Seimo narys Jurgis Razma. Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

Seimui diskutuojant dėl atlyginimų savivaldos politikams, Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma kartu su kolegomis iš įvairių frakcijų siūlo įstatyme palikti galimybę savivaldybių taryboms nusistatyti vietos politikams mažesnes algas negu numato šiuo metu Seime svarstomas įstatymo projektas.

Kaip Eltai sakė J. Razma, konkretų algų dydį nusistatytų pačios savivaldybių tarybos, bet jis negalėtų viršyti 20 proc.mero atlyginimo. Parlamentaro įregistruotas pasiūlymas Vietos savivaldos įstatymo pataisoms numato, kad spręsdama dėl atlyginimo dydžio tarybos nariams savivaldybės taryba turėtų atsižvelgti „į tos teritorijos gyventojų gaunamą vidutinį darbo užmokestį, savivaldybės finansines galimybes, įprastai per mėnesį vykstančių posėdžių savivaldybėje skaičių ir kitas reikšmingas aplinkybes“.

„Manome, kad projektu numatyta išmoka galėtų būti skirtinga, kai kuriose savivaldybėse gerokai mažesnė nei numatyta įstatymo projekte. Todėl siūlome savivaldybės tarybai, atsižvelgiant į tos teritorijos gyventojų gaunamą vidutinį darbo užmokestį, pačios savivaldybės finansines galimybes ir kitas reikšmingas aplinkybes, pačiai nustatyti konkretų savivaldybės tarybos nario atlyginimo dydį, neviršijantį 20 procentų tos savivaldybės, kurios tarybos narys jis yra, mero darbo užmokesčio“,- sako pasiūlymo autoriai.

Toks pasiūlymas teikiamas ir įvertinus Lietuvoje šiuo metu egzistuojančią praktiką atskirose savivaldybėse.

„Kai kur tarybos nario atlyginimas ir kompensacija už patirtas išlaidas nesiekdavo 100 eurų ir nėra jokių duomenų, kad dėl tokio apmokėjimo dydžio savivaldybės tarybos narių veiklos rezultatai buvo prastesni už savivaldybes, kuriose išmokama suma viršijo 1000 eurų. Pasiūlymą teikiame įvertinę ir kitų valstybių teisinį reguliavimą, Lietuvos valstybės finansines išgales, ir tai, kad nemažos dalies Lietuvos savivaldybių teritorijose dirbantys asmenys gauna nedidelius atlyginimus. Taip pat siūlome atsižvelgti į tai, kad savivaldybės tarybos nario veikla buvo ir išliks epizodinė, nes tarybos posėdžiai vyksta ne kiekvieną mėnesį, o kitų posėdžių bei gyventojų priėmimų nėra daug ypač mažesnėse savivaldybėse“,- sako Seimo Tėvynės sąjungos- Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūno pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma.

Jo skaičiavimais, įsigaliojus šių metų gegužės 25 d. Seimo priimtam naujam teisiniam reguliavimui, mažiausias savivaldybės tarybos nario atlyginimas, atskaičius mokesčius, sudarytų apie 600 eurų, o didžiausias – apie 800 eurų.

Pasiūlymą Vietos savivaldos įstatymo pakeitimo projektui kartu su J. Razma teikia įvairioms Seimo frakcijoms atstovaujantys parlamentarai Vilius Semeška, Guoda Burokienė, Edmundas Pupinis, Rasa Petrauskienė, Vytautas Juozapaitis, Algirdas Butkevičius, Bronislovas Matelis, Arminas Lydeka, Kęstutis Masiulis, Zigmantas Balčytis.

ELTA primena, kad ketvirtadienį Seimas po pateikimo pritarė Vietos savivaldos įstatymo pataisoms, kuriomis siūloma nustatyti fiksuotus tarybos narių atlyginimus ir atsisakyti kanceliarinių išmokų. Dabar įstatymas keliaus į parlamento Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetą, o į Seimo salę grįš po savaitės – birželio 6 d.

Įstatymo pataisomis siūloma nustatyti fiksuotas tarybos narių algas, siekiančias 20 proc. savivaldybės mero algos. Kaip numatoma projekte, kiek daugiau uždirbtų tarybos opozicijos lyderis bei savivaldybių komitetų ir komisijų pirmininkai, jų pavaduotojai.

Iš įstatymo planuojama išbraukti nuostatą, kuria tarybos nariams yra skiriamos kanceliarinės lėšos pašto, telefono ir interneto ryšio, transporto išlaidoms padengti. Tačiau įstatyme lieka teisė savivaldybės tarybos nariui gauti iš savivaldybės administracijos darbo vietą posėdžiui, technines priemones ir pagalbą savivaldybės tarybos nario funkcijoms vykdyti.

Jadvyga Bieliavska (ELTA)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: