(c) Organizatorių archyvo nuotr.

Šeštadienio vakarą po filmo „Buzkaši – stepių daina“ su Tarptautinio Kauno kino festivalio žiūrovais susitikęs dailininkas Stasys Eidrigevičius pasakojo ypatingai apsidžiaugęs galimybe Lietuvos žiūrovams pristatyti filmą, kuriame jis pats vaidino.

„Kai Ilona man paskambino ir pakvietė atvažiuot į Kauno kino festivalį, aš labai apsidžiaugiau, – pasakojo S.Eidrigevičius. – Kaunas apskritai yra labai svarbus miestas mano kūrybos kelyje, kartu su Panevėžiu ir Vilniumi.“

Dailininkas pasakojo, kad Uzbekistane filmuotame filme vaidina pats save – Stasį Eidrigevičių. Į filmą, kuriame skamba anglų, rusų, uzbekų ir persų kalbos, natūraliai įsipina S.Eidrigevičiaus užtraukiamos lietuvių liaudies dainos. Dailininkas pasidalijo su žiūrovais patirtimi, kad mokėti liaudies dainų – labai naudinga. Jis pasakojo, kaip lietuvių liaudies dainos jam yra gelbėję įvairiose gyvenimo situacijose. Taip pat ir filmuojantis „Buzkaši – stepių daina“ dailininkas nė kiek nesutriko, režisieriui paprašius jį padainuoti, ir užtraukė lietuvių liaudies dainą.

Tarptautiniame Kauno kino festivalyje taip pat viešintis filmo režisierius prancūzas Žakas Debsas sakė, kad jam gilų įspūdį padarė S.Eidrigevičiaus kūryba. Dėl to jis pakvietė dailininką vaidinti jo filmuojamame filme apie egzotišką uzbekų žaidimą. Režisierius džiaugėsi, kad prie filmo kūrimo prisidėjo įvairialypė ir įvairiatautė talentingų žmonių kompanija: muziką kūrė garsus turkų režisierius Burhan Öcal, vaidino garsi Uzbekistano dainininkė 16-metė Dilbar Gunayeva.

Žako Debso ir Stasio Eidrigevičiaus susitikimą su kino žiūrovais užfiksavo LTV2 kanalas, kuris pirmadienį, spalio 12 d., 22.10 val. transliuos specialią laidą „Susitikimas su dailininku Stasiu Eidrigevičiumi Tarptautiniame Kauno kino festivalyje“.

„Juostos „Buzkaši – stepių daina“ siužeto atspirtis – meilės trikampis. Dviems vyras simpatizuojanti ir išsirinkti negalinti Mohabat nusprendžia tekėsianti už to, kuris nugalės buzkaši varžybose. Poetas ir dailininkas turi pereiti kalnus ir stepes, kad susirungtų triukšmingoje ir dulkėtoje raitelių kovoje ir laimėtų gražuolės Mohabat ranką ir širdį. Tradicinio Rytų kraštų žaidimo buzkaši taisyklės griežtos – jį laimės vyrų kuopa, pirmoji sutvardžiusi avino kūną be galvos“, – 2009 metais sukurtą filmą apibūdina Tarptautinio Kauno kino festivalio direktorė Ilona Jurkonytė.

Dirbdamas prie šio filmo, S.Eidrigevičius 40 dienų piešė senosios persiškos meilės istorijos versiją. Dailininko piešiniai atveria ir uždaro filmo dalis, panašiai kaip knygos skyrių iliustracijos. Juostoje kinas kūrybiškai susilieja su atpažįstamu S. Eidrigevičiaus braižu.

Grafikas Stasys Eidrigevičius gimė 1949 m. Mediniškiuose, Lietuvoje. Nuo 1980-ųjų gyvena Lenkijoje. Jis – įvairialypis menininkas, kuriantis iliustracijas knygoms, fotografiją, plakatus, instaliacijas ir kt. Menininkas yra įvertintas apdovanojimais už knygų iliustravimą, grafikos darbus, plakatų meną Lenkijoje, Ispanijoje, Suomijoje, Japonijoje ir kitose šalyse.

Žakas Debsas (Jacques Debs) – prancūzų režisierius, scenarijų autorius ir filmų prodiuseris. Dirba su Prancūzijos televizijomis, kurioms sukūrė beveik 100 dokumentinių filmų, rodytų tarptautiniuose festivaliuose visame pasaulyje. Režisierius domisi Vakarų civilizacijos periferijomis: regionais ir kultūromis, kur mūsų suvokimas išbandomas, o vertybės kvestionuojamos.

„Buzkaši – stepių daina“ seansai, po kurių su publika bendraus režisierius Ž.Debsas ir S.Eidrigevičius:

Spalio 11 d., sekmadienį, 20:00 val., Kaune, k/t „Romuva“

Tikslią festivalio programą ir informaciją apie bilietus rasite www.kinofestivalis.lt.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: