Dmitrijus Muratovas EPA-ELTA nuotr.

Rusijos diktatorius Vladimiras Putinas pareiškė, kad rusų laikraščio redaktoriui Dmitrijui Muratovui atitekusi Nobelio taikos premija, „neapsaugos“ jo nuo „užsienio agento“ etiketės, jei šis pažeistų įstatymus.

Populiaraus nepriklausomo laikraščio „Novaja Gazeta“ vyriausiasis redaktorius D. Muratovas, praėjusią savaitę kartu su tiriamosios žurnalistikos žurnaliste filipiniete Maria Ressa gavo šį prestižinį apdovanojimą už pastangas puoselėjant žodžio laisvę.

D. Muratovas pripažinimą pelnė tuomet, kai Rusijos valdžia šiemet dešimtis žurnalistų ir daugelį nepriklausomų leidinių paskelbė „užsienio agentais“.

Neigiamą potekstę nuo pat sovietmečio turintis statusas verčia asmenis ir organizacijas atskleisti finansavimo šaltinius ir žymėti visas savo publikacijas, įskaitant įrašus socialiniuose tinkluose, antraip jiems gresia baudos.

Jeigu jis nepažeis Rusijos įstatymų ir nesuteiks pagrindo būti paskelbtam užsienio agentu, jis tokiu ir nebus paskelbtas“, – viename forume Maskvoje teigė V. Putinas.

Vladimiras Putinas / EPA-ELTA nuotr.

Tačiau V. Putinas perspėjo žurnalistą nemėginti pažeisti valstybės įstatymų ar „atkreipti į save dėmesį“, prisidengiant Nobelio premija ir „naudojantis ja kaip skydu“.

D. Muratovas yra vienas iš kelių žurnalistų, kurie 1993 m. po Sovietų Sąjungos žlugimo įkūrė „Novaja Gazeta“.

Šis laikraštis tapo vienu nedaugelio likusių nepriklausomų balsų griežtai kontroliuojamoje Rusijos žiniasklaidoje.

Kremliaus kritikai sako, kad valdžia vykdo kampaniją prieš nepriklausomą ir kritišką spaudą, o daugelis tokių leidinių buvo paskelbti užsienio agentais ar priversti nutraukti veiklą.

Penktadienį gavęs apdovanojimą, D. Muratovas pareiškė, kad tiksliai nežino, kaip šis įvykis paveiks „cenzūrą“ Rusijoje. Tą pačią dieną Teisingumo ministerija į užsienio agentų sąrašą įtraukė dar devynis asmenis.

Taip pat skaitykite: Nobelio taikos premija skirta nepriklausomos spaudos atstovams diktatorių valdomose šalyse [VIDEO]

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: