rekonstrukcijos darbai dėl popiežiaus Pranciškaus vizito Kaune buvo planuojami dviem etapais: per pirmąjį – sutvarkyti krantinę ir susidėvėjusią parko infrastruktūrą, o antruoju – stadioną ir jį supančią aplinką.

Buvę rangovai tinkamai atliko tik dalį numatytų darbų. „LitCon“ atnaujino pagrindinį pėsčiųjų bei dviračių taką, sutvarkė pakrančių takelius, išklojo krantinės šaligatvius. Nemuno pašonėje atnaujinti lauko inžineriniai tinklai, išklota betono danga bei įrengtos atraminės  sienelės. Už tai pilnai atsiskaityta.

Naujajam rangovui teks perkloti akmeninį Nemuno krantinės grindinį, koreguoti neregių vedimo sistemą atnaujintame pėsčiųjų take bei kitus trūkumus. Atlikus šias korekcijas, pagreitį įgaus ir kiti suplanuoti rekonstrukcijos darbai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: