unsplash.com archyvo nuotr.

Kortų žaidimai, be jokios abejonės, nėra jokia naujiena, tačiau dar prieš septynis šimtus metų Europoje beveik niekas jomis nežaidė. Pačios populiariausios kortos ankstyvojoje Europoje buvo pieštos. Šiuo metu kortų žaidimuose galioja tos pačios taisyklės, kurios buvo nustatytos dar keturioliktame amžiuje. Šiandien net internete galima rasti naujų mėgstamų kortų žaidimų ir jais mėgautis.

Žaidimo ir Taro kortos gali turėti bendrą kilmę

Daugelis žino, kad Taro kortos nuo seno yra naudojamos būrimui. Be to, Europoje jos buvo patvirtintos maždaug tuo pačiu metu, po kryžiaus žygių, kaip ir įprastos žaidimo kortos. Net Islamo literatūroje yra minimos būtent būrimo kortos.

Taigi, ankstyviausi kozirių aprašymai yra randami senoviniuose tekstuose apie Taro kortas. Kita vertus, tų pačių taisyklių naudojimas per amžius patvirtina, kodėl yra taip sudėtinga atsekti žaidimo kortų istoriją iki tikslios jų kilmės.

Iki šiol nėra tiksliai žinoma, kada gi buvo išrastos žaidimo kortos

Kai kurie rašytiniai šaltiniai teigia, kad pirmos užuominos apie žaidimo kortų panaudojimą siekia Kiniją, Tangų dinastiją ir IX-ą amžių. Nors ilgą laiką buvo tikinama, kad tai buvo pirma žaidimo kortomis forma, dabar ekspertai tuo nebėra tokie tikri. 

Naujausios mokslininkų išvados tvirtina, kad ankstyviausia nuoroda į žaidimo kortas mena įvykius 13-ame amžiuje. Kita vertus, nėra surinkta pakankamai įrodymų, teigiančių, kad europiečiai tikrai išmoko žaisti kortomis būtent iš Azijos šalių. Spėjama, kad europiečiai galėjo ir patys sugalvoti žaidimo kortas ir panaudoti jas žaidimams.

Jungtinių Amerikos Valstijų žaidimo kortų kompanija yra viena seniausių pasaulyje 

Jungtinėse Amerikos Valstijose esanti žaidimo kortų kompanija „US Playing Cards“ 1867-aisiais metais  susiejo savo veiklą su „Russell Morgan & Co“ spaustuve ir netrukus ėmė sparčiai spausdinti žaidimo kortas. 1885-aisiais metais buvo pristatytas iki šių dienų daugeliui puikiai pažįstamos „Bicycle“ (liet. dviratis) žaidimo kortos. 

Pokeris ir „Blackjack“ yra ankstyviausi žinomi kortų žaidimai

Pokerio atsiradimo istorijų ir versijų yra daug. Jis yra siejamas tiek su tradiciniu kiniečių žaidimu pagrįstu „Pai Gow Poker“, kurio šaknys siekia daugiau nei tūkstantį metų, tiek su prancūzų žaidimu „Poque“, dominavusiu 19-ojo amžiaus pradžioje. Tiksliausias pokerio atitikmuo yra ispaniškasis „Primero“, turintis daugybę žaidimo variantų, bet išlaikantis pagrindines žaidimo taisykles.

Įdomu yra ir tai, kad klasikinio romano „Don Kichotas“ autorius Miguel’is de Cervantes’as pirmą kartą aprašė „Blackjack“, kildinamą iš senojo prancūzų kortų žaidimo „Vingt-un“ dar 1613-aisiais metais. 

Apibendrinančios išvados

Bendrai tariant, tiek pačių kortų, tiek jų žaidimų istorija yra išties įdomi tema. Žaidimo kortos įtakojo daugelį sričių – karališkąjį bendravimą, grožinės literatūros kūrinius, meno dirbinius,  politikos peripetijas ir netgi religiją. 

Net kai kurie žinomiausi nusikaltimai šiuolaikinėje istorijoje buvo siejami kaip tik su kortų žaidimais. Taigi, sunku šiandien būtų įsivaizduoti pasaulį be jokių kortų žaidimų. Žmonės nuo seno jais mėgaujasi, turėdami praleisti laiką ilgose kelionėse ar praskaidrinti šaltus žiemos vakarus.

Užsakymo Nr. KMC220196

Kortų ir stalo žaidimų spausdinimas ir gamyba – spaustuvė iPRINT

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: