© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Keturi Japonijos banginių medžioklės laivai šeštadienį sustiprinto saugumo sąlygomis išplaukė iš uosto – į pirmąją banginių medžioklę nuo to laiko, kai Jungtinių Tautų (JT) teismas praėjusį mėnesį nurodė Tokijui nutraukti banginių medžiokles Antarktyje.

Laivai iš šalies šiaurės rytuose esančio žvejų miesto Ajukavos išplaukė lydimi džiaugsmingų vietos gyventojų šūksnių, vos kelios savaitės po to, kai Tarptautinis Teisingumo Teismas japonų ekspedicijas Pietų vandenyne sukritikavo kaip moksliniais tyrimais vaizduojamą komercinę veiklą.

Šeštadienį pradedama medžioklė pakrantėse nėra Japonijos metinės Antarkties kampanijos dalis ir Teismo sprendimas jai netaikomas.

Tačiau ši medžioklė turi simbolinę reikšmę, nes kritikai ragina Japoniją išvis nutraukti banginių medžiokles ir buvo prognozuojama, kad Tokijas po tokio teismo sprendimo atsisakys šios praktikos, nors ilgai teisino ją kaip šalies paveldą.

Po minimo JT teismo sprendimo Ajukavos gyventojai, viena iš kelių nuo banginių medžioklės priklausančių Japonijos bendruomenių, nerimavo dėl savo pragyvenimo šaltinio ir savo miestelio, kurį su žeme sulygino 2011 metų žemės drebėjimas ir cunamis, ateities.

“Žmonės iš pašalės sako daug dalykų, bet mes norime, kad jie suprastų mūsų požiūrį, – prieš išplaukdamas į medžioklę sakė 22 metų įgulos narys Koji Kato (Kodžis Katas). – Man banginių medžioklė yra patrauklesnė už bet kokį kitą darbą”.

Maždaug 10 val. 30 min. (4 val. 30 min. Lietuvos laiku) aidint švilpukams, trijų pakrantės apsaugos laivų lydima flotilė išplaukė – po ceremonijos, kurioje dalyvavo maždaug 100 žmonių.

Šalininkai išplaukiantiems jūrininkams, kurie per šią medžioklę iki birželio pradžios turėtų sugauti maždaug 50 banginių, šaukė “laikykitės, laikykitės”. Kita kampanija, toliau Ramiajame vandenyne, kurios atžvilgiu minimas teismo sprendimas taip pat negalioja, turi prasidėti po poros mėnesių.

“Japonija pralaimėjo bylą teisme. Bet mes sakome, kad tas sprendimas neturi nieko bendra su banginių medžioklėmis pakrantėse ir atviroje jūroje Ramiojo vandenyno šiaurės vakaruose”, – miniai pasakė Bendruomene paremtos banginių medžioklės asociacijos pareigūnas Yoshiichi Shimomichi (Jošiičis Šimomičis).

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: