© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Du smarkūs ciklonai penktadienį atslinko į šiaurės Australiją, tūkstančius žmonių palikdami be elektros, plėšdami namų stogus ir priversdami evakuotis pajūrio gyventojus, tarnyboms skelbiant perspėjimus, kad šių žemo slėgio sistemų nešami smarkūs vėjai ir liūtys kelia pavojų žmonių gyvybėms.

Abi audros, kurias vietos gyventojai praminė “ciklonų suvožtiniu”, atslinko į tą regioną kelių valandų skirtumu viena po kitos. Ciklonų centrai buvo nutolę maždaug 2,5 tūkst. km vienas nuo kito.

Ciklonas “Lam” užgriuvo retai apgyventas vietoves Šiaurės Teritorijoje, o smarkesnis ir potencialiai pavojingesnis ciklonas “Marcia” praslinko virš miestelių Kvynslando valstijos rytų pakrantėje, nešdamas smarkius vėjus, kurių gūsių greitis siekė 285 km per valandą.

“Marcia” pasiekė sausumą kaip 5-osios, o “Lam” – kaip 4-osios kategorijos audra.

“Preliminarus mūsų duomenų bazės patikrinimas rodo, kad tai pirmasis kartas, kai du smarkūs atogrąžų ciklonai atslinko į Australiją vienas po kito per 24 valandų laikotarpį”, – naujienų agentūrai AFP iš Darvino sakė Meteorologijos biuro pareigūnas Adamas Morganas.

“Du ciklonai praslinko 1986 metais, taip pat 1977 metais, bet tąsyk jie nebuvo tokie smarkūs”, – pridūrė jis.

Atogrąžų audros laikomos smarkiomis, kai sustiprėja iki 3-osios kategorijos, o jų vėjo gūsių greitis siekia 165-224 km per valandą. Aukščiausios 5-osios kategorijos audros, kurių vėjo greitis didesnis negu 280 km per valandą, gali padaryti didelės žalos.

Taip pat buvo neįprasta, kad ciklonas “Marcia”, kuris dar ketvirtadienio popietę buvo 1-osios kategorijos audra, iki penktadienio paryčių staigiai sustiprėjo iki 5-osios kategorijos, agentūrai AFP sakė Meteorologijos biuro Grėsmių prognozių skyriaus direktoriaus pavaduotojas Alasdairas Hainsworthas (Alazderas Heinsvortas).

Pirmuosiuose reportažuose iš regiono, kuriame siautė “Marcia”, matėsi išvartyti medžiai, sugadintos elektros linijos ir kitokie nuniokojimai. Tuo tarpu “Lam” apgadino nemažai gyvenamųjų namų ir kitokių pastatų, o kai kurios atokios gyvenvietės liko be vandens ir elektros.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: