(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Spalio 20-toji – Tarptautinė osteoporozės diena

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras, paminėdamas Tarptautinę osteoporozės dieną, kviečia pamąstyti apie klastingos sisteminės kaulų ligos sukeliamas grėsmes gyvenimo kokybei ir kuo ankstyvesnę profilaktiką.

Osteoporoze vadinama sisteminė kaulų liga, kuriai būdinga mažėjanti kaulų masė, suirusi kaulinio audinio struktūra, didelė trapių kaulų lūžių rizika. Neretai pirmasis ligos požymis būna kaulo lūžis po nedidelės traumos ar net jos nepatyrus. Sergant osteoporoze po truputį mažėja ūgis, deformuojasi krūtininė stuburo dalis, t.y. formuojasi “kupra”, skauda kaulus, ypač stuburo srityje.

Liga pavojinga ir nepastebima, kol neįvyksta kaulo lūžis, juntamai ir skaudžiai pakeičiantis žmogaus gyvenimą iš esmės. Lūžiai gyja ilgai ir sunkiai, netenkama galimybės judėti ir gyventi visavertį gyvenimą. Tyrimų metu nustatyta, kad pirmaisiais metais po lūžio apie 12-24 proc. moterų ir 30 proc. vyrų mirčių yra susiję su lūžiu, o pusė ligonių tampa neįgaliaisiais, kuriems reikalinga ilgalaikė slauga.

Kaip pastebi Kauno miesto savivaldybės Visuomenė sveikatos biuro specialistė A. Didžiokienė, moterys osteoporoze serga dažniau, negu vyrai, nes ir jų didžiausia kaulų masė (nustatoma jaunystėje) yra mažesnė, o dėl po menopauzės atsirandančių hormonų pokyčių sumažėja kaulų mineralų tankis. Vyrai osteoporoze serga rečiau, nes jų kaulai mažiau pažeidžiami senėjimo proceso, kaulų masės vyresniame amžiuje vyrai netenka lėčiau, o ir gyvena, deja, trumpiau.

Lietuvos higienos instituto sveikatos informacijos centro duomenimis, Kauno mieste 2008 m. osteoporoze sirgo 2522 asmenys, tarp jų 152 vyrai ir 2370 moterys, 2009 metais sergančiųjų buvo 2616, tarp jų 179 vyrai ir 2437 moterys.

„Gyvensena, fizinis aktyvumas, pilnavertė mityba kūdikystėje, vaikystėje ir jaunystėje apsprendžia subrendusio žmogaus kaulų masę, kuri, bėgant metams, laipsniškai mažėja. Jaunų merginų, nuolat besilaikančių dietų ir nepakankamai aprūpinančių organizmą būtinomis maisto medžiagomis, formuojantis kaulų masei, rizika sirgti osteoporoze ateityje bus kur kas didesnė…“, – teigia visuomenė sveikatos specialistė A. Didžiokienė.

Kaulų audinio stiprumą lemia įvairios priežastys. Stipresni kaulai būna tų, kurie nuo vaikystės tinkamai maitinosi, daug judėjo. Rūkymas, nejudrus gyvenimo būdas, alkoholio vartojimas, nepilnavertė mityba, nesaikingas rafinuoto cukraus ir jo turinčių produktų, kavos vartojimas, – tai koreguojami osteoporozės rizikos veiksniai, apie kuriuos dažnai nesusimąstoma.

Prie nekoreguojamų osteoporozės rizikos veiksnių priskiriamas amžius, paveldimumas, smulkus kūno sudėjimas. Osteoporozės vystymuisi taip pat daro įtaką virškinamojo trakto, inkstų, endokrininės ar kitos ligos, dėl kurių sutrinka kalcio ir kitų mineralų apykaita. Sirgti osteoporoze didesnę riziką taip pat yra moterims, kurioms iki 45 m. amžiaus atlikta kiaušidžių pašalinimo operacija.

Osteoporozės profilaktikai svarbu: tinkamai maitintis, būti fiziškai aktyviems – vaikščioti pėsčiomis, mankštintis, nes fiziniai pratimai ne tik palaiko kaulų mineralų tankį, bet ir sumažina traumų ir lūžių riziką. Atsisakykite žalingų įpročių, saikingai vartokite kavą, saldumynus. Nepamirškite ir savo minčių. Dėkingi, gero linkintys ir mokantys pasidžiaugti kad ir mažais dalykais būna sveikesni.

Kauno miesto savivaldybės Visuomenė sveikatos biuro informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: