Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Šeši dideli prancūzų prekybos tinklai atšaukė gamintojų “Findus” ir “Comigel” produktus dėl nuogąstavimų, kad juose gali būti arklienos, sekmadienį paskelbė prekybininkų asociacija FCD.

Tinklai “Auchan”, “Casino”, “Carrefour”, “Cora”, “Monoprix” ir “Picard” atšaukė minėtų kompanijų pusgaminius, tarp jų – makaronų patiekalus su mėsos padažu ir pyragus su mėsa, sakoma asociacijos pareiškime.

Jame nurodoma, kad toks sprendimas buvo priimtas dėl “ženklinimo taisyklių nesilaikymo kalbant apie mėsos (produktuose) pobūdį”.

“Tinklai su didžiausiu dėmesiu stebi tyrimus, kuriuos atlieka tiekėjai, ir laukia viešų tyrimų rezultatų”, – sakoma pareiškime, kuriame pažymima, jo Prancūzijos pareigūnai nustatė, kad minimi produktai jokio pavojaus žmonių sveikatai nekelia.

Paaiškėjus, kad užšaldyto maisto gamintojos vietoje nurodomos jautienos naudojo arklieną, jų pusgaminiai iš prekybos buvo išimti Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje ir Švedijoje.

“Findus” Prancūzijoje pateikė teisinį skundą, kai paaiškėjo, kad arklienos buvimas jos tiekimo grandinėje “nebuvo atsitiktinis”.

Tuo tarpu “Comigel” valdybos pirmininkas Erichas Lehagre’as (Erichas Lehagras) atsiprašė savo bendrovės klientų.

Pasak jo, bendrovė buvo įsitikinusi, kad pietvakarių Prancūzijoje įsikūrusi mėsos gaminių įmonė “Spanghero” jai tiekia Prancūzijoje užaugintų galvijų mėsą.

Tačiau mėsa buvo gauta iš gamintojo Rumunijoje, “naudojančio skerdyklas, kuriose skerdžiami ir galvijai, ir arkliai, ir perdirba jautieną ir arklieną”, aiškino E.Lehagre’as.

Patys maisto pusgaminiai buvo gaminami Liuksemburge veikiančioje įmonėje “Tavola”.

“Spanghero” buvo įkurta praeito amžiaus 8-ame dešimtmetyje, dviejų buvusių Prancūzijos regbio žaidėjų – Claude’o Spanghero (Klodo Spangero) ir jo brolio Laurento (Lorano). 2009 metais šią įmonę nupirko baskų žemės ūkio kooperatyvas “Lur Berri”.

Tuo tarpu Rumunijos maisto pramonės federacijos “Romalimenta” prezidentas Sorinas Minea (Sorinas Minėja) sakė: “Arkliena pigesnė negu jautiena. Prancūzijos importuotojai neabejotinai siekė įsigyti pigesnės mėsos. Tačiau, žinant, jog arkliena pasižymi specifine spalva ir tekstūra, negali būti, kad jie nesuvokė, jog tai – ne jautiena”.

“Kol kas neaišku, ar skerdykla, ar importuotojai klastojo ženklinimą”, – pabrėžė jis.

“Spanghero” šeštadienį pareiškė esanti pasiruošusi paduoti į teismą mėsos tiekėjus Rumunijoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: