Irano ir JAV santykiai gali destabilizuoti visą artimųjų rytų regoną

Jau esu išsakęs nuomonę, kad ilgalaikėje perspektyvoje kai kam labai imponavę ir atrodę pergalingi bei efektyvūs D.Trumpo administracijos sprendimai, ilgalaikėje perspektyvoje ir sukelia problemų.

“Blogo-gero Donaldo” žaidimas su Šiaurės Korėja ir raketų smūgiai Sirijai Iranui leido padaryti išvadas:

1) JAV gana primityviai blefuoja, grasindama karinės jėgos panaudojimu, kad priverstų priešininką priimti JAV naudingą sprendimą

2) kai panaudoja jėgą, tai yra tik momentinis, deklaratyvus poveikis priešininkui, o materialiniai ir politiniai nuostoliai būna nedideli,

3) JAV nelinkusi ir neaišku ar pajėgi greitai sutekti reikiamas pajėgas, galinčias sukelti rimtų karinių ir politinių problemų priešininkui.

Vidaus padėtis Irane yra gana sudėtinga – kažkam reikia atsakyti už tai, kad branduolinis susitarimas nedavė jokios naudos ir buvo nutrauktas – Irano visuomenės lūkesčiai ir valdžios pažadai jai buvo labai dideli, todėl nusivylimas yra milžiniškas, vilties spindulys dėl ateities yra visai prigęsęs.

Ajatola linkęs parodyti, kad už tai atsakingas Irano prezidentas ir patvirtinti savo šešėlinę valdžią. Dėl to pasirinktas būdas provokuoti JAV, sukelti didesnę konfrontaciją ir vėl pereiti į visišką priešpriešą. Tik šį kartą Iranas turės daug didesnį palaikymą iš Rusijos ir, greičiausiai, iš Kinijos. Todėl ajatolos privati kariuomenė – Islamo revoliucijos sargybinių korpusas – atakuoja minomis ir, galimai, dronais tanklaivius, o šiam korpusui priklausantis oro gynybos padalinys kruopščiai pasirengia ir numuša JAV droną. Situacija atrodo tokia, kad greičiausiai JAV dronas atliko rutininį skrydį tuo pačiu maršrutu, o Islamo revoliucijos sargybinių korpusas atsigabeno mobilų kompleksą, surengė pasalą ir tokiu būdu sugebėjo numušti droną.

Kruopščiai paskaičiuojama, ką gali padaryti JAV – ir nusprendžiama, kad tomis nedidelėmis pajėgomis kuriomis disponuoja regione, JAV galės tik sunaikinti ar pažeisti keletą oro gynybos baterijų ir vadovybės punktų, tačiau nebus pajėgi sugriauti visą oro gynybos sistemą. Tikimasi, kad JAV patirs nuostolių, ir taip bus susirinkta pliusų vidaus politikoje.

Skamba ir bauginančiai, ir atrodo logiška. Tuo labiau, kad JAV ir toliau tarsi rodo silpnumą – iš pradžių nutekina informaciją, o paskui oficialiai patvirtina, neva paskutinę minutę sustabdė Irano oro atakas. Iranas tą priima kaip silpnumo ženklą. Dar daugiau – JAV sušaukia Jungtinių Tautų saugumo tarybą, kuri rinksis pirmadienį, ir duoda 10 dienų Iranui ateiti į protą. Primsiu, kad D.Trumpo administracija nuosekliai rodė visišką nepagarbą ir menkino JT autoritetą, o dabar JAV pati kreipiasi į JT! Irano, kuris šiuo atveju yra nusikaltėlis, tai gali pasirodyti kaip aukos kreipimasis į neveiksnų policininką. Tačiau taip nėra. Čia jau ajatolos aplinkos klaida, ilgalaikėje perspektyvoje atnešianti skaudų pralaimėjimą. Amerika nenusileis ir neatleis. Žinoma, plataus masto tarptautinė operacija, tokia, kaip kažkada sutriuškinusi Sadamo režimą, yra pati paskutinė priemonė. JAV arsenalas kur kas platesnis. Priminsiu, kad Vokietija taip pat pareiškė tikinti, kad čia buvo Irano darbas. Už valstybinį terorizmą teks atsakyti – beveik neabejoju, kad karinis smūgis, ataka iš jūros ir iš oro tikrai bus suduotas. Greičiausiai – prieš oro gynybos sistemas. JAV tikrai sutelks sąjungininkus, ir paspaus Iraną per tuos taškus, kurie dabar iraniečiams atrodo saugūs.

Manau galima neabejoti, kad Iranas, provokuodamas JAV, labai padės D.Trumpo rinkiminei kampanijai. Tačiau tai nereiškia, kad pats JAV prezidentas siekia eskaluoti konfliktą dėl savo kampanijos. Ne, netgi atvirkščiai, kol kas D.Trumpo administracija elgiasi labai apgalvotai ir atsakingai. Antra vertus, tai tik parodo, kad padėtis tikrai rimta ir grėsminga.

Ir šį kartą aš visiškai palaikau D.Trumpo administracijos veiksmus – jeigu šį kartą JAV nusileis arba sužais netinkamai, nukentėsime mes visi. Anksčiau ar vėliau tai iššauks Rusijos provokaciją vienoje arba keliose Baltijos valstybėse. JAV yra pagrindinis mūsų NATO sąjungininkas, ir šį kartą Irano veiksmai yra agresija prieš JAV, agresija prieš NATO. Jeigu reikėtų balsuoti, ar siųsti Lietuvos karius į šį regioną, aš raginčiau balsuoti UŽ.

Šaltinis: Egidijus Papečkys

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: