Organizatorių archyvo nuotr.

Kai vaikas turi mėgstamą užsiėmimą, tėvai paprastai džiaugiasi, kad atžala turi ką veikti, nenuobodžiauja, įgyja ateityje galbūt praversiančių įgūdžių, viena iš tokių veiklų. Tėvai taip pat supranta, kad hobis gal netgi paklos pamatus būsimai vaiko profesijai.

Tačiau ar žinojote, kad hobiai ir jų vystymas duoda ne tik tai? Jie vaikams turi daug didesnę svarbą!

Kodėl vaikams taip svarbu ir naudinga atrasti ir turėti mylimą užsiėmimą?

Pastaruoju metu vis daugiau kalbama apie tai, kad vienas iš emocinį atsparumą, gerą bendrą savijautą ir tvirtą psichologinę sveikatą užtikrinančių elementų yra turėti širdžiai mielą užsiėmimą. Tai ypač akcentuojama suaugusiems, tačiau kodėl nepradėjus nuo pat vaikystės?

Na, o kur dar faktas, kad mėgstamas užsiėmimas gali padėti atskleisti talentus ir stipriąsias savybes.

Organizatorių archyvo nuotr.

Tad pasižiūrėkime, kokių konkrečių naudų gali atnešti hobiai ir juos puoselėjantys būreliai vaikams:

  • Streso ir įtampos mažinimas. Šiandien vaikai neretai patiria nemažai įtampos, streso, spaudimo pateisinti lūkesčius, juos gali varginti per didelė technologijų, socialinių tinklų įtaka kasdienybei. Todėl hobiai – puikus būdas pailsėti nuo tokios įtampos, taip pat ir nuo kasdienės rutinos, pamokų ar darželio. Mėgstami užsiėmimai tampa savotišku pabėgimu, į juos įsitraukus, atsipalaiduoja ir kūnas, ir mintys, tad vaikas jaučiasi ramesnis, geriau miega, stiprėja jo emocinė sveikata.
  • Kūrybiškumo ugdymas. Dažnas laisvalaikio užsiėmimas ar būrelis apima ir kūrybiškumo elementą. Na, o kūrybiškumas skatina vaikų saviraišką, netradicinį ir inovatorišką mąstymą, idėjų generavimą. Galima sakyti, kad kūrybiškumo ir vaizduotės lavinimas vaikams yra būtinas, mat padeda lengviau įveikti problemas ir pažvelgti į pasaulį kitu kampu. Tėvams svarbu turėti omenyje, kad kūrybiškumas lavinamas ne tik piešiant, rašant, grojant ar lipdant – jo paprastai nestinga ir technologijų, tiksliųjų ar gamtos mokslų krypties būreliuose. Be kūrybiškumo neapsieina netgi ir sportinės veiklos.

  •  Laiko valdymo įgūdžiai. Hobių turėjimas, būrelių lankymas moko vaikus tinkamai paskirstyti savo laiką, kad jo pakaktų ir mokymuisi, ir poilsiui, ir mėgstamoms veikloms. Tad hobiai vaikams padeda suprasti planavimo ir laiko valdymo svarbą, jie tampa labiau organizuoti, todėl patiria mažiau streso ir įtampos. 
  • Fizinės sveikatos gerinimas. Jei vaikas įsitraukia į sportines ar bet kokias kitas veiklas, apimančias fizinį aktyvumą, tai neabejotinai prisideda prie jo fizinės sveikatos stiprinimo. Be to, tai gali suformuoti tvirtus įpročius ateičiai, padėsiančius išlikti aktyviems visą gyvenimą. Neužmirškite, kad aktyvumą skatina ir fizinę sveikatą gerina ne tik krepšinis, futbolas ar gimnastika – tai gali būti ir šokiai, orientavimosi užsiėmimai, netgi gamtos pažinimo ar STEAM būreliai. Ir visai nebūtina siekti aukštų rezultatų – svarbiausia prisijaukinti sportą ar tiesiog judėjimą. 
  • Komandinio darbo įgūdžiai. Jei vaikas lanko mėgstamos veiklos būrelį, jame veikiausiai būna ir komandinių veiklų. O tai moko darbuotis komandoje, siekti bendro tikslo, tartis, gerbti kitus, ugdo komunikacinius, lyderystės įgūdžius, skatina empatiją ir atjautą. Be to, dirbdami komandoje, vaikai gali išmokti ir laimėti bei pralaimėti. Nereikia nė sakyti, kad visi šie įgūdžiai gyvenime labai pasitarnaus.
Organizatorių archyvo nuotr.
  • Žinių ir akiračio plėtimas. Įsitraukdami į hobius, vaikai susipažįsta su naujais dalykais ir įgyja naujų žinių. Visa tai plečia vaiko akiratį ir suvokimą apie supantį pasaulį. 
  •  Kognityvinių įgūdžių gerinimas. Užsiimant smagia ir patinkančia veikla, labiau susikaupiama ir susikoncentruojama. Vaikams, ypač mažesniems, paprastai sudėtinga sutelkti ir išlaikyti dėmesį, o štai įdomios ir patinkančios veiklos padeda jiems mokytis geriau susikoncentruoti ir lavina tokius kognityvinius įgūdžius kaip samprotavimo, analitiniai ir problemų sprendimo gebėjimai.
  •  Mažiau nuobodulio. Turėti laiko panuobodžiauti vaikams yra tikrai sveika ir naudinga. Tačiau, kaip ir dažnu atveju, labai svarbus balansas. Tad hobiai ir būreliai padeda išvengti pernelyg ilgo nuobodulio, pradedančio kelti nerimą, suteikia galimybę panaudoti energiją, kurioms vaikams paprastai nestinga.
  •  Kantrybė, disciplina ir lengviau įveikiami iššūkiai. Pasinėrę į mylimą veiklą, vaikai gali susidurti ir su tam tikrais iššūkiais. Tačiau, kadangi tai yra mėgstamas užsiėmimas, vaikai iš visų jėgų stengiasi tuos iššūkius įveikti. O viso šio proceso metu jie taip pat mokosi siekti tikslo, ugdo kantrybę, discipliną, problemų sprendimo įgūdžius.
Organizatorių archyvo nuotr.
  • Stiprinamas pasitikėjimas savimi. Savaime suprantama, kad į patinkančią veiklą įsitraukęs vaikas nori skirti jai pakankamai laiko ir trokšta pasirodyti kaip įmanoma geriau. Apskritai pats hobio pasirinkimas yra vaiko asmenybės išraiška, suteikianti jam savotišką tikslą ir prasmę. Tad hobis vaikui leidžia išreikšti save, atskleisti stipriąsias puses, pademonstruoti įgūdžius ir džiaugtis pasiekimais, o visa tai suteikia stiprų pasididžiavimo ir pasitikėjimo savimi jausmą.
  • Draugai ir geresni socialiniai įgūdžiai. Kaip jau ir minėta, dažnas užsiėmimas ar būrelis apima komandinį darbą. Tad tokios veiklos skatina bendravimą, bendradarbiavimą, socialinių įgūdžių ugdymą ir tiesiog moko gyventi visuomenėje. Na, o kadangi šiuose užsiėmimuose ar būreliuose vaikas susitinka su kitais vaikais, turinčiais panašių pomėgių ir interesų, labai tikėtina, kad užsimegs naujos draugystės, plėsis vaiko socialinis ratas.
  • Geresnis mokymasis. Nors gali atrodyti, kad hobiai ir vaiko akademiniai pasiekimai nesusiję, iš tiesų matome, kad hobiai ir būreliai plečia vaiko išsilavinimą, padeda įgyti itin vertingų įgūdžių, o visa tai neabejotinai padeda tvirčiau jaustis mokykloje ir geriau mokytis. 

Matome, kad hobiai vaikams atneša visokeriopos naudos, tad išties verta skatinti vaikus atrasti mėgstamą veiklą ir palaikyti visos šios kelionės metu. Į pagalbą tėvams šioje vietoje atskuba nuotoliniai vaikų būreliai CodeAcademyKids, kurie gali padėti ne tik plėtoti esamą hobį, bet ir atrasti būsimą mylimą užsiėmimą.

Partnerio turinys

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: