© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Saudo Arabijoje tik nedaugelis moterų šeštadienį nepabūgo pareigūnų grasinimų bausmėmis ir ryžosi sėsti prie automobilio vairo, protestuodamos prieš šalyje galiojantį draudimą vairuoti silpnosios lyties atstovėms, tačiau organizatorės pareiškė, kad jų kampanija tęsis.

Neįbaugintos perspėjimų, kad prieš jas bus imtasi neįvardytų sankcijų, o Rijade ėmusis griežtų saugumo priemonių, kelios moterys šeštadienį nufilmavo save, vairuodamos automobilius.

Bent keturi tokie vaizdo įrašai buvo įkelti į portalą “YouTube”, tarp jų vienas – iš sostinės. Žmogaus teisių aktyvistė Naseema Assada (Nasima Asada) sakė, kad kitos trys protestuotojos vairavo Rytų provincijoje, norėdamos pademonstruoti moterų “ryžtą”.

Aktyvistės anksčiau paskelbė pranešimą socialiniuose tinkluose, ragindamos moteris šioje ultrakonservatyvioje musulmoniškoje karalystėje šeštadienį vairuoti automobilius ir nepaisyti draudimo.

“Jeigu ne grasinimai iš Vidaus reikalų ministerijos, būtų atsiliepusios daugiau moterų”, – sakė N.Assada, kuri pati nevairavo, kad “pareigūnai nelaikytų tokio žingsnio iššūkiu” ministerijos nurodymui.

Tikimasi, kad daugiau moterų sės prie vairo ateinančiomis dienomis, jeigu pareigūnai nesiims priemonių prieš tas, kurios nepaisė draudimo šeštadienį, sakė aktyvistės.

Vienas naujienų agentūros AFP fotografas pranešė, kad kai kuriuose Rijado rajonuose patruliavo policija ir buvo įrengti patiktos postai.

Viename iš paskelbtų vaizdo įrašų matoma juodą skraistę dėvinti moteris, įvardijusi save May al Sawyan (Maj Savian), užsidėjusi tamsius akinius ir vairuojanti kažkur sostinėje – tačiau ji veikiausiai nebuvo sustabdyta.

Ji buvo matoma vienoje automobilių stovėjimo aikštelėje – tikriausiai prie prekybos centro – ir išvažiuojanti į pagrindinį kelią, kuriame nebuvo daug mašinų.

Kol kas kampanijos “Moterų vairavimas yra pasirinkimas” organizatorės susilaikė nuo didesnio masto veiksmų, atsižvelgdamos į perspėjimus.

“Valdžia aiškiai nenori jokių susirinkimų konkrečią dieną, – aktyvistė Maysaa al Amudi (Maisat Amudi) sakė komentuodama planus surengti moterų vairavimo akciją. – Stengiamės apraminti padėtį ir patvirtinti, kad kampanija tęsis, bet be konkrečios datos.”

Kai kurioms organizatorėms buvo skambinama iš VRM ir prašoma, kad jos pasižadėtų nevairuoti šeštadienį.

Trečiadienį ministerija perspėjo, kad imsis veiksmų prieš visus, kurie mėgins “trikdyti viešąją tvarką”, rengdami susirinkimus arba eitynes, “prisidengdami numanomos moterų vairavimo dienos pretekstu”.

Ketvirtadienį VRM atstovas generolas Mansuras al Turki (Mansūras Turkis) sakė AFP: “Yra žinoma, kad Saudo Arabijoje moterims vairuoti draudžiama, o įstatymai buvo taikomi prieš pažeidėjas ir tuos, kurie rengia demonstracijas, palaikydami” jų siekius.

Aktyvistės sakė, kad šeštadienis buvo pasirinktas kaip “simbolinė” data jau ilgiau nei dešimtmetį vykstančioje kovoje už moterų teisę vairuoti šioje šalyje.

Ši absoliutinė monarchija – vienintelė valstybė pasaulyje, kur moterims draudžiama vairuoto, o vieši susirinkimai joje irgi oficialiai draudžiami .

Penktadienį buvo įsilaužta į tinklalapį, kuriame rugsėjį buvo paskelbta internetinė peticija dėl moterų vairavimo. Tą kreipimąsi buvo spėję pasirašyti daugiau nei 16 tūkst. žmonių, kol valdžios institucijos ją užblokavo.

“Esu nusistatęs prieš moterų vairavimą karalystėje, – sakoma pranešime, paskelbtame tinklalapyje http://www.oct26driving.com. – Mes visiškai neleidžiame moterims vairuoti Saudo Arabijoje.”

Žmogaus teisių organizacija “Amnesty International” pasmerkė institucijų grasinimus, o organizacija “Human Rights Watch” paragino baigti diskriminaciją.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: