Fotografijų paroda
(c) Birgus.com archyvo nuotr.

Spalio 14 dieną, 18 valandą Kauno fotografijos galerijoje (Rotušės a.1/Vilniaus g. 2) atidaroma čekų fotografijos menui nusipelniusio fotografo Vladimiro Birguso fotografijų paroda „Vladimir Birgus. Fotografijos“.

V. Birgusas, vadovaudamas Prahos scenos menų akademijos Kino ir televizijos fakulteto (FAMU) Fotografijos katedrai bei Meninės fotografijos institutui Silezijos universitete Opavoje, aktyviai veikia ne tik akademinėje terpėje, tačiau ir asmeniniuose kūrybiniuose ieškojimuose.

Jau tris dešimtmečius autorius yra ištikimas dokumantinei fotografijai. Subjektyviąja dokumentika fotografijoje V. Birgusas susidomėjo dar 1970 metais.

Kaip ir daugelis dokumentininkų, motyvų jis ieško miestų gatvėse bei įvairiausiomis progomis rengiamose šventėse. Tai vienas iš tų fotografų, kurie buvusios Čekoslovakijos laikais fotografavo neslėpdami ironijos ir sarkazmo valdančiajai sistemai, apnuogindami akivaizdų skirtumą tarp oficialiai propaguojamo lozunginio optimizmo ir tikrovėje sunaikinto žmogiškumo.

Kauno fotografijos galerijoje bus rodoma dar prieš tris dešimtmečius pradėta kurti V. Birguso fotografijų kolekcija, kurią papildo tik kartą (Bialystoke, Lenkijoje) viešai eksponuotos fotografijos iš ciklo „Fauna“.

Kaip ir ankstesnėse autoriaus fotografijose, naujame cikle vis dar žvelgiame į civilizacijos gniaužtuose įspraustus žmones, tačiau šįkart šiuos vaizdus papildo statiškos detalės, todėl juose, žmogaus egzistencinė dilema atspindima netiesiogiai.

Kaip pastebi čekų fotografas Václav Podestát, jeigu lyginutume V. Birguso dabartinę ekspoziciją su ankstesnėmis (pavyzdžiui, milžinišką retrospektyvą Meno namuose, Bratislavoje, Fotografijos mėnesio metu 2009 m.), atrastume tik dalį panašių fotografijų. Tarp jų būtų slegianti vienišos pardavėjos Vienos prekybos centre fotografija, nuogo vyriškio nuotrauka knibždančioje Barselonos gatvėje, kuris yra tarsi iškirptas iš jį supančios minios, taip pat vaiduokliška plaukikų fotografija mėlynoje Sidnėjaus baseino raizgalynėje, su milžinišku laivu antrame plane.

Kitos fotografijos yra parinktos iš naujausių autoriaus darbų. Į ekspoziciją įtrauktos įvairios interjero ir eksterjero detalės, kurių išmani kompozicija ir spalvų tematika sustiprina vaizduojamąjį simbolizmą, lygiai taip kaip ir mūsų neužtikrintumą klausiant ko mes ieškome – tikro ar dirbtinio pasaulio vaizdavimo: svetainės su šviesa lange fragmentas, nebereikalinga šaligatvio spalvos skardinė, medinių figūrų grupė, besilaikanti rankomis.

Siurrealizmas ir melancholija pasirodantys daugelyje žmogaus ir aplinkos sugretinimų arba įvairios koegzistuojančios istorijos parodomos suskaldant praeities sekundes, esančias toli nuo mūsų kasdienio gyvenimo situacijų.

Paroda galerijoje veiks iki spalio 30 dienos.

Kauno fotografijos galerijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: