(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Įtakingas britų leidinys “The Economist” komentuoja trečiadienį Vyriausybės paskelbtą Lietuvos valstybės valdomo komercinio naudojimo turto metinę apžvalgą ir patvirtintas naujas valstybės įmonių skaidrumo gaires.

Straipsnyje “Rytų Europos valstybės valdomose įmonėse dažna netvarka – Lietuva bando jas pertvarkyti” rašoma: “Pažvelkite į bet kurios tarp Baltijos ir Juodosios jūrų esančių valstybių politikos gelmes ir netruksite pamatyti keistas valstybės įmonių, pareigūnų ir politikų sąsajas. Jos dažniausiai išvengia viešo nagrinėjimo dar ir dėl to, kad įvairaus plauko politikai yra linkę pasinaudoti valstybės įmonių dosnumu”.

“The Economist” pažymi, kad Lietuvos Vyriausybė vykdo itin nepopuliarią mokesčių didinimo ir išlaidų mažinimo politiką, o dabar ėmėsi darbo, kurį retai kas bando daryti – sutvarkyti valstybinių įmonių valdymą.

Lietuvos Vyriausybės paskelbta ataskaita rodo, kad 2009 m. pabaigoje valstybės turto energetikos, transporto ir žemės ūkio srityse vertė siekė 18 mlrd. litų (6,6 mlrd. eurų), tačiau iš jo gauti dividendai sudarė tik 45 mln. litų. Konkrečiu apleisto valstybės turto valdymo pavyzdžiu britų leidinys nurodo miškininkystę.

Pasak “The Economist”, vien tik problemos identifikavimas išprovokuos panašias ataskaitas kitose šalyse. Kartu, tvarkant valstybinį sektorių, Lietuvos Vyriausybei reikės įveikti pačiais galingiausias interesų grupes. “Dvidešimt metų jos žlugdė visus bandymus įvesti viešą kontrolę ir konkurencinį spaudimą savo patogiai sutvarkytiems verslams, todėl Vyriausybei su gležna dauguma parlamente bus nelengva”, – rašo “The Economist”.

Žurnalo nuomone, Vyriausybės planą parėmė Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Buvusi Europos Sąjungos biudžeto komisarė cituojama sakiusi, kad naujoji ataskaita atskleidė “galios nebuvimą ir atsakomybės stoką”.

Visą straipsnį galite perskaityti čia:

http://www.economist.com/node/16601228?story_id=16601228

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: