Nicolás Maduro © Wikimedia Commons nuotr.

Visus metus, kol Venesuela lėtai kėlėsi iš precedento neturinčios ekonominės griūties, venesueliečiai intensyviai ruošėsi išskirtiniam politiniam įvykiui – referendumui. Šis metų įvykis buvo skirtas bandymui atstatydinti visų nemėgiamą prazidentą – Nicolás Maduro. Kaip praneša dienraštis The Washington Post, įtempta situacija netikėtai baigėsi, kai penki skirtingi (ir kaip teigiama nepriklausomi) žemesnės instancijos teismai patvirtino draudimą atstatydinti prezidentą. Draudimas sugriovė visas Venesuelos viltis taikiam, ilgą laiką besitęsiančios politinės krizės, sprendimui.

Niekas to nesitikėjo, net karingai nusiteikusiems piliečiams tai buvo šokas. Opozicija buvo per daug užsiėmusi bandymu surinkti kuo daugiau parašų ir niekas, netgi kariuomenė nesitikėjo tokio teismų nuosprendžio.

Keletą dienų Venesuela gedėjo šios įdėjos žlugimo, bandė blaiviai į tai pažvelgti. Lengva tokius dalykus per daug dramatizuoti, tačiau taip pat svarbu matyti ir bendrą pasaulio paveikslą po šios naujienos. Gana didelė šalis, turinti didžiulę naftos gavybos pramonę, ką tik tapo antra šalimi, Vakarų pusrutulyje, turinčia visišką diktatūrą, kurioje niekada nebebus rinkimų. Tai yra be galo rimtas ir viską keičiantis faktas.

Šalies demokratijos aktyvistams, kovojantiems su rėžimu kuris mažais žingsniukais įvedė diktatūrą, tai buvo alinantis išbandymas. Todėl šiandien, galima jausti šiokį tokį palengvėjimo jausmą, išsisklaidžius visoms abejonėms apie politinę situaciją.

Venesuela atsikratė visų apibūdinimų, nebėra reikalo įvardinti valdymo režimo per brūkšnelį, šalyje tiesiog – Diktatūra.

Taip pat skaitykite: TOP 10 gyvų pasaulio diktatorių

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: