Vytautas Mitalas. ELTA / Marius Morkevičius

Valdančiųjų frakcijų seniūnai sutaria, kad koalicinė taryba nėra tinkama vieta ministrės pirmininkės Ingridos Šimonytės ir Laisvės partijos pirmininkės Aušrinės Armonaitės ginčui spręsti. Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas akcentuoja, kad artėjant rinkimams „laisviečiai“ aštrią retoriką renkasi siekdami išlikti. Savo ruožtu Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas teigia, kad viešoje erdvėje reikšti skirtingas partijų pozicijas – visiškai normali praktika.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas E. Gentvilas mano, kad koalicinėje taryboje šiuo metu yra svarbesnių klausimų už ginčus tarp partnerių.

Dabar surengti koalicijos tarybą ir aš galėčiau inicijuoti, bet atrodys taip, kad (siekiame – ELTA) sutaikyti Šimonytę su Armonaite. Ne tam skirta koalicijos taryba. Joje aš matau prasmę svarstyti kitus klausimus: ką darome su mokesčiais, ant stalo gula gynybos mokestis, čia yra svarbesni dalykai“, – Eltai komentavo E. Gentvilas

Aš manau, kad koalicijos taryba reikalinga labai pragmatiškai, pasvertai analizuoti, ką daryti su mokesčiais ir su biudžetu, o ne Aušrinės Armonaitės balsui užtildyti“, – tęsė politikas.

Su teiginiu, kad koalicinėje taryboje reikėtų svarstyti kitus klausimus sutinka ir Laisvės frakcijos seniūnas V. Mitalas.

Manau, mes ją (koalicinę tarybą – ELTA) padarysime artimiausiu metu darbo tvarka“, ¬ teigė V. Mitalas.

Eugenijus Gentvilas. ELTA / Andrius Ufartas

Įtampos buvo ir anksčiau

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas teigia, kad įtampa koalicijoje buvo jaučiama ir anksčiau, tačiau ji nebuvo transliuojama viešai.

Tų įtampų yra koalicijoje. (…) Jų buvo visada, tiesiog išlindo per Vyriausybės posėdį, nekontroliuojamai ir visiems girdint. Nors aštresnių replikų yra buvę ir anksčiau“, – dėstė liberalas E. Gentvilas.

Savo ruožtu, Laisvės partijos narys V. Mitalas aiškina, jog suaštrėjusią retoriką lėmė didelė aptariamų klausimų svarba.

Vertinu, kad tie pokalbiai vykstantys yra dėl labai svarbaus klausimo: ar bus daugiau apmokestinta vidurinioji klasė ir brangiam turtui mažinami mokesčiai, ar nebus. Manau, kad dėl to ta retorika šiek tiek suaštrėjo“, – komentavo „laisvietis“.

V. Mitalas pridūrė, kad jis koalicijoje nejaučia jokios įtampos ir mano, kad skirtingos partijų pozicijos yra normalus politinis procesas.

Aš įtampos nejaučiu. Vyksta diskusijos visais klausimais ir tiek žinių. Labai normalu, kad skirtingos partijos rodo skirtingą poziciją“, – teigė politikas.

Tačiau E. Gentvilas tikina, kad tai tėra „laisviečių“ siekis pasirodyti eteryje po ilgo nesėkmių laikotarpio, kuris, anot politiko, prasidėjo savivaldos rinkimų metu. Vyriausybės posėdžio metu susidariusią situaciją jis vadina „egzistencinio išlikimo klausimais“.

Jeigu Laisvės partija nori, kad visuomenė girdėtų, kokia Laisvės partija yra principinga, kokia nuosekli ir kaip nepritaria valdančiajai koalicijai, valdančiajai daugumai, tai neužčiaupsi jų. Jeigu tai yra jų strategijoje arba spalio 5 d. slaptuosiuose protokoluose, kad demonstruoti savo nepasitenkinimą šita koalicija ir taip bandyti save reabilituoti po ilgalaikių nesėkmių“, – dėstė jis.

ELTA primena, kad diskusijos apie tarp koalicijos partnerių tvyrančią įtampą prasidėjo po pirmadienį vykusio Vyriausybės posėdžio, kai išsiskyrė premjerės Ingridos Šimonytės ir Ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės nuomonės dėl RRF plano Lietuvai.

Martyna Pikelytė (ELTA)

Rekomenduojame

Naujienų agentūros ELTA informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "NAUJIENŲ AGENTŪRA ELTA" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: