Organizatorių archyvo nuotr.

Gyvename pasaulyje, apsuptame išmaniųjų technologijų. Nuo telefonų iki šaldytuvų – vis daugiau prietaisų gali rinkti duomenis apie mus. Tačiau ar kada susimąstėte, kad net ir jūsų vejos robotas gali būti įtrauktas į šią šnipų armiją? Nors mintis apie šnipinėjantį robotą žoliapjovę gali atrodyti juokingai, iš tiesų yra pagrindo susirūpinti privatumo saugumu renkantis šiuolaikišką robotą su išmaniosiomis funkcijomis.

Išmanieji robotai žoliapjovės ir jų renkami duomenys

Šiuolaikiniai robotai žoliapjovės nebėra tik autonomiškai vejos pjovimo įrenginiai. Jie dažnai turi įmontuotas GPS navigacijos sistemas, leidžiančias jiems suplanuoti maršrutą ir tiksliai nupjauti žolę. Be to, kai kurie modeliai gali turėti ir kitų jutiklių, renkančių duomenis apie jūsų veją, pavyzdžiui, drėgmės lygį ar žolės aukštį. Šie duomenys gali būti saugomi gamintojo serveriuose arba siunčiami į debesį (angl. cloud).

Privatumo grėsmės ir kaip jų išvengti

Nors duomenų apie jūsų veją aukštis ar drėgmė gali atrodyti nekenksminga informacija, svarbu suvokti potencialias grėsmes privatumo saugumui:

  • Duomenų nutekinimas: Jei gamintojo serveriai būtų įsilaužti, jūsų duomenys galėtų patekti į pašalinių rankas.
  • Trečiųjų šalių įsitraukimas: Kai kurie gamintojai gali parduoti jūsų duomenis trečiosioms šalims, pavyzdžiui, reklamos agentūroms.
  • Duomenų panaudojimas ateityje: Sunku nuspėti, kaip gamintojai ateityje gali panaudoti surinktus duomenis apie jūsų veją.

Ar yra saugios robotai žoliapjovės?

Laimei, yra būdų sumažinti privatumo grėsmes renkantis robotą žoliapjovę:

  • Pasidomėkite gamintojo privatumo politika: Prieš pirkdami robotą žoliapjovę, atidžiai perskaitykite gamintojo privatumo politiką. Sužinokite, kokius duomenis robotas renka, kaip jie naudojami ir saugomi.
  • Rinkitės modelį su minimaliomis išmaniosiomis funkcijomis: Kuo daugiau išmaniųjų funkcijų turi robotas žoliapjovė, tuo daugiau duomenų jis gali rinkti. Jei jums nereikia tokių funkcijų kaip nuotolinis valdymas ar automatinis grafiko sudarymas, rinkitės paprastesnį modelį.
  • Išjunkite nereikalingas funkcijas: Kai kurie robotai žoliapjovės leidžia išjungti tam tikras funkcijas, pvz., GPS navigaciją. Pasinaudokite šia galimybe, jei nenaudojate tam tikrų išmaniųjų funkcijų.

“Lazy House Robotics” ekspertai pataria:

Mantas, “Lazy House Robotics” pardavimų vadovas: “Renkantis robotą žoliapjovę, visada patariame klientams atkreipti dėmesį į privatumo politiką. Taip pat svarbu suprasti, kokių išmaniųjų funkcijų jums iš tiesų reikia. Pavyzdžiui, jei jūsų veja yra nedidelė ir neturi sudėtingos formos, jums gali puikiai tikti paprastesnis robotas žoliapjovė be GPS navigacijos ar kitų išmaniųjų funkcijų.”

Lijana, “Lazy House Robotics” klientų aptarnavimo specialistė: “Klientų, susirūpinusių privatumo saugumu, dažnai klausiama, ar robotus žoliapjoves galima naudoti neprisijungiant prie interneto. Deja, dauguma šiuolaikiškų robotų žoliapjovių reikalauja interneto ryšio bent jau pirminiam nustatymui. Tačiau atlikus pirminius nustatymus, internetą galima išjungti, jei nenorite, kad robotas siųstų duomenų į gamintojo serverius.”

Duomenų valdymas jūsų rankose

Nepriklausomai nuo to, kokie robotai žoliapjovės pritrauks jūsų dėmesį, svarbu žinoti, kaip valdyti savo duomenis:

  • Pasidomėkite duomenų eksportavimo galimybe: Kai kurie gamintojai leidžia vartotojams eksportuoti savo duomenis. Tai reiškia, kad galite gauti visą informaciją, kurią robotas žoliapjovė surinko apie jūsų veją.
  • Ištrinkite savo duomenis: Pasidomėkite, ar gamintojas leidžia ištrinti jūsų duomenis iš savo serverių.
  • Naudokite patikimą interneto ryšį: Jei jūsų robotas žoliapjovė vis dėlto turi būti prijungtas prie interneto, įsitikinkite, kad naudojate patikimą ir saugų interneto ryšį.

Robotai žoliapjovės – patogumas ir privatumas gali suderinti!

Modernūs robotai žoliapjovės gali būti puikiu būdu sutaupyti laiko ir pastangų vejos priežiūrai. Tačiau renkantis šį įrenginį svarbu atsižvelgti ir į privatumo saugumo aspektus. Atidžiai perskaitykite gamintojo privatumo politiką, rinkitės modelį su minimaliomis išmaniosiomis funkcijomis, kurių jums nereikia, ir išjunkite nereikalingas funkcijas. Nepamirškite, kad turite teisę kontroliuoti savo duomenis, todėl pasidomėkite duomenų eksportavimo ir ištrynimo galimybėmis. Pasirinkę tinkamą robotą žoliapjovę ir laikydamiesi paprastų saugumo priemonių, galite mėgautis patogumu ir kartu išsaugoti savo privatumą.

Partnerio turinys

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: