(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Penktadienį Kauno miesto Andriaus Kupčinsko kvietimu Savivaldybėje lankėsi Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) viršininkas Algirdas Kaminskas, Nusikaltimų tyrimo valdybos viršininkas Gintautas Žukauskas bei Viešosios tvarkos valdybos Tarnybos organizavimo skyriaus viršininkas Virginijus Petraitis. Susitikimo metu buvo aptarti klausimai, susiję su Kauno miesto saugumu.

Kauno apskrities VPK viršininkas A.Kaminskas pabrėžė, kad užtikrinti saugų gyvenimą kauniečiams yra skiriamas labai didelis dėmesys. Kaunas yra didžiausias miestas apskrityje, todėl ir pareigūnų skaičius, dirbančių mieste yra didžiausias. Mieste dirba apie 1400 pareigūnų.

„Kaunas, palyginus su kitais miestais, niekuo nesiskiria padaromų nusikaltimų skaičiumi. Ir Kaune yra nusikaltėlių, tačiau tai nereiškia, kad jis yra nusikaltėlių miestas. Tiesą pasakius, sostinėje užfiksuojama bent dvigubai daugiau nusikaltimų.

Šiemet Vilniuje per devynis mėnesius užfiksuoti 17319 nusikaltimai, Kaune – 7679, tačiau dėl to Vilnius juk nevadinamas nusikaltėlių sostine. Pastaruoju metu stebime nedidelį nusikalstamumo augimą mieste, tačiau tam didelę įtaką turi neteisėtų veiksmų skaičius finansinių nusikaltimų srityje. Apmaudu, kad kartais panika mieste sėjama dėl žiniasklaidoje pasirodančių publikacijų”, – sakė komisariato viršininkas.

A.Kaminskas pateikė pagrindinius statistinius duomenis, lygindamas juos su 2008 metais. Viešosios tvarkos pažeidimų praėjusiais metais per devynis mėnesius užfiksuoti 307 atvejai, o šiemet – 308; vagysčių pernai – 3100, o šiemet – 2971; viešose vietose padaromų nusikaltimų pernai – 2322, šiemet – 1940; įsilaužimų, vagysčių iš gyvenamųjų patalpų pernai per šį laikotarpį užfiksuota 501, o šiemet – 380.

A.Kaminskas pateikė pavyzdį, kaip kartais statistika tampa bauginanti. „Pavyzdžiui, šiemet išaiškinta viena grupuotė, kuri padarė 800 finansinių nusikaltimų. Toks skaičius iš karto padaro didelę įtaką statistikai”, – pažymėjo jis.

Policijos vadovas džiaugėsi, kad sugriežtinus įstatymus labai pasikeitė eismo įvykių keliuose statistika. Praėjusiais metais per devynis mėnesius užfiksuoti 5945 eismo įvykiai, kai tuo tarpu šiais metais – tik 2699. Neblaivių vairuotojų pernai per šį laikotarpį pagauta 1038, o šiemet – 807.

Policijos pareigūnai pažymėjo, kad sociologinių apklausų metu pastebėta, jog gyventojai labiausiai pageidauja tiesiog matyti patruliuojančius pareigūnus, nes jiems tai suteikia saugumo jausmą. Žinoma, svarbu, kad policininkai operatyviai ir greitai reaguotų į įvykius.

A.Kaminskas gyrė savivaldybę, kad ši susikūrė Viešosios tvarkos tarnybą, taip pat sveikino iniciatyvą prie vaizdo kamerų stebėjimo sistemos įdarbinti neįgaliuosius. „Šie žmonės dirba tikrai nuoširdžiai”, – sakė policijos vadovas.

„Kauniečių viešasis saugumas mums be galo svarbus, ypač centrinėje miesto dalyje, nes miestiečiai gausiausiai lankosi Laisvės alėjoje ir Senamiestyje. Nuolatinis pareigūnų patruliavimas suteikia gyventojams saugumo jausmą. Be to, patruliavimas atbaido ir nusikaltėlius nuo neteisėtų veiksmų”, – teigė meras A. Kupčinskas.

Kauno miesto meras pasiūlė VPK viršininkui Kauno miesto tarybos posėdžio metu tarybos nariams pristatyti policijos veiklos ataskaitą. A.Kaminskas teigė, kad ataskaita bus pristatyta lapkričio 5 dienos posėdyje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: