Organizatorių archyvo nuotr.

Lietuvoje tebesitęsiant statybų bumui, svarbu nepamiršti: norint pradėti statybas sklype arba šalia esančių pastatyti dar vieną statinį, vien tik geros projekto idėjos ir kokybiškų medžiagų neužtenka. Topografiniai matavimai – būtini, siekiant, kad statybos ir objektas būtų legalus. Įmonės UAB „ARCHIGRUPĖ“ specialistai atsako, ką būtina žinoti apie šią paslaugą.

Topografinių matavimų paskirtis ir svarba

Topografiniai matavimai paprastai kalbant yra techninis žemės sklypo planas. Atlikus matavimus, sudaromas dokumentas, kuriame pateikiama svarbi informacija, be kurios negali vykti jokie statybų darbai: per sklypą einantys inžineriniai tinklai, antžeminės komunikacijos, taip pat geodezinių matavimų duomenys.

Topografiniai matavimai reikalingi dėl kelių pagrindinių priežasčių. Bene dažniausiai matavimai atliekami ruošiantis statyboms: sklype planuojant naujus pastatus ar kitus statinius, (pvz. sodo namelį). Detalus topografinis planas taip pat praverčia norint nuvesti inžinerinius tinklus, pavyzdžiui, dujotiekį, elektros tinklus ar vandentiekį. Dar viena priežastis atlikti matavimus – žemės naudojimo paskirties keitimas (pvz., žemės ūkio paskirties sklype norint statyti individualų namą).

Topografinius matavimus atlikti ir planą sudaryti gali tik kvalifikuotas asmuo: profesionalus specialistas-geodezininkas, kuris geba valdyti specialią matavimams naudojamą techniką, išmano griežtus reikalavimus ir kitas subtilybes.

Kaip atliekamas topografinis matavimas?

Ši procedūra susideda iš kelių svarbių etapų. Aptarkime juos:

1. Paslaugos užsakymas. Jeigu Jums reikalingi topografiniai matavimai, Archigrupė komanda pasiruošusi padėti. Parašykite užklausą elektroniniu paštu arba susisiekite telefonu: nurodykite konkrečią situaciją. Kai užklausa bus gauta, specialistai nedelsiant susisieks. Bus suteikiama profesionali konsultacija ir pradedami topografinių matavimų darbai.

2. Dokumentų pateikimas. Topografiniai matavimai negali būti atliekami be tam tikrų sklypo dokumentų: tai yra žemės sklypo planas, dokumentas, kuris įrodo sklypo savininko asmens tapatybę, taip pat, jeigu sklype yra kitų statinių, jų registracijos dokumentai ir NTR nuosavybės išrašas. Daugelis šių reikalingų dokumentų gaunami kreipiantis į Registrų centrą.

3. Topografinis matavimas. Turint visus reikalingus dokumentus, geodezininkas atvyks į jūsų objektą atlikti detalius matavimus. Topografinių matavimų metu taip pat yra padaroma nuotrauka. Joje užfiksuojami sklype jau esantys pastatai, įrengtos komunikacijos, reljefas ir kitos aktualios detalės.

4. Topografinio plano parengimas. Visa topografinio matavimo metu surinkta svarbi medžiaga yra papildomai sutikrinama naudojant specialią kompiuterinę programą: matavimai lyginami su archyve saugomais duomenimis. Jeigu nėra užfiksuojami netikslumai ir neatitikimai, pradedamas rengti topografinis planas. Jis suderinamas su atsakingomis institucijomis ir specialistais. Kai planas oficialiai patvirtinamas, jis perduodamas sklypo savininkui: kad sklype būtų galima įgyvendinti visus suplanuotus projektus.

Svarbu atkreipti dėmesį: šiuo metu galioja statybos techninis reglamentas, pagal kurį topografinis planas galioja ne ilgiau kaip trejus metus, todėl dėmesingai apskaičiuokite ir įvertinkite darbų terminus, kad topografinių matavimų netektų atlikti pakartotinai.

Prioritetas turi būti skiriamas kokybei

Įmonių, siūlančių topografinius matavimus, netrūksta visoje Lietuvoje, tačiau svarbu pasirinkti geriausius. Atsakingus darbus patikėjus nepatyrusiam, kvalifikacijos stokojančiam asmeniui, topografiniai matavimai bus netikslūs, dokumentuose įsivels klaidų, kurių taisymas kainuos gerokai brangiau, nei profesionalaus geodezininko atlikti matavimai.

Siekiant geriausių rezultatų atliekant topografinius matavimus, Jums padės UAB „ARCHIGRUPĖ“. Tai įmonė, kuri turi ilgametę patirtį teikiant miškininkystės paslaugas, profesionaliai vykdo topografinius ir geodezinius bei kadastrinius statinių matavimus. Patyrę UAB „ARCHIGRUPĖ“ geodezininkai greitai, kokybiškai atlieka visus reikalingus veiksmus ir sudaro tikslų sklypo topografinį planą.

Jeigu ieškote kokybiškų paslaugų arba ekspertų patarimo, registruokitės konsultacijai – susisieksime kaip galima skubiau!

Užsakymo Nr. KMC220098

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: