(c) kaunas.lt archyvo nuotr.

Trečiadienį Kauno miesto savivaldybėje vyko pasitarimas dėl tarptautinio klasikinės muzikos konkurso „Kaunas sonorum” („Kauno garsai”), kuriame dalyvautų talentingi muzikos mokyklų 6 – 19 metų fortepijono, styginių, pučiamųjų instrumentų, akordeono ir solinio dainavimo klasių mokiniai.

Kaune yra šešios muzikos mokyklos, jose mokosi daug muzikai gabių mokinių, jų gabumus atskleidžia savo darbą mylintys, talentingi pedagogai.

Užsienio šalyse vyksta konkursai, juose dalyvauja ir Kauno moksleiviai. Iš konkursų jie grįžta su nugalėtojų prizais ir diplomais, dažnai laimi pirmąsias vietas, nors ne vienas iš šių mokinių groja prastesnės kokybės instrumentais negu užsienio šalių vaikai.

Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas jau ne pirmus metus miesto Rotušėje apdovanoja gabius mokinius, respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatus. Tokių švenčių metu labai aiškiai matyti, kiek daug Kauno muzikos mokyklų vaikų laimi prizus.

„Manau, kad ši idėja yra labai graži. Remiu šią iniciatyvą. Gabūs vaikai, dalyvaudami konkurse gali pasitikrinti, kiek jie pasiekė, kaip atrodo greta kitų šalių atlikėjų. Į tai atkreipsime visų miesto Tarybos narių dėmesį, kai svarstysime miesto biudžetą kitiems metams. Toks konkursas galėtų tapti prestižiniu, pasitarnautų Kauno vardo, daugiau svečių sulauktų viešbučiai ir maitinimo įstaigos”, – sakė administracijos direktorė Edita Gudišauskienė.

„Kai kurie vaikai neturi pinigų, todėl ir neišvyksta į tarptautinius konkursus, važiuoja tik turtingesnių tėvų vaikai. Instrumentų srityje esame atsilikę, bet kokybės – tikrai ne. Konkursas, vykstantis Kaune, sudarytų galimybę dalyvauti ir nepasiturinčių tėvų vaikams.

Manau, kad šiame konkurse dalyvautų apie 500 atlikėjų, tiek jų būna ir kitose šalyse vykstančiuose konkursuose”, – sakė A. Kačanausko muzikos mokyklos direktorius Arūnas Kigas.

Direktorius teigė, kad šiame konkurse turėtų būti propaguojama nacionalinė muzika. Vienas iš atliekamų kūrinių turėtų būti savos šalies kompozitoriaus. Dar nuo senesnių laikų Lietuvoje vyksta respublikiniai J. Pakalnio, J. Švedo ir B. Dvariono konkursai, bet jie nesudaro galimybės viename konkurse pasireikšti visų klasikinių instrumentų atlikėjams.

„Tarptautinių konkursų, kuriuose galėtų dalyvauti jauni klasikinės muzikos atlikėjai, iki šiol Lietuvoje nėra, todėl Kaune surengtame konkurse galėtų dalyvauti visi talentingi vaikai”, – sakė Švietimo ir kultūros departamento direktorius Edmundas Balasevičius.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: