© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Galingas 8,3 balo pagal Richterio skalę žemės drebėjimas trečiadienio naktį sudrebino šiaurinę Čilės pakrantę 00 val. 54 min. Lietuvos arba 19 val. 54 min. vietos laiku. Smūgio būta tokio stipraus, kad virpesius juto esantys kitoj žemyno pusėje Buenos Airės Argentinoje (1 400km). Drebėjimo epicentras apie 282 kilometrus nuo Santjago.

Valdžios atstovai kol kas praneša tris mirtis. Evakuotas 3 862 km pakrantės plotas. Paskelbtas cunamio pavojus visoje šalies vandenyno pakrantėje, o Ramiojo vandenyno cunamių perspėjimo centras (The Pacific Tsunami Warning Center) perspėjo apie galimą cunami Havajus. Kiek vėliau vakare cunamio pavojus buvo atšauktas pietinėse pakrantėse, taip pat ir Havajams, tačiau po devyniasdešimt minučių 4,26 metrų aukščio seisminė jūros banga nusirito Čilės miestu Kokimbo (isp. Coquimbo).

Čilė yra viena labiausiai žemės drebėjimų purtoma šalis. Dar šiais metais šalis buvo kratoma smūgių. Birželio 20d. buvo užfiksuotas 6,4 balo drebėjimas, o metais anksčiau rugpjūtį 6,6 balų.

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

 8,8 balų drebėjimas ir jį sekęs cunamis 2010 nusinešė daugiau nei 500 gyvybes ir sunaikino daugiau nei 200 tūkstančių namų. Pastarasis Žemės drebėjimas įėjęs į istoriją ir daugelio atsimenamas dėl padarinių visai planetai – pasislinkus Žemės ašiai sutrumpinęs dienos trukmę 1,26 mikrosekundžių. Stipriausias kada nors užfiksuotas žemės drebėjimas taip pat smogė Čilei 1960 metais pasiekdamas 9,5 balo ir 5000 mirčių. Šalis juos taip dažnai kenčia dėl netoliese esančio Naskos ir Pietų Amerikos tektoninių plokščių slinkimosi viena po kita.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: