© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Lorde (tikras vardas Ella Marija Lani Yelich-O’Connor) – septyniolikmetė atlikėja ir dainų kūrėja iš Naujosios Zelandijos, išgarsėjusi daina „Royals“, kuri jos gimtojoje šalyje tapo geriausia tarp TOP 40, vėliau ji pasiekė ir „Billborad“ topų viršūnę.

Jaunutė mergina tapo pirmąja atlikėja iš Naujosios Zelandijos, kuriai pavyko pasiekti tokių rezultatų Amerikos topuose. Jos debiutinis albumas „Pure Heroine“, pasirodęs 2013-ųjų metų rugsėjį, sulaukė teigiamų kritikų įvertinimų ir pasaulinės sėkmės.

Būdama penkerių metų Lorde kartu su drauge pradėjo lankyti dramos būrėlį ir suprato, kad be muzikos ir vaidybos negali gyventi. Atlikėja teigia, kad ji mėgaujasi  tuo kaip „vaidindama ji gali tapti kuo nori ir atskleisti save iš įvairių pusių“. Jos poetė motina palaikė ir nuolat drąsino mergaitę einant tokiu keliu. Kiek vėliau Lorde pradėjo lankyti „Belmonto tarptautinę“ mokyklą ir kartu su draugais, tuomet būdama 12-os metų, nusprendė dalyvauti talentų šou, kurį laimėjo. Vieno iš grupės narių tėvas, pamatęs vaizdo įrašą, kuriame jaunieji atlikėjai puikiai pasirodė, nusprendė išsiuntinėti jį  įvairioms talentų ieškančioms agentūroms ir prodiuseriams.

Būdama vos 13-os metų Lorde pasirašė sutartį su „Universal“ ir pradėjo dirbti su sėkmingais dainų kūrėjais bei prodiuseriais, tačiau sėkmės ir populiarumo tai jai neatnešė. Lorde pradėjo kurti ir groti dainas su gitara. Neužilgo, ją pastebėjo prodiuseris Joel Little ir jiedu pradėjo bendradarbiauti-sukūrė tris dainas, tarp kurių buvo ir pasaulinę šlovę mergaitei iš Naujosios Zelandijos atnešusi „Royals“.

Toliau merginos šlovė augo greitai ir nesustabdomai. 2012-aisiais metais Lorde daina „The Love Club“ buvo patalpinta į muzikos dalinimosi tinklalapį „SoundCloud“ su galimybe ją nemokamai atsisiųsti. Tokį, gana netikėtą sprendimą, atlikėjos vadybininkas argumentavo tuo, kad tiek jis, tiek daininkė jautė, „kad tai labai stiprus kūrinys ir norėjo pažiūrėti kaip žmonės priims jį, o apie pinigus galima galvoti ir vėliau…“. Žinomas Amerikos muzikos prodiuseris Jason Flom, išgirdęs Lorde kūrinį, panoro nedelsiant su ja susitikti ir pasiūlyti pasirašyti kontraktą. Jis teigė, kad „pamatęs tokį staigų žmonių susidomėjimą merginos muzika, jis suprato, kad tai pirmasis šlovės blyksnis dėmesio ir aktyvios muzikinės veiklos kelyje“.Pirmasis Lorde albumas dienos šviesą išvydo 2013-ųjų kovą. Jame buvo penkios dainos, tarp kurių  jau žinomos „The Love Club“ ir „Royals“.

Lorde teigia labai daug dėmesio skirianti savo balsui, jo lavinimui bei profesionalėjimui. Merginos atliekama muzika yra apibūdinama kaip pop ir electro-rock muzikos žanrų mišinys. Ji yra lyginama su tokiomis atlikėjomis kaip Lana del Rey ir Sky Ferreira. Kritikai ją taip pat vadina Miley Cyrus ir Rihanna konkurente. Populiarus žurnalas „Forbes“ įtraukė Lorde į „30 Under 30“ sąrašą, kuriame supažindina su jaunais žmonėmis, kurie keičia pasaulį, tuo tarpu  leidinys „Time“ pripažino, kad jaunoji daininkė yra viena labiausiai įkvepiančių paauglių visame pasaulyje.

Daininkė už savo muzikinę veiklą yra pelniusi daugybę apdovanojimų. 2013-aisiais ji laimėjo „Silver Scroll“ apdovanojimą už kūrinį „Royals“. Šie apdovanojimai pagerbia Naujosios Zelandijos atlikėjų pasiekimus. „Grammy“ apdovanojimuose jis buvo nominuota keturiose kategorijose, o laimėjo dvejose iš jų: už geriausią dainą ir geriausią solo pasirodymą už dainą „Royals“. 2014-ųjų vasarį ji buvo pripažinta kaip geriausia solo atlikėja „BRIT“ apdovanojimuose.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: