© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) šeštadienį istorinį laikinąjį susitarimą su Iranu pavadino “svarbiu pirmuoju žingsniu” siekiant visapusio susitarimo pavojingam konfliktui dėl Teherano branduolinės programos užbaigti.

B.Obama, kalbėdamas Baltuosiuose rūmuose po to, kai pasaulio galių grupė P5+1 ir Iranas Ženevoje pasiekė susitarimą, sakė, kad šiuo susitarimu pirmą kartą per dešimtmetį buvo sustabdyta Irano branduolinės programos pažanga.

Tačiau prezidentas taip pat perspėjo, kad jeigu Iranas neįvykdys susitarimo sąlygų, beveik 7 mlrd. dolerių suma nusakomi sankcijų sušvelninimai bus atšaukti, o spaudimas bus padidintas.

B.Obama taip pat sakė suprantantis, kad Izraelis ir JAV sąjungininkai Persijos įlankos regione skeptiškai vertins šį susitarimą, nes įnirtingai skundėsi derybų proceso metu.

“Šiandien Jungtinės Valstijos – drauge su savo artimais sąjungininkais ir partneriais – žengė pirmąjį svarbų žingsnį visapusio sprendimo, kuriuo (būtų) imtasi (išspręsti) mūsų susirūpinimą Irano Islamo Respublikos branduoline programa, link”, – sakė B.Obama Baltuosiuose rūmuose.

“Nors šiandienos paskelbimas yra tik pirmasis žingsnis, juo pasiekiama nemažai. Pirmą kartą per beveik dešimtmetį mes sustabdėme Irano branduolinės programos pažangą, o svarbios šios programos dalys bus sumažintos iki ankstesnio lygio”, – pažymėjo JAV lyderis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: