© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Prieš 80 metų legendiniai lakūnai Steponas Darius ir Stasys Girėnas skrydį per Atlantą pradėjo iš Niujorko mieste (JAV) esančio Beneto oro uosto. Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas dabartinį Niujorko vadovą Michaelą Bloombergą pakvietė į liepos 20 d. Kaune vyksiančią S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio 80-mečiui skirtą aviacijos šventę.

„Šis žygdarbis paliko ryškų pėdsaką ne tik Lietuvos, bet ir viso pasaulio aviacijos istorijoje. Niujorke savo kelionę pradėję lakūnai turėjo nusileisti Aleksote, dabartiniame jų vardu pavadintame aerodrome, kuriame liepos 20 d. ir vyks didžiulė aviacijos šventė.

Visų kauniečių vardu pakviečiau Niujorko merą M. Bloombergą atvykti į S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio per Atlantą 80-mečiui skirtą šventę“, – teigė Kauno miesto meras A. Kupčinskas.

Prieš 80 metų, 1933 m. liepos 15 d., lakūnai S. Darius ir S. Girėnas iš Beneto oro uosto Niujorke per Atlanto vandenyną išskrido į Lietuvą.

Pasaulinėje aviacijos istorijoje šis skrydis reikšmingas tuo, kad lietuviai lakūnai su lėktuvu „Lituanica“ nenusileidę ore išbuvo 37 valandas ir 11 minučių ir per šį laiką nuskrido 6411 kilometrų. Tai buvo antrasis tuo metu skrydžio be nusileidimo rezultatas pasaulyje.

Lakūnai turėjo nusileisti Kauno aerodrome, Aleksote, kur jų laukė minios žmonių. Deja, tuometinėje Vokietijos teritorijoje „Lituanica“ patyrė avariją, kurios metu abu lakūnai žuvo.

Šis skrydis – vienas tiksliausių aviacijos istorijoje, nors įgyvendintas be radijo ryšio, autopiloto ir parašiutų. Šiuo skrydžiu buvo atvertas kelias oro paštui tarp Šiaurės Amerikos ir Europos žemynų.

Liepos 20 d. S. Dariaus ir S. Girėno aerodrome vyksiančios aviacijos šventės metu bus atidengtas memorialinis akmuo, vyks garbės kuopos defilė su ginklais, aviacijos šou, pramoginiai skrydžiai, aitvarų šventė, aviacijos paroda, oro balionų pakėlimas.

Vakarą vainikuos specialiai šiai šventei sukurtas koncertas „Perkūno sakmių žygis per Lietuvą“, kurį atliks grupė „Thundertale“ kartu su Karinių oro pajėgų orkestru. Liepos 21 d. visi kauniečiai bei miesto svečiai bus kviečiami prie S.Dariaus ir S.Girėno paminklo, kur koncertuos grupė „Thundertale“, solistai Vytautas Juozapavičius, Jeronimas Milius, Karina Krysko ir kiti.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: