thepinkchaos.tumblr.com archyvo nuotr.

„Hugo Boss“ pristatinėti nereikia – šiandien ši kompanija mados ir grožio pasaulyje užima neabejotinai tvirtą poziciją. Bet ar žinote, kad kadaise šios mados imperijos įkūrėjas ne tik priklausė nacių partijai, bet ir siuvo jiems uniformas? Tačiau apie viską nuo pradžių.

1924-aisiais vyras, vardu Hugo Ferdinandas Bossas, mažame Vokietijos miestelyje Metzingene įsteigė siuvyklą. Vienu pirmųjų Bosso klientų tapo tekstilininkas Rudolfas Bornas, užsakęs rudus marškinius organizacijai, tuo metu save vadinusiai Nacionalsocialistų partija. Dėl tuometinės prastos ekonominės padėties šalyje Bosso verslas nelabai sekėsi ir, jei ne nacių partija, kuri aprūpindavo siuvyklą žaliavomis uniformoms, šiandien prekinio ženklo „Hugo Boss“ galbūt nebūtų mados istorijoje. Siūti uniformas naciams buvo verslui palankus sprendimas, kurį sekė Hugo prisijungimas prie nacionalsocialistų partijos 1931-aisiais, porą metų prieš A. Hitleriui ateinant į valdžią. 1933-aisiais „Hugo Boss“ siuvykla uniformas gamino jau ne tik SS organizacijai, bet ir SA ir Hitlerjugendui. Dar po penkerių metų, kompanijai pradėjus siūti uniformas vokiečių armijai, Bosso verslas smarkiai išaugo.

Prasidėjus karui ir išaugus uniformų poreikiui, tapo sunku rasti darbuotojų siuvyklai, todėl Bosso kompanijoje priverstinai prie darbo buvo pristatyti karo kaliniai iš Vokietijos okupuotų šalių. Per karą „Hugo Boss“ siuvykloje priverstinai dirbo 140 Lenkijos ir 40 Prancūzijos piliečių, dauguma jų buvo moterys. Darbo ir gyvenimo sąlygos buvo nežmoniškos – žmonėms nepakako maisto, barakuose knibždėjo blusų, sergantiems nebuvo suteikiama medicininė pagalba. Viena garsiausiai nuskambėjusių „Hugo Boss“ darbuotojų istorijų – lenkės Josefos Gisterek savižudybė neištvėrus varginančių darbo sąlygų. Po šio įvykio H. Bossas sumokėjo moters laidotuvių ir jos artimųjų atvykimo į Vokietiją palydėti Josefos paskutinėn kelionėn išlaidas.

Karui pasibaigus siuvyklos steigėjas buvo paskelbtas aktyviu nacizmo propaguotoju, už tai jam buvo skirta šimto tūkstančių markių bauda ir atimta teisė balsuoti, kurios vyras neatgavo iki pat savo mirties. H. Bossas mirė 1948-aisiais, tačiau jo įmonė išliko puikiai žinoma iki šių dienų.

Kai kuriuose šaltiniuose teigiama, jog „Hugo Boss“ ne tik siuvo nacių uniformas, bet jas ir kūrė. Ši informacija klaidinga – manoma, jog uniformų dizainą 1932-aisiais sukūrė menininkas ir įtakingas SS pareigūnas Karlas Diebitschas, dirbęs su grafikos dizaineriu Walteriu Hecku. Nė vienas šių vyrų nedirbo Hugo Bossui.

Šiandien akivaizdu, jog mados imperija kaip įmanydama stengiasi kompensuoti per Antrąjį pasaulinį karą padarytą žalą. 1991-aisiais „Hugo Boss“ prisidėjo prie fondo, besirūpinančio buvusiais karo belaisviais, prieš savo valią priverstais dirbti Vokietijoje. 2011-aisiais kompanija savo interneto puslapyje paskelbė oficialų atsiprašymą visiems, kentėjusiems varginančias darbo sąlygas H. Bosso įsteigtoje siuvykloje karo metais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: