(c) Stock.xchng archyvo nuotr.
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Artėja metas, kaip važiuosime aplankyti savo artimųjų ir drauge kelsime Kalėdinius tostus. Visgi kiekvienas vairuotojas, prieš išgerdamas net vieną vyno taurę, turėtų pagalvoti, ar jam nereiks niekur važiuoti per artimiausias keletą valandų. Net labai mažas alkoholio kiekis turi poveikį organizmui ir kelia pavojų eismo dalyviams.

Maža alkoholio dozė taip pat paveikia smegenis, susilpnina regėjimą bei reakciją. Alkoholis susiaurina vaizdo lauką – šiek tiek išgėręs vairuotojas koncentruoja regėjimą tiesiai į priekį, o regėjimo budrumas veiksmui šonuose susilpnėja. Vairuotojas gali nepastebėti pėsčiųjų veiksmų ir ketinimo žengti į gatvę. Išgėrusio vairuoto gebėjimas įvertinti nuotolį bei greitį taip pat sumažėja. „Statistika rodo, kad išgėrę vairuotojai atlieka nelogiškus ir pavojingus veiksmus – kertą sankryžą degant raudonam šviesoforui, važiuoja greičiau nei įprastai, pamiršta užsisegti saugos diržus”, – sako „Renault“ vairavimo mokyklos instruktoriai.

Vairuotojo gebėjimai ir reakcija sumažėja net esant vos 0.1‰ alkoholio kraujyje. Toks alkoholio kiekis maždaug 80 kg sveriančio žmogaus kraujyje gali susidaryti išgėrus vieną 150 ml vyno taurę, kurioje yra apie 12 proc. alkoholio. „Taigi, planuojantis vairuoti žmogus turėtų negerti alkoholio visiškai, – pabrėžia vairavimo mokyklos direktorius  Zbigniew Weseli. – Net minimalios alkoholio dozės gali paveikti vairuotojo akių-rankų koordinaciją, kuri yra svarbiausia norint užtikrinti saugų vairavimą“.

Be to, vairuotojai dažnai tiki mitais, jog pasinaudoję įvairiais liaudyje paplitusiais patarimais gali sumažinti alkoholio kiekį kraujyje. Tačiau jokie liaudiški „triukai“ tikrai nepadės – tam, kad baigtųsi alkoholio poveikis būtinai turi praeiti tam tikras laiko tarpas. Pavyzdžiui, kavos puodelis tik labai trumpam padidina organizmo budrumą, tačiau kavos poveikis praeina, o alkoholio poveikis išlieka žymiai ilgiau. Alkoholio poveikis nesumažės ir stengiantis „pakvėpuoti grynu oru ir pravėdinti galvą” išėjus į lauką, pakramčius mėtinės gumos ar gausiai pavalgius.

Išgėrę vairuotojai sukelia daug avarijų, kuriose nukenčia niekuo nekalti ir eismo taisyklių nepažeidę žmonės. Todėl kiekvienas vairuotojas turėtų būti itin budrus. „Pastebėję, kad kelyje važiuojantis kitas vairuotojas elgiasi keistai, turėtumėte iki minimumo sumažinti greitį, padidinti atstumą iki potencialiai pavojingo automobilio bei labai atidžiai stabėti situaciją. Išgėrusio vairuotojo elgesį kelyje sunku prognozuoti, o pavojų jis kelia visiems eismo dalyviams“, – pataria vairavimo mokyklos instruktoriai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: