Pexels.com archyvo nuotr.

Šiame straipsnyje rašoma apie tai, kaip išsirinkti šiltnamį savo kiemui ir į kokius parametrus turėtumėte atkreipti dėmesį, kad nebūtumėte apgauti nesąžiningų pardavėjų ir kokie pigūs šiltnamiai gali būti geriausias pasirinkimas. Sodenis.lt šiltnamių pardavėjai pateikia daugiau informacijos renkantis biudžėtinį variantą.

Populiarus šiltnamių pasirinkimas vasaros sezonu

Vasaros sezonas – mėgstamiausias mūsų tautiečių metų laikas. Vaikai atvyksta atostogauti, mus lanko draugai ir giminaičiai. Visi nori mėgautis šviežiomis daržovėmis ir žalumynais. Savo rankomis užaugintas ekologiškas maistas be nitratų ir cheminių medžiagų yra sveikas ir kupinas vitaminų visus likusius metus. Kiekvienas patyręs sodininkas žino, kad paprikos yra vitamino C čempionės. Agurkai – valo organizmą, o pomidorai – pilni antioksidantų – yra labai naudingos ir populiarios daržovės mūsų šalyje. Beveik kiekvienas sodininkas savo sklype sodina pomidorus. Tačiau mūsų klimato sąlygomis ne visada įmanoma surinkti gerą šių naudingų daržovių derlių. Kad ant stalo visada būtų vitaminų, o mėgstamų produktų derlius džiugintų akį ir piniginę, patyrę sodininkai naudoja patogius ir patvarius šiltnamius.

Pigūs šiltnamiai gali būti kur kas geresnis pasirinkimas

Rinkdamiesi pigų šiltnamį turėkite omenyje, kad jis bus naudojamas ne vieną sezoną. Todėl svarbu atkreipti dėmesį į parametrus, kurie turi įtakos šiltnamio tvirtumui, ilgaamžiškumui ir tinkamumui naudoti. Informacijos apie šiltnamius ieškokite šiltnamių forumuose, skaitykite atsiliepimus ir naudingus straipsnius apie juos.

Pigaus šiltinamio pasirinkimo kriterijai

Žinoma, šiltnamis bus tvirtesnis, jei lankai bus pagaminti iš vamzdžio. Stiprumas priklauso nuo vamzdžio, iš kurio pagamintas šiltnamio lankas, skerspjūvio, nes būtent lankui tenka sniego ir surištų daržovių apkrova.

Rinkoje plačiai paplitę rėmai iš cinkuotų 20×20 mm, 40×20 mm vamzdžių ir rėmai su dvigubais lankais.

Lankai 40 x 20 mm, žinoma, yra daug stipresni. Skirtingai nei 20-20 mm vamzdžių išlenkimai, 40-20 mm vamzdžių išlenkimai žiemą negali būti atremti ir lengvai atlaiko prie jų pririštų agurkų ir pomidorų apkrovą.

Variantai, kai lankai yra atviro profilio, neturėtų būti svarstomi. Internete gausu nuotraukų, kuriose matyti, kaip vėjas ar sniegas sulaužo pigius profilinius šiltnamius. Jei nuspręsite taupyti pinigus, nepamirškite, kad pigias rėmines konstrukcijas žiemą reikia paremti. Prie šių rėmų negalėsite pririšti augalų, nes jie gali neatlaikyti jų svorio. Kryžminiai skersiniai turėtų būti penki. Jie dažniausiai gaminami iš 20 x 20 ir 15 x 20 mm vamzdžių. To pakanka, nes šiltnamis nepatiria skersinių apkrovų. Visos sniego ir vėjo apkrovos tenka lankams.

Pigūs šiltnamiai pasižymi patvarumu ir ilgaamžiskumu

Dabar jau nebesirūpiname patvarumu, dabar kalbame apie ilgaamžiškumą. Pasirenkant pigų šiltnamį atkreipkite dėmėsį ar jis cinkuotas. Tai ne tik apsaugo jį nuo mechaninių pažeidimų, bet ir išsaugo estetinę išvaizdą. Variantai, padengti polimeriniais dažais, lako dažais arba be dangos, neturėtų būti svarstomi.

Internete dažnai rašoma, kad šiltnamis yra pagamintas iš iš abiejų pusių cinkuoto vamzdžio, ir tai pateikiama kaip privalumas. Tai tiesa, tačiau reikia suprasti, kad visi cinkuoti vamzdžiai yra cinkuoti iš abiejų pusių, todėl to negalima vadinti privalumu. Jei vamzdis cinkuotas, jis cinkuotas iš abiejų pusių.

Užsakymo Nr. KMC220020

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: