Dokumentinio filmo „Amžinai stilingos“ kadras

„Amžinai stilingos“ (angl. Advanced style) – 2014m. pasirodęs lietuvių kilmės režisierės Linos Plioplytės dokumentinis filmas, pastatytas Jungtinėse Amerikos Valstijose. Tai istorija apie 7 išskirtines Niujorko garbaus amžiaus damas, kurių amžius svyruoja nuo 62 iki 95 metų – moteris, laužančias stereotipus ir nusistovėjusius standartus.

Jau gana seniai visuomenėje įsivyravo stereotipai, kad linksmas ir įdomus gyvenimas skirtas tik jauniems žmonėms, o garbaus amžiaus senučiukams skirta dienas leisti namuose supamajame krėsle prieš židinį ar užsiimant smulkia veikla su anūkais. Tačiau kino režisierė Lina Plioplytė yra linkusi laužyti standartus ir dokumentiniame filme „Amžinai stilingos“ parodo kitokį vyresnio amžiaus moterų gyvenimą, kurios nėra linkusios dūsauti dėl prabėgusios jaunystės ar suglebusios odos ir entuziastingai džiaugiasi bei mėgaujasi kiekviena nugyventa diena. Filmo autorė atskleidžia išskirtinių ir ryškių moterų gyvenimą, kurioms jų garbus amžius netrukdo atrodyti bei jaustis jaunatviškomis nei savo išore, nei vidumi. Ši dokumentinė juosta dar nėra pelniusi nei vieno apdovanojimo ar nominacijos, tačiau jau yra sulaukusi ne tik didelės auditorijos, bet ir kino kritikų pripažinimo. Filmas „Amžinai stilingos“ – tai ryškus akibrokštas jaunystės ir grožio kulto apsėstai Vakarų kultūrai.

Dokumentinio filmo „Amžinai stilingos“ kadras

Istorija sukasi apie drąsias, ryškias, stilingas ir nepriklausomas niujorkietes, gyvenančias įdomų ir ryškų gyvenimą: lankosi vakarėliuose, drąsiai eksperimentuoja su stiliumi, linksmai leidžia laiką su draugėmis, važinėja ryškiais, spalvotais dviračiais, mokosi naujų dalykų, kuriems anksčiau niekada neatrasdavo laiko bei, žinoma, džiaugiasi kiekviena diena. Ryškios spalvos, kitokios formos, ekstravagantiškas stilius – tai kasdienis šių moterų gyvenimas. Jų pačių teigimu tai yra laisvė, tai atspindi jų asmenybes.

Bene ryškiausia dokumentinio filmo „Amžinai stilingos“ herojė Ilona Smithkin yra vyriausia filmo veikėja – jai 94-eri, tačiau savo entuziazmu ir geros energijos spinduliavimu nenusileidžia nei vienai jaunesnei moteriai. Iš šios moters energija tiesiog trykšte trykšta – ji ne tik ryškiai ir dailiai puošiasi, dabinasi priklijuojamomis blakstienomis, bet ir moko kitus piešti, vakarus leidžia klube dainuodama bei teigia, kad niekada nevėlu imtis kažko naujo, keisti save ar eksperimentuoti. Pati tikrąją save Ilona atrado tik prieš dešimt metų ir tai tik įrodo, kad niekam nėra laiko limitų.

Dokumentinio filmo „Amžinai stilingos“ kadras

Joyce Carpati – 82-jų metų niujorkietė, nesidrovinti paryškinti lūpų ryškiai raudonais lūpų dažais ar apsivilkti jaunatvišką drabužį. Būdama brandaus amžiaus herojė vis dar spinduliuoja energija ir jaunatviškumu. O ir pati teigia, jog nesvarbu kiek žmogui metų, svarbu, kad jis jaustųsi laimingas ir jei nori būti kitoks, išskirtinis, nesistengtų taikytis prie nustatytų standartų, bet kurtų savus. „Aš niekada nenorėjau atrodyti jaunai. Norėjau atrodyti pritrenkiančiai“ – teigia filmo herojė Joyce Carpati.

Kita filmo veikėja – išskirtinės išvaizdos 78-erių metų Lynn Dell, aktyvi naujausių mados tendencijų gerbėja, keturiasdešimt metų puoselėjanti vintažinių drabužių butiką. Sukaupusi nemenką patirtį mados sferoje mielai dalija patarimus draugėms ir moterims, norinčioms kažką pakeisti savo gyvenime. „Renkis tik sau. Jei esi laiminga, tai ir pasaulis taps laimingas“ – toks šios herojės gyvenimo varikliukas.

Dokumentinio filmo „Amžinai stilingos“ kadras

Jauna ir talentinga lietuvių kilmės režisierė Lina Plioplytė tėvynę paliko prieš dešimtmetį ir išvykusi į Jungtines Amerikos Valstijas pradėti kūrybinę karjerą. Susipažinusi su talentingu aktoriumi ir blogų kūrėju Ari Cohen, autorė įgavo įkvėpimą kurti stereotipus laužantį filmą, kviečiantį patikėti, kad niekada nesi per senas džiaugtis gyvenimu, užsiimti mėgstama veikla, puoštis pagal savo skonį, nepaisant visuomenės sukurtų standartų. Vienas svarbiausių režisierės tikslų – parodyti kitokį grožio ir laimingo gyvenimo suvokimą, o taip pat pasiekti tarptautinį filmo pripažinimą ir, žinoma, įgyti pripažinimą gimtoje šalyje.

Verdiktas: 9/10

„Amžinai stilingos“ – tai pozityviai nuteikiantis filmas apie brandžių moterų grožį, laužantis jaunystės kulto stereotipus. Filmas atskleidžia kiek kitokį, nei mums įprasta, požiūrį į senatvę, kviečia patikėti, kad, nepaisant visuomenės nubrėžtų amžiaus ribų, nesvarbu kokio amžiaus esi, nesi per senas džiaugtis gyvenimu ar imtis tau patinkančios veiklos, puoštis pagal savo skonį ir norą. Išskirtinio pasitikėjimo savimi ir polėkio savo įspūdinga apranga stebinti aplinkinius, kuo tiesiog trykšta šio filmo herojės, verta pavydėti ne tik vyresnio amžiaus žmonėms, bet ir daugumai jaunimo. Tačiau negalima nepaminėti kai kurių filmo trukumų. Vienas jų – techninė pusė – gana silpnas operatoriaus darbas: filme pasitaiko keletas atvejų, kai pašnekovas į kadrą patenka tik vos žemiau smakro, kai tuo tarpu didžiąją kadro dalį užima už pašnekovo esanti siena, o kai kuriose scenose trūksta ryškumo.

Taip pat skaitykite: Erwin Olaf: vyresnio amžiaus moterų fotografijos (N18)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: