Andrius Kubilius. Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

Trečiadienį Europos Parlamento (EP) plenarinėje sesijoje vyko iš anksto neplanuotos diskusijos dėl stiprėjančios humanitarinės krizės ES-Baltarusijos pasienyje.

EP narys Andrius Kubilius diskusijose pažymėjo, jog A. Lukašenkos organizuojama migrantų kontrabanda per Baltarusijos-ES sieną gali virsti labai pavojinga situacija ir už tai bus atsakingi vien A.Lukašenka ir V.Putinas (kuris remia ir planuoja Lukašenkos nusikaltimus Baltarusijoje ir už jos ribų). Europarlamentaras spėja, kad ši eskalacija ir yra jų strateginis tikslas.

Jis taip pat kėlė klausimą, ką turi daryti Europos Sąjunga?

„Didžiausia mūsų klaida būtų neginti savo sienų. Pirmiausia ES turi atsakyti į hibridinį Lukašenkos karą aiškia parama ES sienų gynybai, įskaitant paramą fizinės infrastruktūros įrengimui, kur tai būtina. Antra, ES turi nedelsiant stabdyti A.Luakšenkos organizuojamą migrantų gabenimą į Baltarusiją, įvesdama sankcijas tam naudojamoms avialinijoms ir Baltarusijos oro uostams“, – pažymėjo A. Kubilius.

Jis taip pat priminė, jog svarbiausia šių grėsmių priežastis yra A.Lukašenkos režimas ir V. Putino parama jam, todėl ES turi taikytis į abu – A.Lukašenkos ir Kremliaus – režimus.

„Europos Sąjunga turi aiškiai parodyti, kad A.Lukašenkos slapti turtai bus nedelsiant areštuoti už jo nusikalstamą veiklą, o jis pats patrauktas tarptautinėn teisinėn atsakomybėn už JT Konvencijos prieš tarptautinį organizuotą nusikalstamumą ir JT Konvencijos prieš kankinimus pažeidimus. V. Putinas turi žinoti, kad ES įves naujas sankcijas Kremliui, jei šis ir toliau rems A. Lukašenkos nusikaltimus“, – sakė EP narys.

Jo teigimu, demokratijų silpnumas ir nesugebėjimas jau nuo pernai efektyviai reaguoti į A.Lukašenkos nusikaltimus drąsina režimą tapti dar agresyvesniu ir imtis naujų tarptautinių nusikaltimų, įskaitant migrantų kontrabandą. Jis pabrėžė, kad „su diktatoriais turime kalbėtis tribunolų kalba“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: