Kino filmo "Aš esi tu" kadras

„Aš esi tu“ (angl. „You am I“)  – filmas, kurį 2006 m. sukūrė lietuvių režisierius Kristijonas Vildžiūnas. Tai istorija apie vienišą, gyvenimu nusivylusį architektą, kuris nusprendžia įgyvendinti savo svajonę – pasistatyti namelį medyje ir apsigyventi miške.

Naujausių technologijų laikais sunku nustebinti ar sudominti viską jau mačiusį žiūrovą. Tačiau Lietuvos kino kūrėjai, nevengdami pavadinti savo padėties beviltiška, vis tiek pasiryžta populiarinti lietuvišką kiną. Lietuviški filmai dažnai kritikuojami dėl veiksmo stokos, paprastumo ir veikėjų poetizuoto požiūrioį pasaulį. Režisieriaus Kristijono Vildžiūno filmas „Aš esi tu“ būtent toks. Režisierius šiuo filmu stengiasi užčiuopti sunkiausiai užčiuopiamą – žmogaus vidų. Juostoje galime išvysti italų įžymybę Silvia Ferreri, o mįslingas filmo pavadinimas „You am I“ reiškia majų genties pasisveikinimą, kurį filme ištaria netikėtai pasirodantis aborigenas. Nepaisant grėsmės tapti eiliniu niekam neįdomiu autorinio kino pavyzdžiu juosta sulaukė tiek kritikų, tiek žiūrovų pripažinimo. Tarptautiniame Rygos kino forume „Arsenals“ filmas pelnė net tris apdovanojimus. Tai stilingas ir jaunatviškas kinas, kuris privers įsigilnti į save bei susitaikyti su mus supančiu pasauliu.

Istorija sukasi apie gyvenimu nusivylusį architektą Baroną (akt. Andrius Bialobžeskis), kuris nusprendžia miesčionišką gyvenimą iškeisti į ramų, gūdų mišką. Jis trokšta užmiršti visus rūpesčius ir ramiai bei laimingai gyventi miške. Baronas primena šiuolaikinį Lietuvos Robinzoną, kuris nori pamiršti civilizacijos suniokotą žmogų. Architektas išpildo savo svajonę – pasistatyti futuristinį namelį medyje. Namelyje yra įrengtas netgi mažas generatorius, kuris veikia tekančio vandens dėka ir gamina pakankamai energijos, kad nakties metu aprūpintų namą šviesa. Ramus Barono gyvenimas yra sutrukdomas, kai į netolimą kaimą atkeliauja grupė jaunuolių, kurie nori pasilinksminti gamtoje. Baronas netikėtai patenka į netoliese triukšmingai švenčiamą Dominykos (akt. Jurga Jutaitė) gimtadienį.

Kino filmo “Aš esi tu” kadras

Andrius Bialobžeskis labai subtiliai kuria architekto, norinčio pabėgti nuo miesto šurmulio, vaidmenį. Aktorius puikiai įsikūnija į vienišiaus, atsiskyrėlio rolę. A. Bialobžeskiui netgi  teko lankyti parengiamuosius alpinistų kursus tam, kad filme galėtų pats laipioti į aukštai medyje kabantį namelį ir skraidyti nuo vieno medžio prie kito. Jurga Jutaitė įkūnijo vieną iš pagrindinių filmo personažų, Barono išrinktąją – Dominyką, kuri išskiskiria iš savo draugų tylumu bei kitokiu požiūriu į gyvenimą. Dar vienas svarbus vaidmuo atiteko aktoriui Mykolui Vildžiūnui. Jis vaidina pretenzingą vaikiną Kristupą, kuris kuria istorijas ir negali nustoti žavėtis Dominyka. Visas filmo veiksmas sukasi apie šiuos tris intriguojančius personažus.

Kino filmo “Aš esi tu” kadras

Labiausiai dėmesį filme patraukia įspūdingai nufilmuot gamtos vaizdai. Kūrėjams puikiai pavyko žiūrovams perteikti apčiuopiamą natūralų pasaulį. Veiksmas vyksta Lietuvos provincijoje, filmuota vasarą, kai aplinkui gausu gyvybės – medžių, čiulbančių paukščių, žydinčių gėlių. Parodoma nuostabi gamtos pusiausvyra, kurioje tik ir norisi pasilikti. Baronui gamta – tai gyvybiškai svarbi terpė, o linksmybių ištroškusiam jaunimui – tai tik trijų dienų polsis. Filmo pradžioje vaizduojama pagrindinio herojaus kelionė iš miesto į kaimą „pasėja“ filmui būtiną atmosferą. Ši kelionė, Baronui minant keisto gulimo dviračio pedalus, puikiai parodo kaimo gyvenimą iš arti: prie namų, lyg nuotraukose įamžintus, sėdinčius žmones, gyvuliais besirūpinančius ūkininkus, danguje skraidančius lėktuvus, kaimo turgaus subtilybes bei senolių šmaikščius juokelius. Filme skambanti armonikos muzka taip pat sukuria labai  jaukią, ramią, atsipalaiduoti kviečiančią atmosferą.

Verdiktas 9/10

„Aš esi tu“ – tai filmas su simboline žmogaus ėjimo per gyvenimą prasme. Istorija sugeba giliai pažvelgti į žmogaus vidų ir perteikti veikėjų poetizuotą požiūrį į gyvenimą. Filme pakeri santūrumas, paprastumas, simbolika ir akimirkos stebuklas. Jeigu norite kažko ramaus, paslaptingo, o dar ir lietuviško – šis filmas kaip tik jums.

Taip pat skaitykite: Ekskursantė – neįtikėtina grįžimo namo istorija…

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: