© Sauliaus Rimkaus nuotr. / KaunoZinios.lt

Ne taip toli už Lietuvos sienos vasaros sezono metu galima pamatyti nedidelį stebuklą, kurį savo rankomis, pasitelkę smegenis ir dorą širdį, sukūrė mūsų broliukai latviai. Kaimynai padirbėjo iš peties, prie jūros esantis krovininis uostas virto tikra poilsio Meka su mažais vaikais atostogaujančioms lietuvių šeimoms.

Patys latviai pusiau juokais pusiau rimtai tvirtina, kad lietuvių poilsiautojai Ventspilyje sudaro 90 proc. viso turistų srauto. Tuo lengva įsitikinti – vaikštant apytuštėmis senamiesčio ar miesto centro gatvėmis lietuvių kalbą vasarą išgirsi dažniau nei bet kurią kitą. Paplūdimyje apskritai vieni lietuviai, stovėjimo aikštelėse tik kas dešimta mašina ne lietuviškais numeriais. Na bet apie viską iš eilės.

Ventspilio tvarkymo darbai prasidėjo 2000-jų pradžioje. Išpuoštas, jaukus, kompaktiškas, daugybę nemokamų pramogų miesto svečiams siūlantis kurortas pirmos lietuvių bangos sulaukė maždaug 2007 m. Atvykę lietuviai stebėjosi išpuoselėtais ir visiškai tuščiais paplūdimiais, vandens parkais, galimybe pasivažinėti dekoratyviniu, specialiai turistams įrengtu traukiniu, inkarų muziejumi po atviru dangumi, planetariumu, jaukiomis, skanų, kokybišką maistą tiekiančiomis kavinėmis. Mieste galima apsistoti tiek viešbučiuose, tiek pas privačius žmones, yra du kempingai norintiems atostogauti palapinėse. Apskritai, stebint kaip vykusiai miestas pritaikytas atvykėliams supranti kodėl mūsų tautiečiai pasivargina nukakti papildomus du šimtus kilometrų tam, kad atsidurtų absoliučiai komfortiškoje aplinkoje, lyginant su kuria Nida atrodo kaip lakštingalų galvažudžių valdoma dykvietė, o Palanga – budulių ir soliariminių fyfų pertekęs čekiškas atrakcionas.

Pats požiūris į atvykėlį Ventspilyje visiškai kitoks nei Lietuvoje, ir tai sukelia niūrias mintis apie tai, kaip Lietuvos pajūrio kurortus tvirkina perteklinis atostogautojų skaičius ir kokie jie galėtų būti nors kiek pasikeitus esamai situacijai. Besisupant patogiai sukonstruotuose papludymio supynės, ar gulte (nežinau kaip tinkamai tai įvardinti) stengiuosi vyti šalin mintis apie praeitų atostogų įspūdžius iš Palangos. Perpildyti paplūdimiai, įkyrios garso reklamos pliažuose, kinų gamybos plastikinius niekalus masiškai siūlantys pardavėjai, blizgančios pinigų traukimo mašinos, tranki muzika, aplūžę nuomuojamų kambarių baldai, nuo sovietų laikų remonto nemačiusios apartamentų sienos, nevalyvos šeimininkės, nuskalbta, suplyšusi patalynė ir firminė frazė: „Išvažiuodami susitvarkysite“ visa tai jau praeityje. Ventspilyje viskas kitaip. Normalu, kad kambariai neseniai suremontuoti, du kartus per dieną viskas tvarkoma, keičiami rankšluosčiai ir – o nustebimas! – visuomet yra skysto kvepiančio muilo bei tualetinio popieriaus. Taip pat pas kambarių šeimininkus galima išinuomoti dviračius, gauti turistinį miesto žemėlapį ir gausybę draugiškų patarimų apie tai ką verta nuveikti ar pamatyti mieste. Vietiniai juokauja, kad paskutinę minutę atostogas praleisti Ventspilyje sugalvoję latviai lieka nieko nepešę, visos vietos jau rezervuotos lietuviams.

Miestas tylus, ramus, apytuštis. Naktinis gyvenimas kurorte beveik nevyksta ir tai akivaizdus Ventspilio privalumas, garantuojantis, kad visa triukšminga, agresyvi, amžinai alkoholiu užpiltomis akimis pasipuošusi publika ir toliau liks Palangoje ar Šventojoje. Kas gali būti geriau už atostogas be pavieniai ar gaujomis besišlaistančių treninguočių bei pirmą kartą nuo tėvų grandinės nutrūkusių harmonų audrų kankinamų dėmesio ištroškusių paauglių? Tai greičiausiai tokia pati sėkmė, kaip nuvažiavus į Turkiją nesutikti turistų iš motušės Rusijos. Čia galimai sutiksite rusų turistų, tik jie bus visiškai kitokie nei tie, kurie važiuoja šėlti į Alanijos, ar Antalijos kurortus.

Lankantis Ventspilyje būtinai rekomenduočiau pasivažinėti „siauruku“, aplankyti uostą, miesto turgavietę, pasivaikšioti molu, papietauti meksikietiškame restorane ir žinoma nusifotografuoti prie garsiųjų Ventspilio karvių. Jų pilnas visas miestas, viena už kitą gražesnių, tikrų puošeivų, draugiškai sutinkančių ir išlydinčių atvykstančius svečius. Verta aplankyti! Nors ne, geriau nevažiuokit, sakau, kaip tikras lietuvis. Visur gerai, kur jūsų nėra.

Reklama: Antklodės

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: