© Vyginto Skaraičio nuotr. / Fotobankas.lt

Dokumentinio kino kūrėjas, vienas garsiausių Lietuvos režisierių Arūnas Matelis pranešė atsisakantis „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ ambasadoriaus vardo.

„Europos kultūros sos(?)tinė. Kultūra yra NE apie tai, ką daro gimtojo Kauno miesto valdžia. NE apie tai, kaip ji suvokia demokratiją, kaip sumaniai randa „techninių pretekstų“ NE dialogui su LGBT+ bendruomene, pasiteisinimų NE lygioms teisėms. NE tokia laikysena ir vertybės yra keliamos Europos!!! Kultūros!!! Sostinei!!!  Todėl man jau „nėra garbė ir privilegija būti mano gimtojo ir mylimo miesto ambasadoriumi“  ir atsisakau „Kaunas 2022“ ambasadoriaus vardo“, – socialiniuose tinkluose paskelbė režisierius.

Arūnas Matelis © Vyginto Skaraičio nuotr. / Fotobankas.lt

Kultūros atstovų pasipiktinimas kilo dėl vis negaunamų leidimų LGBT eitynėms mieste. Taip pat socialiniame tinkle Facebook buvo paviešinta, kad dėl savivaldybės reakcijos atsisakyta planų rengti vieną su LGBTQ+ problematika susijusį „Kaunas 2022“ programos renginį, po ko Įstaigai „Kaunas 2022“ vadovaujanti Virginija Vitkienė įspėjo, kad negavus leidimo daug aistrų įplieskusiai diskusijai apie kultūros, meno ir LGBTQ+ bendruomenės santykį, paliks pareigas.

Projekto rengėjai paskelbė, kad bendrakūrystės festivalio „Per_kūnija“ diskusiją „Su laiku“. Ar pavyks sukurti LGBT+ draugišką kultūrą?“, nepriklausomai nuo to, ar leidimas bus gautas, vyks.

Diskusija turėtų įvykti vyks liepos 3 d., šeštadienį, 12 val. Jos moderatorius – menininkas Denisas Kolomyckis.

Virginija Vitkienė © Teodoro Biliūno nuotr. /; Fotobankas.lt

„Tiek dabar, tiek ateityje iškilus vertybiniams pasirinkimams, VISADA rinksimės idėją, ant kurios ir statomas visas projektas. Jau penkerius metus rengiame, vystome ir pristatome programą, kupiną atvirumo kitam, aktualizuojančią žmogaus teisių, žodžio laisvės, pagarbos kiekvienam ir kultūros kiekvienam temas.” – išplatintame pranešime teigia V.Vitkienė. – „Noriu dar kartą patvirtinti, kad „Kaunas 2022“ palaiko ir skatina visas programos rėmuose keliamas aktualias, nepatogias, karštas temas ir visus jas keliančius partnerius. Taip pat palaikome LGBT bendruomenę, kurios žmonės yra mūsų programos kūrėjai, ambasadoriai, bičiuliai ir kritikai.“

„Kol „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ vis dar laukia Kauno miesto savivaldybės sprendimo dėl „Kaunas 2022“ bendrakūrystės festivalyje „Per_kūnija“ planuojamos diskusijos „Su laiku“. Ar pavyks sukurti LGBT+ draugišką kultūrą“ surengimo Vienybės aikštėje, viešojoje erdvėje vis labiau įsiplieskia diskusija, vertinimai ir emocijos. Todėl, jausdamas atsakomybę už priimtus įsipareigojimus, kreipiuosi savo pamąstymais ir aš“, – į situaciją sureagavo Nacionalinio Kauno dramos teatro vadovas Egidijus Stancikas. -„Mane, kaip pakankamai aktyvų KEKS’o 2022 programos dalyvį ir vykdytoją bei ambasadorių šie įvykiai ypatingai neramina. Suprantu, kad tai nėra užsitęsusio karščio išdava… Greičiau tai visų sutelktos kelionės iš Laikinosios į Šiuolaikinę sostinę pasiektas brandos slenkstis, kurį peržengus, prasidėtų normalus, abipusiai pagarbus, kuriančių žmonių laisvas dialogas. Slenkstis, kurį mums privalu peržengti, norint laisvai, kūrybiškai bei tolygiai bendrauti su atsivėrusiu mums pasauliu. Ir tai ne tik likimo dovana Kaunui, bet ir unikali galimybė nusimesti priaugusį provincialumo šydą.”

Egidijus Stancikas © Teodoro Biliūno nuotr. /; Fotobankas.lt

“Jeigu taip nutiktų ir cenzūros bei LGBT+ baimės žinia pasklistų po mūsų bičiulių ir kūrybinių bendrapartnerių gretas, tuomet kai kurie patys ambicingiausi 2022 metų mūsų projektai tikrai neįvyktų. Ir vienas svarbiausių – Roberto Wilsono spektaklis „Dorian“ – neišvystų mūsų scenos bei žiūrovų.

Susitelkime dar labiau ir jausdami prisiimtą atsakomybę, dar vieningiau ir drąsiau vieni kitus palaikydami, demonstruokime vienybę, inteligentijos svarbą ir kultūros galią bendruomenės kūrime ir visuomenės kultūrinio sąmoningumo ugdyme. Juk tokia yra visų mūsų misija” – teigė teatro vadovas.

„Tikrai daug teko ir tenka darbuotis su „Kaunas 2022“ vadovybe bei komanda. Ypatingai viltinga, kad mieste turime pasaulinio lygio kultūros vadybinkų visą komandą. Todėl pasigirdus gandams, kad žada atsistatydinti V. Vitkienė, atsakingai pareiškiu, kad suprantu ir palaikau V. Vitkienės šioje situacijoje vykdomus veiksmus. Nesuvokiamas dalykas būtų šioje situacijoje atsistatydinti. Tuomet gan lengvai sugriūtų visas mūsų puoselėtas KEKS‘o konstruktas. O dėl to „gudrieji politikai“ dar ir apkaltintų kultūrininkus sugriovus tokį nuostabų projektą. Jeigu neatsiras vietos diskusijoms viešose miesto erdvėse, siūlau šį renginį įgyvendinti dramos teatre“, – pasisakymą baigė E. Stancikas.

Priminame, kad Kauno savivaldybė iš „Gegužės 1 osios” profesinės sąjungos sulaukė prašymo duoti leidimą rugsėjo 4 dieną surengti 3 tūkst. dalyvių eitynes LGBTQ+ aktyvistų eitynėse Kaune. Renginio organizatoriams trie kartus nepavyko suderinti eitynių maršruto su miesto valdžia.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: