Kino filmo "Lawless" plakatas

Johnas Hillcoatas turbūt daugeliui jau gerai pažįstamas vardas. 2005-taisiais kino salėse žiūrovai stebėjo jo režisuotą kriminalinę veiksmo dramą „Pasiūlymas“, o 2009-taisiais – puikiai ne tik kino mėgėjų, bet ir kritikų įvertintą trilerį „Kelias“, kuris buvo pastatytas pagal Cormacko McCharty romaną. „Virš įstatymo“ (Lawless, 2012) – itin vykęs australų režisieriaus darbas, kuris pastatytas remiantis Matto Bonduranto romanu „Girčiausia pasaulyje apygarda“. Sukurtas pagal tikrus įvykius, nes autorius ištyrė ir aprašė savo paties prosenelio nusikaltimus Virdžinijos valstijoje.

„Virš įstatymo“ mus nukelia į sunkiai įsivaizduojamus ir nepavydėtinus laikus, kuomet už žmogų kalbėjo ne jis ar jo darbai, o ginklai. Filmo siužetas gana paprastas – prohibicijos metu trys broliai pasiryžta nepaklusti įstatymui ir nusprendžia užsiimti nelegaliu verslu – viskio gaminimu ir prekyba. Turbūt nieko keisto, kad verslas klostosi sėkmingai – alkoholio ištroškusios Amerikos liaudies gerklės tuoj pat leidžia verslui suklestėti ir įsitvirtinti. Tačiau nelegalus šeimos versliukas patiria sunkumų, kuomet prasideda krizė ir, lyg to būtų maža, į apygardą atvyksta iš Čikagos atsiųstas reketininkas pareigūnas Charlie Rakesas (akt. Guy Pearce), kuris negavęs savo dalies paskelbia broliams Bondurantams karą.

Kino filmo “Lawless” kadras

Iš pirmo žvilgsnio gali susidaryti klaidingas įspūdis, kad tai bus dėmesio nevertos 116 minučių, nes panašaus siužeto filmų buvo ne vienas. Sunku įsivaizduoti, kad galima papasakoti kažką naujo apie tą Sausąjį įstatymą, nes viskas atrodo pakankamai akivaizdu – valdžia uždraudžia, piliečiai lieka nepatenkinti, atsiranda paklausa juodoje rinkoje, kuria kažkas tikrai nepraleis progos pasinaudoti. Taip ir sukasi viskas kaip užburtam rate – valdžia leidžia įstatymus ir stengiasi užtikrinti, kad jų būtų laikomasi, o nepatenkinti žmonės juos laužo ir stengiasi išsisukti nuo atsakomybės. Iš esmės, „Virš įstatymo“ nieko naujo ir nepasako. Tačiau šiuo atveju svarbu tampa ne kas sakoma, o kaip.  Ir tai puikus įrodymas, kad net ir banalia atrodanti istorija, patekusi į geros komandos rankas, gali virsti ganėtinai kokybišku darbu.

Filmas įtraukia nuo pat pirmų minučių – pradėjus žiūrėti išjungti nesinori. Pirmiausia – dėl aktorių. Pagrindinius vaidmenis atlieka garsūs ir talentingi aktoriai – Tom Hardy, kuris geriausiai žinomas dėl savo vaidmenų filmuose „Pašėlęs Maksas: Įtūžio kelias“, „Pradžia“ bei „Kovotojai“, „Transformerių“ žvaigždė Shia LaBeouf, kino industrijoje vis stabiliau įsitvirtinanti Mia Wasikowska („Džeinė Eir“) ir iš „Memento“ dar nepamirštas Guy Pearce. Mano nuomone, aktoriai puikiai įkūnija savo personažus. Pasitelkdami talentus, kurių jiems tikrai netrūksta,  ir dizainerių apgalvotus kostiumus, daugelio numylėtos ekrano žvaigždutės  savo darbą atlieka nepriekaištingai.

Kino filmo “Lawless” kadras

Filmą vertu dėmesio padaro ne tik aktorių vaidyba, bet ir muzikinis takelis. Svarbu paminėti, kad jį sukūrė juostos scenaristas Nick Cave. Country stiliaus muzika pamalonina filmo žiūrovo ausis viso filmo metu, padeda įsijausti į to laikmečio gyvenimą. Tiesa, būtent dėl muzikinio takelio ir filmavimo vietos (maža Amerikos provincija) filmas įgauna vesternui būdingų motyvų.

Neįmanoma įsivaizduoti gangsteriško filmo be „šaudo – gaudo“ scenų. „Virš įstatymo“ jų tikrai netrūksta, visi susišaudymai, kautynės nufilmuoti  profesionaliai ir realistiškai ir tokių filmų mėgėjams tikrai padarys gerą įspūdį (brutalių scenų nemėgstantiems įspūdis taip pat išliks, tik neaišku, ar geras). Filme yra ir šiek tiek romantikos, nors meilės linija atskleidžiama labiau paviršutiniškai, koncentruojamasi į kitus dalykus. Tačiau žiūrint filmą man asmeniškai patiko truputį atitraukti akis nuo visų kovos scenų ir pasimėgauti meilės istorija.

Žiūrint iš techninės pusės, filmas pastatytas itin profesionaliai. Kostiumai, muzika, aplinka, veikėjų dialogai – tai dalykai, kurie suteikia filmui realistiškumo, leidžia įsijausti į to laikmečio gyvenimą. Įdomu ir tai, kad pasakojama iš jaunėlio brolio Džeko perspektyvos, nors jis nėra nei antagonistas, nei pats teigiamiausias veikėjas. Tačiau smagu stebėti, kaip pasaulį mato jauniausias šeimos narys, kokios vertybės tampa svarbios jaunuoliui negailestingame ir žiauriame pasaulyje bei kaip tas vertybes ir įsitikinimus sekasi išlaikyti ginklais valdomoje šalyje.


Verdiktas 10/10

„Virš įstatymo“ – šiurkštus, žiaurus, tačiau trupučiu meilės prieskonio paskanintas filmas apie pasipriešinimą įstatymams, brolystę, šeimos svarbą prohibicijos metais Amerikoje, išsiskiriantis garso takeliu bei stebėtinai puikia aktorių vaidyba.

Taip pat skaitykite: Visiškai kitoks antrasis “True Detective” sezonas nenusileidžia pirmajam

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: