Šokio ir tekstilės projekte
(c) Kauno bienalės TEKSTILĖS'11 archyvo nuotr.

Paskutinis iš šešių Kauno bienalės ir Tarptautinio šokio festivalio AURA programos „Šokam: Judanti tekstilė“ projektas „4 milijonai“ bus rodomas šį savaitgalį. Tai puiki proga pamatyti, kaip skirtingų disciplinų menininkams, iki tol nedirbusiems kartu ir vienas kito nepažinojusiems, pavyko bendradarbiauti peržengiant skirtingas kultūras ir skirtingų meno sričių rėmus.

„4 milijonai“ – bendras portugalų choreografės, šokėjos Ne Barros ir lietuvių menininkės Patricijos Gilytės kurinys, kuriame taip pat dalyvauja šokio teatro AURA šokėjai ir grupė Betoniniai triušiai kartu su vokaliste Vaida Kalkauskaite.

Menininkai projekte „4 milijonai“ kalbės Lietuvai ir Europai aktualia migracijos tema. Skrisdama į susitikimą su portugale choreografe Né Barros, Vokietijoje gyvenanti lietuvė menininkė Patricija Gilytė skaitė lietuviškus laikraščius. Viename straipsnyje buvo teigiama, kad dėl ekonominės migracijos Lietuvos valstybė neteko trečdalio milijono savo gyventojų, kitame gi buvo rašoma apie finansinio kapitalo pasiskirstymą Lietuvos rinkose. Abiejuose straipsniuose buvo vartojamas žodis „milijonas“, tai vėliau tapo bendro projekto ir metaforos „4 milijonai“ pradžios tašku.

Porolonas Patricijos Gilytės darbuose tarnauja kaip jos pačios kūno tęsinys, būtent ši medija labai būdinga Patricijos Gilytės darbams. Savo performansuose ir video darbuose Patricija poroloną sieja su žmogaus oda, o landšaftą laiko Žemės oda. Tam tikra prasme, šis požiūris turi daug bendro su kūrybiniu Né Barros pasauliu. Choreografė savo darbuose nagrinėjo landšafto, savos teritorijos praradimo, teritorijų ribų temas. Jos analizėje kūnas ir jo aplinka atitinkamai netenka individualumo ir fiziškumo.

Bendradarbiavimo projekto rezultatas – šokio pasirodymas medijuojantis tarp teatrinio ir performatyvaus įvykio. Remiantis Né Barros, čia porolonas tampa subjektyvesne savo žeme, tam tikra savastimi, ant jos šokėjai yra ir praeiviai, joje kūrėjai ir transformatoriai. Tokiu būdu porolonas tampa simboliniu migracijos problemos atspindžiu. Pasirodymo metu, ši „žemė“ yra šokėjų pratęsimas, tai dalis jų kūnų, dalis jų pačių. Ši dalis pasirodyme virsta nauja teritorija ir nauju pasirodymo „4 milijonai“ įgyvendinimu.

Né Barros (Portugalija) – choreografė ir šokėja. Savo meninę kūrybą plėtojo kartu su savo akademinėmis studijomis ir šiuolaikinio šokio, performanso tyrimais.

Patricija Gilytė (Lietuva-Vokietija) daugiausia dirba skulptūros, video meno ir instaliacijos srityse. Šias išraiškos priemones ji tyrinėja jas maišydama, ieškodama bendrų ryšių ir pati juos kurdama.

Kas: „4 milijonai“

Kur: Kauno valstybiniame dramos teatre, penktojoje salėje (Laisvės al. 71)

Kada: lapkričio 11 d. 21 val., lapkričio 12 d. 18 val. ir 20 val.

Kiek: 15 Lt, bilietai.lt ir dramos teatro kasose.

Kauno bienalės TEKSTILĖS’11 informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: