urm.lt archyvo nuotr.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pirmadienį Niujorke susitiks su Jungtinių Tautų generaliniu sekretoriumi Ban Ki-Moonu (Ban Ki Munu) ir pristatys Lietuvos pažangą siekiant tapti nenuolatine JT Saugumo Tarybos.

Spalį vyksiančiuose rinkimuose Lietuva kandidatuoja į nenuolatines JT Saugumo Tarybos nares 2014-2015 metų kadencijai. Kandidatūrą į vieną Rytų Europos regiono grupei skirtą vietą Lietuva yra pateikusi dar 1996 metais.

Kaip pranešė Užsienio reikalų ministerija, su darbo vizitu Niujorke šią savaitę viešėsiantis ministras taip pat pristatys artėjančio Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai prioritetus bei diskutuos apie galimas Jungtinių Tautų ir Europos Sąjungos partnerystės stiprinimo iniciatyvas.

“Lietuva, nors ir būdama maža valstybė, negali išvengti savosios atsakomybės už pasaulio saugumą dalies, todėl pagal galimybes aktyviai konkrečiais darbais remia tarptautinės bendruomenės pastangas užtikrinti globalią taiką ir stabilumą”, – URMpranešime cituojamas ministras.

Anot L.Linkevičiaus, daugelyje pasaulio vietų besitęsiantys kruvini konfliktai, žmogaus teisių ir demokratinių normų pažeidimai, ištisus regionus niokojantis skurdas ir badas mums primena, kad taurūs Jungtinių Tautų organizacijos idealai dar netapo visuotine tikrove.

Susitikimų Niujorke metu numatoma aptarti JT generalinio sekretoriaus iniciatyvas demokratijos skatinimo bei moterų teisių stiprinimo srityje ir tarptautinių konfliktų prevencijos mechanizmus. Lietuva siekia, kad civilių gyventojų apsauga konfliktų metu taptų svarbiu JT veiklos prioritetu.

Niujorke L.Linkevičius taip pat ketina susitikti su valstybių, esančių JT Saugumo Tarybos nuolatinėmis narėmis, ambasadoriais ir su regioninių JT grupių atstovais.

Šiuose susitikimuose numatoma aptarti aktualius Jungtinių Tautų ir JT Saugumo Tarybos darbotvarkės klausimus – Artimųjų Rytų taikos procesą, situaciją Sirijoje, konfliktą Malyje, klimato kaitos iššūkius bei JT bendradarbiavimo su regioninėmis organizacijomis stiprinimo būdus. Diskusijoje apie tvaraus vystymosi bei plėtros pagalbos perspektyvas Lietuva ketina pabrėžti energetinio saugumo faktoriaus svarbą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: