darbopartija.lt archyvo nuotr.

Valdančioji “Tvarkos ir teisingumo” partija siūlo iš pareigų atstatydinti Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadovą Zenoną Vaigauską, bet diskusijos šiuo klausimu tikriausiai kils po prezidento ir Europos Parlamento rinkimų gegužę.

Penktadienį “tvarkiečiai”savo iniciatyvą pristatė valdančiosios koalicijos politinėje taryboje Seime. “Taip, mes teikiam posėdžiui, registruosim, rinksim parašus, tikim sėkme, ar tai bus iki rinkimų, ar po rinkimų”, – po posėdžio žurnalistams sakė TT pirmininkas europarlamentaras Rolandas Paksas.

Seimo pirmininkė Darbo partijos vadovė Loreta Graužinienė sako, kad “tvarkiečių” iniciatyva bus svarstoma, jei bus registruotas toks projektas, tačiau – po rinkimų.

“Jeigu bus tokia iniciatyva, bus svarstoma, bet noriu pasakyti, kad tiek prezidento rinkių kampanija, tiek Europos Parlamento kampanija yra prasidėjusi, ir paprastai, kai prasideda rinkimų kampanijos, to nedaroma. Jei bus diskusija, tikiuosi, kad bus po rinkimų”, – sakė L.Graužinienė.

R.Paksas yra pavedęs Seimo “tvarkiečių” seniūnui Petrui Gražuliui parengti ir Seimo posėdžių sekretoriate įregistruoti projektus dėl Z.Vaigausko atstatydinimo.

Anot “tvarkiečių”, VRK pirmininkas nuo pareigų turi būti nušalintas “dėl tendencingų viešų pasisakymų, politinio šališkumo bei prasto komisijos darbo organizavimo”.

VRK praėjusią atsisakė R.Paksą registruoti pretendentu būti kandidatu prezidento rinkimuose ir išduoti parašų rinkimo lapus. R.Paksas šį sprendimą apskundė teismui, kuris skundą atmetė.

Šį sprendimą VRK grindė Prezidento rinkimų įstatymo nuostata, kad prezidentu negali būti renkamas šiurkščiai pažeidęs Konstituciją ar sulaužęs priesaiką asmuo, kurį Seimas apkaltos proceso tvarka pašalino iš einamų pareigų. R.Paksas iš prezidento pareigų buvo pašalintas per apkaltą 2004 metais.

Norint panaikinti draudimą kandidatuoti po apkaltos, reikia keisti Konstituciją. Seime buvo pradėta procedūra dėl atitinkamos Konstitucijos pataisos priėmimo, tačiau ji nebaigta.

Europos Žmogaus Teisių Teismas yra konstatavęs, kad dabartinis draudimas iki gyvos galvos dalyvauti Seimo rinkimuose iš prezidento pareigų atstatydintam R. Paksui yra neproporcingas.

R.Paksas 2004 metų balandį per apkaltos procedūrą buvo pašalintas iš prezidento pareigų. Konstitucinis Teismas pripažino, kad jis sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, kai išimties tvarka savo finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui suteikė Lietuvos pilietybę.

Prezidento rinkimai vyks gegužės 11 dieną.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: