fb.com archyvo nuotr.

Jau beveik nutilo aistros, dėl to, kas ir kaip turėtų būti valdančiojoje koalicijoje su LVŽS. Žinoma, facebooke vis dar aidi konservatorių rėmėjų ir globaliųjų šeiperių raudos, tačiau akivaizdu, kad į opoziciją TS-LKD nustūmė save patys, o tiksliau geriausias Lietuvos Anūkas ir jo mokytojas Andrius.

Dvi savaitės pasimetimo

Apsidžiaugę dėl per plauką laimėto pirmojo turo, konservatoriai sugebėjo įtikėti, kad tautai reikia naujo plano ir vado, todėl per daug nekeisdami savo kampanijos atsisakė stoti į tiesioginę kovą su LVŽS. Juk lyg ir sutarta buvo, kad ateis pas juos žalieji į koaliciją, bendrą kalbą rasti pavykdavo ir su Skverneliu, ir su Jakeliūnu, o Karbauskis atrodė kažkur toli toli (nors iš tiesų Skvernelis kampaniją vykdė tik Vilniuje, o visur kitur kabėjo ne sąrašo, o partijos lyderio veidas). Pasirinkta strategija įrodyti, kad TS-LKD gali būti alternatyva LVŽS, gal ir būtų suveikusi jei TS-LKD iš tiesų galėtų būti alternatyva kurios nors partijos rinkėjams.

Tačiau, Karbauskis ramiai laukti antro turo neketino. Skvernelis vis dar buvo siunčiamas į tuos debatus su Gabrieliumi, kuriuos žiūri išsilavinusi, abu kandidatus palaikanti auditorija. Rodydamas, kad galima susitarti, jis ne tik užmigdė konservatorius, tačiau ir įtvirtino savo pozicijas tarp liberalų ir socdemų rinkėjų, kurie nemėgsta TS-LKD. Tuo tarpu, nacionaliniuose debatuose ir žiniasklaidoje Karbauskis užpuolė Anūką, pasisavino vertybes, apie kurias iš tiesų turėjo kalbėti TS-LKD ir aiškiai komunikavo protesto rinkėjams. Gabrielius ir facebookas liko nieko nesupratę, o dvi skirtingiems rinkėjams skirtos komunikacijos linijos atnešė rezultatą, kurio niekas nesitikėjo.

Karaliaus Ramūno mokykla pradedantiesiems seimūnams

Po antrojo rinkimų turo išaušęs pirmadienio rytas buvo pats skaudžiausias visam facebookui. Blaiva galva prabudęs Ramūnas Karbauskis greitai prisiminė visas savo neįtikėtinas idėjas, o pačią nerealiausią tuoj pat papasakojo per spaudos konferenciją – Lietuvą turėtų valdyti didžioji koalicija iš LVŽS, LSDP ir TS-LKD. Ši idėja, kaip ir pro langą išmesti galimi kompromisai, kurie buvo aptarti „slaptų“ derybų metu su TS-LKD ir LRLS, privertė Gabrielių elgtis taip, kaip elgiasi jo žmonos auklėtiniai tuomet, kai iš jų atima žaislą. Matydamas Anūko silpnybes Karbauskis ėmė jį spausti visur, kur tik galima – pradėjo konsultacijas ir su LSDP, atsisakė koalicijos su liberalais, pareiškė, kad LVŽS priklauso ir Premjero, ir Seimo pirmininko postai.

Panašu, kad konservatoriai, kurie ir pagal apibrėžimą yra lėtai mąstymą keičianti partija, savo galvose jautė vis dar galintys diktuoti sąlygas. Todėl Visą savaitę vyko beprotiškas komunikacinis chaosas, buvo ieškoma kaltų, traukiamos Ukrainos saugumo pažymos, o viską vainikavo pareiškimas, kad Lietuvos rinkėjai yra sovietmečio pasiilgę vatnikai. Galų gale sekė kapituliacija, baigėsi kalbos apie derybas ir prasidėjo svajonės apie ateities rinkimus, kuriuos ir vėl jie (pra)laimės.

„Mes nežinome, kas pasikeitė tarp pirmojo bei antrojo rinkimų turo, kad tiek valstiečiai, tiek ir liberalai kategoriškai atsisako toliau diskutuoti dėl galimybės dirbti kartu. Dėl to apgailestaujame“, – teigia TS-LKD.

Deja, bet toks visiškai sugriovė jauno lyderio mitą – dėl nepatirties ir užgautų ambicijų atsiradusio ožiavimosi negalėjo pateisinti nei rinkėjai, nei bent kiek blaiviai mąstantys partiečiai. Išvadinti atskalūnais, šie dar bandė inicijuoti derybų su LVŽS procesą, tačiau priešingai nei serialo „Atskalūnas“ herojui, dienos išgelbėti jiems nepavyko.

Laimėjo pralaimėję

Pasinaudoję Gabrieliaus silpnumu ir turėdami daug daugiau patirties, net nesivaržę šį žaidimą laimėjo socialdemokratai. Tyliai palaukę, jie gali derėtis daug drąsiau. Jau pirmąją konsultacijų dieną krito alkoholio monopolio ir krepšelių sistemos naikinimo idėjos, kai kurie kiti LVŽS užmojai irgi po truputį tolsta.

Laimėjo ir liberalai, kurių lyderiai turi šiek tiek daugiau šalto proto ir sugebėjo atsitraukti. Pagaliau atsikratę Guogos supirktų kaimiečių balsų jie galės augintis tikrąjį savo elektoratą.

Tikraisiais pralaimėtojais liko TS-LKD, kurie susipyko tarpusavyje ir supykdė savo elektoratą. O juk galėjo Gabriukas pasėdėti ant nusiraminimo kėdutės, niekur neskubėti, o galų gale užimti Jūs pabandykit pavaldyt, bet mes žinom, kad vis tiek subyrėsit ir tada jau keliais pas mus atšliaušit poziciją. Aktyviai komunikuodami neišvengiamą koalicijos griūti ir LVŽS išsilakstymą jie būtų ir pasilikę vilties valdyti, ir tinkamai pasiteisinę dėl darbo opozicijoje.

P.S.
Nors LVŽS lyderių komunikacija ir buvo gera, kiti į Seimą naujai išrinkti deputatai atrodo klaikiai. Dabar į jų pasisakymus ir facebooko profilius nukrypo ne tik palaikančiųjų žvilgsniai, todėl visi dėdės broliai ir pamąstymai jau nebepraslysta pro budrias žurnalistų, trolibano ir liberoblių akis (ypač, jei sugebi susipykti su pačiu Tapinu). Užtruks ilgai, kol jie tai supras, o tuo tarpu: Gentlemen, arm your photoshops.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: