Portugalijos krepšinio rinktinės apžvalga
(c) V.Ramono/KaunoZinios.lt nuotr.

Po pralaimėjimo Ispanijos rinktinei, šiandien, rugsėjo 5 d., lietuviai turi puikią progą reabilituotis prieš kol kas pergalių skonio nepatyrusią Portugalijos rinktinę.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ pateikia išsamią lietuvių varžovės Europos čempionate – Portugalijos rinktinės apžvalgą.

Senojo žemyno pirmenybių A grupės dvikova tarp Lietuvos ir Portugalijos rinktinių Panevėžio „Cido“ arenoje įvyks 21 val.

Portugalija

Išgirdus Portugalijos pavadinimą, pirma mintis šovusi į galvą yra futbolas. Vakarų Europoje gyvenantys portugalai garsėja savo futbolo tradicijomis, tačiau šiemet jie varžosi ir tarp stipriausių Europos krepšinio rinktinių. Nors Portugalijos krepšininkai jau prarado šansus patekti į kitą etapą, bet jie savo tikslą jau pasiekė anksčiau – pateko į Europos čempionatą. FIBA reitingas: 47.

Istorija

Nors Portugalijos rinktinė prie FIBA prisijungė 1932 m., tačiau tai jai yra tik trečiasis Europos čempionatas.

Senojo žemyno pirmenybėse portugalai debiutavo 1951 m. ir liko 15-oje vietoje. Paskutinis jų pasirodymas buvo 2007 m. Ispanijoje, kuomet nugalėję latvius jie pateko į antrąjį etapą. Antrajame etape portugalai įveikė žydus, tačiau to neužteko kelialapiui į ketvirtfinalį.

Pasirengimas Europos čempionatui

Portugalijos rinktinė, skirtingai nei kitos A grupės komandos Europos čempionatui ruošėsi dalyvaudama papildomame atrankos turnyre.

Rungtyniaudami su Vengrijos ir Suomijos rinktinėmis portugalai šventė tik dvi pergales prieš vengrus.

Iš viso: 4 mačai – 2 pergalės ir 2 pralaimėjimai. Vidutiniškai įmesdavo 67,8 taško, praleisdavo – 69,3 taško.

Tarpusavio susitikimai

Portugalijos ir Lietuvos keliai dar niekada nebuvo susikirtę. Šiandien bus pirmasis šių komandų oficialus susitikimas.

Smogiamasis trejetas

Portugalijos rinktinė turi net septynis žaidėjus, kuriems yra virš 30 metų. Vienas iš jų komandos lyderis – 32 meų 205 cm ūgio Miguelis Miranda.

Jam tai bus jau antrasis Europos čempionatas, tačiau praėjusiame jo statistika buvo dvigubai blogesnė. Portugalas 2007 m. pelnydavo po 4,5 taško ir atkovodavo po 1,3 kamuolio.

Šiame turnyre puolėas renka po 10 taškų, sugriebia po 3,8 kamuolio ir atlieka po 2 rezultatyvius perdavimus.

Dar vienas rinktinės veteranas Carlosas Andrade rungtyniauja lengvojo krašto puolėjo pozicijoje, tačiau yra pats taikliausiais snaiperis portugalų gretose (8/18 trit., 44,4 proc.).

Atletiškas 33 metų 198 cm ūgio krepšininkas taip pat savo komandoje yra vienas geriausių kovotojų dėl kamuolių.

Andrade vidutiniškai renka po 12 taškų, atkovoja po 6,8 ir perima po 2 kamuolius bei atlieka po 1,8 rezultatyvaus perdavimo.

Šiam portugalui tai yra paskutinis Europos čempionatas. Todėl 35 metų 183 cm ūgio Antionio Tavaresas dės visas pastangas, kad Portugalijos rinktinė trinktelėtų durimis.

Gynėjas, kaip ir dauguma kitų rinktinės narių, rungtyniauja vietinėje lygoje. Praėjusį sezoną jis gynė Lisabonos „Benfica“ komandos garbę ir pelnydavo po 8,2 taško bei atkovodavo po 1,5 kamuolio.

Šiame turnyre Tavaresas renka po 11,7 taško, sugriebdavo po 1 ir perimdavo po 1,3 kamuolio bei atlikdavo po 1 rezultatyvų perdavimą.

Strategas

Portugalijos rinktinės vyriausiasis treneris Mario Palma turi nemažai patirties tarpautiniuose turnyruose.

Prie Portugalijos rinktinės vairo jis stojo 2011 m. kovo mėnesį. Prieš tai jis yra treniravęs. Prieš tai jis yra vadovavęs Angolos, Maroko, Egipto ir Kinijos rinktinėms.

61 metų strategas yra tapęs tris kartus paeiliui Afrikos čempionų su trimis skirtingomis komandomis. 1999 m. su Angola, 2011 m. – Maroku, o 2003 m., kuomet Lietuvos rinktinės triumfavo Švedijoje, jis kabinosi aukso medalius su Egipto krepšininkais. 2009 m. jis su Kinijos krepšininkais pasiekė trečiąją vietą Azijos pirmenybėse.

Slaptasis ginklas

Jose Costa jau kelerius metus išgyvena karjeros saulėlydį, tačiau ne ką prastesniais nei Andrade snaiperio sugebėjimais pasižymintis rinktinės veteranas tylėjęs visas rungtynes gali iššauti paskutinę sekundę.

Visgi vyriausiajam Portugalijos nariui jau tampa sunku lakstyti pagal Ricky Rubio ar Mantą Kalnietį, tačiau jis Lietuvos rinktinėje sulauks taip pat greičiu nepasižymintį, bet meistriškesnį Šarūną Jasikevičių.

Senojo žemyno pirmenybėse 37 metų 188 cm ūgio Costa vidutiniškai pelno po 4 taškus, atkovoja po 0,3 ir perima po 1 kamuolį bei atlieka po 1,3 rezultatyvaus perdavimo.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: