Pink fb.com profilio archyvo nuotr.

Emigracija Lietuvoje seniai tapo rimta problema.

Vis daugiau žmonių išvyksta ieškoti laimės į svečias šalis, o vadinti save lietuviais tik mažai daliai tautiečių yra garbė. Tačiau nereikėtų pamiršti, kad ne vienas praeityje garsus žmogus,kaip ir ne viena šiandieninė garsenybė, turi lietuviško kraujo. Vieni tai pripažįsta, kiti neprisimena, bet faktai tokie.

Didžiausi revoliucionieriai

Paskutinės proto revoliucijos autorius Imanuelis Kantas manė, kad jo protėviai kilę iš Škotijos, tačiau tyrinėtojai nustatė, kad filosofo prosenelis Richardas Kantas – baltų kraujo, atkilėlis nuo  Priekulės, kuri yra dabartinėje Lietuvoje.

Prosenelis apskritai nemokėjo vokiečių kalbos, o jo sūnus įsikūrė Klaipėdoje (Memelyje). Jis buvo pentinų dirbėjas ir perdavė savo profesiją sūnui, Imanuelio Kanto tėvui Johanui Georgui, kuris persikėlė į Karaliaučių. Taigi Priekulėje ir Klaipėdoje turėtų stovėti vieno iškiliausių visų laikų filosofo paminklai, liudijantys lietuvišką jo kilmę.

Seksualumo revoliucijos autorius Sigmundas Freudas savo trumpoje autobiografijoje 1925 m. rašė, kad jo tėvo šeima po ilgų persekiojimo metų migravo iš Lietuvos per Galiciją į vokiškąją Austriją. Tai patvirtino ir psichoanalizės tėvo draugas biografas Ernestas Jonesas, knygoje „The Life and Work of Sigmund Freud”.

Neneigiantis savo lietuviškų šaknų Sigmundas Freudas dalyvavo įkuriant Pasaulio Žydų Mokslo institutą Vilniuje, atidarytą 1925 metais.

Mąstytojas ir dailininkas

Lietuvoje, Kaune, 1906 m. sausio 12 dieną gimė ir čia užaugo vienas iškiliausių XX a. mąstytojų, filosofas Emmanuelis Levinas. Nors per Antrąjį pasaulinį karą jam ir jo šeimai teko bėgti iš mūsų krašto, filosofas nepamiršo savo gimtinės, tyrinėjo litvakų kultūrą ir net pasiliko lietuvišką pavardės galūnę.

2006 m. gegužės 2-ąją ant namo, kuriame gyveno filosofas (Karaliaus Mindaugo pr. 37), minint 100-ąsias jo gimimo metines, buvo atidengta memorialinė lenta, skirta šio mąstytojo atminimui.

Dailininkas Isakas Levitanas gimė 1861 metais Kybartuose. Tai dar vienas iškilus išeivis iš Lietuvos, savo darbais sužavėjęs ne tik Rusijos, bet ir viso pasaulio meno mylėtojus. Nors Isakas Levitanas dažniausiai vadinamas rusų dailininku, vis dėlto jis turi ir lietuviško kraujo.

Dvasiniai vadovai

Dar vienas pasaulyje garsus žmogus, gyvenęs Lietuvoje, o šiuo metu mokantis kabalos tokias žvaigždes kaip Madonna, Demi Moore bei Paris Hilton – Michaelis Laitmanas – pasaulinio Kabalos studijų centro vadovas, 22 knygų apie kabalą autorius, gyvenęs Vilniuje, vėliau emigravęs į Artimuosius Rytus.

Jo tiesiogines paskaitas apie kabalą visame pasaulyje stebi milijonai žmonių, būtent šis vyras yra vienas iš įtakingiausių mokytojų ir dvasinių vadovų po Romos popiežiaus ir Dalai Lamos.

Buvusio popiežiaus Jono Pauliaus II šaknys taip pat Lietuvoje. Jo motina – Emilia Kaczorowska – Wojtyła turėjo lietuviško kraujo.

Ryškiausios muzikos žvaigždės

Garsi dainininkė Pink (Alecia Moore), dažniausiai neužsimena, kad jos mamos Judy Moore proseneliai yra kilę iš Lietuvos. Nors šios dainininkės kraujas toks maišytas, kad vargu ar apskritai galima kalbėti apie kokią nors tautybę, tačiau paneigti akivaizdžių faktų irgi negalima.

Visai kitaip nei Pink elgiasi ne ką mažiau garsios grupės „The Calling” lyderis Alexas Maxas Bandas. Kalbėdamas apie savo kilmę viename interviu jis pasakė: „Manyje susimaišę tiek skirtingo kraujo, kad sunku jums viską trumpai paaiškinti. Mano proseneliai gimė Paryžiuje. Tėvo šeima yra iš mažos šalies – Lietuvos (kurį laiką tėtis čia augo, o vėliau persikėlė į Romą)”.

Taigi šis vaikinas net turėdamas kelių tautybių kraujo mišinį nepamiršta paminėti Lietuvos. Grupės „Red Hot Chili Peppers” lyderio Anthony Josepho Kiedžio prosenelis Antonas Kiedis taip pat buvo lietuvis. Šis faktas yra gerai žinomas, pats atlikėjas noriai apie tai kalba.

Tarp tikrovės ir pramano

Jeigu moksliškai būtų įmanoma iš kiekvieno žmogaus kraujo nustatyti kokių tautybių priemaišų jis turi, greičiausiai lietuviais galėtume vadinti nemažą dalį pasaulio gyventojų. O kur dar tik spėjamų ryšių su Lietuva garsenybių sąrašas – Fiodoras Dostojevskis, Levas Tolstojus, išgalvotas Hanibalas Lekteris…

Kažkada Lietuva buvo didelė valstybė, kažkada visi žmonės buvo viena šeima, kažkada mūsų apskritai nebuvo. Nors dabar esame tik trys milijonai ir mums gresia visiškas išnykimas, vargu ar kol gyvuos žmonija išnyks lietuviškas kraujas, jisteka milijonų žmonių venose, nors jie patys kartais to ir nežino.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: