Organizatorių archyvo nuotr.

Interjero specialistai pastebi – dekoruojant mažą būstą, dažnai pasirenkamas netinkamas kilimas. Nors, atrodo, tai nedidelė smulkmena, ji gali vizualiai sumažinti erdvę, sudrumsti baldų išdėstymo harmoniją. Klaidos susijusios tiek su matmenimis, tiek su spalvine gama, raštais. Toliau – kelios naudingos dizainerių įžvalgos, kurios padės pasirinkti tinkamą patalpos akcentą.

Kilimai, kurie užpildo visą erdvę

Yra keli variantai – pasirinkti kilimą, kuris užpildo kone visą erdvę, arba daiktą, kuris dengtų tik dalį tam tikros grindų zonos. Kai kurie interjero dizaineriai teigia, kad būtent audinys „nuo sienos iki sienos“ sukuria iliuziją, kad patalpa yra didesnė. Kodėl taip yra? Ekspertai paaiškina, kad kiliminė danga tam tikra prasme apjungia visus baldus ir neišskiria vienos ar kitos detalės.

Žinoma, jei kambarį puošią baldai, leidžiantys dar ir maksimaliai išnaudoti erdvę, nereikės nė kiliminės dangos. Pakaks aukštesnių baldų kojelių ar ratukų, integruotų sumanių funkcijų, subtilaus dizaino. Tiems, kurie ieško funkcionalių, minimalistinio dizaino gaminių verta užsukti į internetinį Magrės baldai saloną. Žinoma, galima daiktus apžiūrėti ir gyvai – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos salonuose.

Tinkamo dydžio kilimas

Vis dėlto, kiliminės dangos nėra tokios populiarios, ypač bendrose erdvėse. Daug dažniau pasirenkami tam tikras zonas puošiantys akcentai. Čia pagrindinė klaida, kurią daro mažų būstų savininkai – netinkami kilimo matmenys. Įsivaizduokime, kad detalės dairotės svetainės zonai. Audinys turėtų būti bent keliasdešimčia centimetrų didesnis nei sofa, o kavos staliukas – pilnai tilpti kažkur kilimo centre. Jeigu pasirenkate mažų matmenų kilimą, jis ne tik vizualiai sumažina patalpą, bet ir sukuria chaosą.

Beje, kelis atskirus kilimus interjero dizaineriai siūlo rinktis tiems, kurie nedidelėse patalpose nori įsirengti kelias atskiras zonas. Pavyzdžiui, svetainėje suderinti poilsio ir darbo kampelius. Tuomet keli skirtingi kilimėliai sukuria subtilias ribas.

Šiek tiek apie spalvas ir raštus

Nedidelių būstų savininkams rekomenduojama dairytis šviesių tonų kilimų. Nereikia vengti spalvų, tačiau jos turėtų būti pastelinės prigesintos. Stilingai atrodo specialiai sendinti kilimai, kurie įneša šiek tiek bohemiško žaismingumo. Net jei dairotės akcento, geriau atkreipti dėmesį į išraiškingas tekstūras, raštus.

Kalbant apie raštus, svarbu įvertinti ne tik jų unikalumą, bet ir dydį. Nedideliame kambaryje harmoningai įsilies mažesnių raštų audiniai. Žinoma, tai nėra taisyklė. Jeigu kuriate minimalizmo įkvėptus namus, tikriausiai namuose tik pagrindiniai baldai. Tuomet ir didesniems raštams vizualiai vietos lieka daugiau.

Galiausiai, jei įsikuriate naujuose namuose ar norite atsinaujinti, pradėti interjero dizaineriai pataria ne nuo kilimų, bet nuo baldų. Apgalvokite tikslų erdvių planą – kur svetainėje stovės sofa ir staliukai, kur miegamajame statysite lovą, spintą ir rašomąjį stalą. Tuomet galėsite geriau įvertinti, kokio dydžio, raštų ir spalvų kilimą rinktis, kad jis taptų funkcionalia puošmena.

Nr. KMC220094

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: