prezidente.lt archyvo nuotr.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad referendumo organizatoriai nuslėpė apie Lietuvos įsipareigojimus Europos Sąjungai (ES) leisti žemės pardavimą užsieniečiams, tačiau pripažįsta, kad valdžia pavėlavo įvesti saugiklius.

“Ne visą tiesą pasakė ir referendumo organizatoriai. Mes referendumu visa tauta balsavome už narystę ES, joje jau buvo įdėta tai, kad po kažkiek laiko (…) leidimas turės būti pardavimui, bet šitas nebuvo pasakyta žmonėms, kurie pasirašinėjo po referendumu”, – penktadienį sakė prezidentė.

“Toks referendumas, toks balsavimas realiai reikštų ir prieš mūsų stojimo (į ES)sutartį”, – teigė D.Grybauskaitė, kalbėdama su žurnalistais Ukmergės rajone.

Pasak jos, valdžia uždelsė priimti įstatymus, kurie suteiktų pirmenybę Lietuvos piliečiams įsigyti žemę pasibaigus pereinamajam laikotarpiui, ir “galbūt dėl to referendumo iniciatoriai gebėjo surinkti parašus šiek tiek gąsdindami žmones”.

“Palinkėčiau visiems mums nesikarščiuoti, o priimti tokius įstatymus, kurie garantuotų, kad žemė liks Lietuvos piliečių rankose pirmoje vietoje”, – sakė prezidentė.

Iniciatyvinė grupė siūlo Lietuvoje surengti privalomąjį referendumą, kuriuo Konstitucijoje įtvirtintų, kad žemė galėtų priklausyti tik Lietuvos piliečiams ir valstybei, taip pat numatyti, kad referendumui surengti pakaktų nebe 300 tūkst., o 100 tūkst. parašų.

Kritikai sako, kad toks referendumas gali prieštarauti Lietuvos Konstitucijai ir Lietuvos įsipareigojimams Europos Sąjungai, kurioje garantuojamas laisvas prekių, paslaugų, kapitalo ir asmenų judėjimas. Stodama į ES Lietuva įsipareigojo nedrausti žemės pardavimo užsieniečiams, ir po pereinamojo laikotarpio nuo šių metų gegužės draudimas nustos galioti.

Referendumo iniciatoriai teigia, kad žemės pardavimas užsieniečiams “pažeidžia Lietuvos teritorijos vientisumą”, o užsieniečiai gali supirkti daug žemės, kuri Lietuvoje pigesnė nei Vakarų Europoje.

Vyriausioji rinkimų komisija pirmadienį turėtų paskelbti, ar iniciatoriams pavyko surinkti 300 tūkst. tinkamai įformintų parašų referendumui paskelbti. Jei bus patvirtintas reikiamas skaičius, Seimas turės paskelbti referendumo datą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: